Jeanne d'Arc: maagd van Orléans

Behalve Jeanne, nog meer bezienswaardigheden

Orléans is een industriestad, met 96.000 inwoners, gelegen aan de Loire. Een echt mooie stad is het niet, zelfs de kathedraal valt wat tegen. Nadat deze laatste vernield werd in de 16de eeuw werd ze gerestaureerd en verbouwd om tot eenzelfde stijl te komen, nl. gotiek. De kathedraal is wel enorm groot. Ze heeft bijna dezelfde afmetingen als de Notre-Dame in Parijs. Lees meer

  • Kathedraal bijna even groot als Notre-Dame
  • Place Matroi is het centraal punt
  • Jeanne d'Arc vormt de rode draad
  • Ontdek de geschiedenis van Orléans
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De Place Matroi is het centraal punt van de stad. Daar vind je het standbeeld van Jeanne d'Arc. Samen met het "Maison de Jeanne d'Arc" is dit iets van het weinige dat aan haar herinnert. In dit gereconstrueerde vakwerkhuis verbleef ze een aantal dagen tijdens de strijd tegen de Engelsen. Je vindt er een paar herinneringen en feiten uit haar leven.

Andere bezienswaardigheden in Orléans zijn:

  • "Parc Floral": een groene zone met een zee van bloemen vanaf april.
  • "Musée Historique et Archéologique", met onder meer Keltische beelden en verwijzingen naar Jeanne d’Arc. 
  • "Musée des Beaux-Arts", met een verzameling Europese schilderkunst en een collectie geëmailleerde beeldjes.

Jeanne d'Arc

Tijdens de herfst van 1428 rukten de Engelsen verder op naar het zuiden en stootten daarbij op de stad Orléans. De bewoners boden echter weerstand. Maandenlang waren er schermutselingen maar een beslissing kon niet afgedwongen worden. In het voorjaar van 1429 waren zowel de belegerden als de belegeraars het beu. Niemand had er nog echt zin en het zag er naar uit dat de patstelling zo nog jaren kan blijven duren. Maar toen kwam Jeanne d'Arc op de proppen.

Jeanne is een boerenmeid van 18 en ze heeft stemmen gehoord die haar vertellen dat ze moet opstaan en Frankrijk bevrijden van de bezetter. Na veel moeite lukt het haar om een kapitein te overtuigen om een bezoek te brengen aan de koning, die verblijft in Chinon. Na veel tegenstand krijgt ze een legertje en trekt naar Orléans. Daar stoot ze bij de belegerden, en vooral bij gouverneur Gaucourt op veel argwaan en wantrouwen, ze is tenslotte een vrouw. Het is pas na dagen onderhandelen en aandringen dat ze haar eerste aanval mag wagen op een Engels fort.

Ze slaagt erin de Engelsen te verdrijven. Ze herhaalt dit kunststukje nog een paar keer en negen dagen later is Orléans vrij van de Engelsen. Het volk draagt haar op handen. Op zichzelf is die ontzetting niet zo'n groots wapenfeit geweest, maar de psychologische uitwerking ervan was enorm. Het was een keerpunt, het begin van de Franse opstanding tegen de bezetter. Uiteindelijk zou het toch Jeanne d'Arc haar hoofd kosten.

In 1430 werd ze gevangen genomen in het bos van Compiègne en uitgeleverd aan de Engelsen tegen een fors bedrag. In 1431 wordt ze als heks terechtgesteld op de brandstapel in Rouen. Maar in 1450 kreeg ze postuum een nieuw proces en werd onschuldig verklaard. In 1920 werd ze uiteindelijk heilig verklaard. Rond 8 mei is er elk jaar feest in Orléans, ter herdenking van de doorslaggevende wapenfeiten door de Maagd van Orléans (Jeanne d'Arc).

Reviews en beoordelingen Orléans

Heb je zelf tips of opmerkingen over Orléans? Plaats je beoordeling

Nico20 juli 2019

Een bezoekje gebracht aan Orleans. De reisgids is goed van pas gekomen. Bedankt.

Jean Delva14 juni 2019

Dik in orde. Zijn momenteel aan de Loire en genieten volop van jullie gids.

Ria14 augustus 2016

We zijn een dagje in Orléans geweest en hebben op basis van de gids de stad bezocht. Het heeft ons veel tijd en opzoekwerk bespaard! Bovendien hebben we het belangrijkste gezien. Dat zou zonder de gids niet gelukt zijn. Fantastisch dat de gidsen zomaar gratis ter beschikking staan. Bedankt!

Somers29 juli 2016

Volledige gids met leuke kasteel-aanraders!

J. v.d. Knaap26 juli 2016

Prima beschrijving. Goed te gebruiken als basis voor je bezoek aan dit gebied.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info