Tours: bezienswaardigheden in de oude stadskern

Kerken en andere historische gebouwen

In Tours is het wellicht de kathedraal St.-Gatien die je aandacht zal opeisen. Toch liggen de meeste bezienswaardigheden aan het andere eind van de oude stadskern. Daar werd immers geschiedenis geschreven met de St.-Maartensbasiliek. Op de Place du Châteaneuf, met het Hotel van de Hertogen van Touraine, staat de toren van Karel de Grote (Tour Charlemagne). Deze toren, die eertijds deel uitmaakte van de vroegere St.-Maartensbasiliek stortte in 1928 gedeeltelijk in, maar werd behoorlijk gerestaureerd. Lees meer

  • Kathedraal St.-Gatien zal je aandacht opeisen
  • Geschiedenis geschreven met de St.-Maartensbasiliek
  • “Hôtel Goüin” huisvestnu het Archeologisch Museum
  • Veel bedevaarders komen bidden
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

De Uurwerktoren (Tour de l'Horloge) die je aan de andere kant van de Rue des Halles ziet, moet een idee geven van hoe groot de vroegere basiliek wel was. Deze toren flankeerde immers de ingang, terwijl de "Tour Charlemagne" naast de zijbeuk stond! De apsis (hoofdeinde van de kerk) van de oude kerk eindigde waar nu de zijbeuk van de nieuwe eindigt.

De oude kerk stond bekend om haar grootte en haar pracht. Helaas, ze werd grondig verwoest door de Protestantse Hugenoten in 1562. Men heeft ze daarna wat opgeknapt maar tijdens de Franse Revolutie zag geen mens er nog naar om en de gewelven begonnen in te storten. Wat nog overbleef van de middenbeuk werd in 1802 met de grond gelijk gemaakt om de rue des Halles te kunnen doortrekken. Van het kloosterpand staat nog een fraaie zuilengalerij overeind. De nieuwe kerk is een werk uit 1887 (beëindigd in 1924) in romaans-byzantijnse stijl. In de crypte bevindt zich het graf van de heilige Martinus, precies op de plaats waar het altijd is geweest. Op 11 november en de daaropvolgende zondag zie je hier veel bedevaarders komen bidden.

Ga nu naar Place Pumereau en vervolgens via de Rue du Commerce naar de kathedraal. Zo kom je voorbij het “Hôtel Goüin” dat nu het Archeologisch Museum huisvest. Wat verder ligt de kerk St.-Julien waar nu het interessant wijnmuseum is ondergebracht.

De kathedraal St.-Gatien zelf ligt enigszins buiten de oude stadskern. Omdat Tours reeds een Martinuskerk had, is de hoofdkerk aan een overigens vrij onbekende heilige opgedragen. De bouwwerken begonnen in de 13de eeuw en werden pas 300 jaar later beëindigd. Desondanks is ze in gotische stijl gebleven, al kan je er de evolutie van deze stijl aan aflezen. De voorgevel steekt heel sierlijk in de lucht met zijn twee, ditmaal afgewerkte, torens. Ze zijn met niet zo elegante lantarenkoepels bekroond. Het mooiste bevindt zich binnenin: de beroemde glasramen met levendige kleuren.

In de omgeving van de kathedraal ligt het "Musée des Beaux-Arts" of het Museum voor Schone Kunsten.

Reviews en beoordelingen Tours

Heb je zelf tips of opmerkingen over Tours? Plaats je beoordeling

Mollet Yvo29 februari 2016

Weerom genoten van een degelijke en correcte uitleg en beschrijving! Zeker een aanrader!

Mollet Yvo15 februari 2016

Zeer goeie compacte reisgids!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info