"Centre Minier" in Lewarde

Het belangrijkste mijnmuseum van Frankrijk

We zijn in de mijnstreek van Douai en Lens en op deze plaats lag de schacht van Delloye. Omdat de mijnen van deze regio werden gesloten in de jaren '70 besloot men om één mijn om te bouwen tot een museum. De kolenmijn van Delloye in Lewarde werd gekozen omwille van zijn ligging en de goede staat van de gebouwen (mijn was niet lang werkzaam). Hier werd er gedurende 40 jaar steenkool bovengehaald (1931 - 1971) en bood werk aan ca. 1000 mijnwerkers. Dit bezoek is een échte aanrader, ook voor gezinnen met kinderen! Een compleet bezoek (mijn en tentoonstelling) duurt ca. 2 uur. Lees meer

Hier werd er maar gedurende 40 jaar steenkool bovengehaald, de gebouwen zijn daardoor nog vrij goed bewaard gebleven.
  • Kom alles te weten over de geschiedenis van de mijnbouw
  • Voel je alsof je 450 m afdaalt in de mijn
  • Bezoek de kolenmijn met Nederlandstalige audioguide
  • Bezichtig het unieke Mijnmuseum met 15.000 voorwerpen
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Mijnmuseum

Na jaren van werk ging het museum open in 1984 en kreeg een grondige facelift in 2002. Je krijgt dus een uniek hedendaags bezoek die je zo realistisch mogelijk een kijk biedt op het leven en werk in de steenkoolmijnen. Je krijgt zelfs het gevoel dat je 450 meter in de mijngangen afdaalt maar in werkelijkheid blijf je wel bovengronds in nagebouwde mijnschachten. Het Historisch Mijncentrum van Lewarde is het grootste mijnmuseum in Frankrijk en bestaat uit drie delen: een uitgebreid mijnbezoek (1 uur rondleiding met audiogids in het Nederlands), een permanente tentoonstelling en een energiecentrum. Verder beschikt het uiteraard ook over een restaurant. Sedert 2012 behoort dit museum tot het Unesco Werelderfgoed.

Bezoek aan de mijnschachten

Geleid bezoek aan de mijn start met de triage van de kolen. Tot 1957 werden in die ruimte kolen gesorteerd en gescheiden van het afval (dat kwam dan op de mijnterrils terecht). Het was er niet alleen lawaaierig maar ook zeer stoffig. Vandaar dat nog voor de sluiting het sorteren op een andere en modernere locatie werd gedaan. Je ziet er nog de wagentjes die uit de putten kwamen en ook jij gaat nu de lift in naar de mijnschachten. In de lift maak je kennis met het lawaai en de snelheid waarmee de lift meer dan 400 meter naar beneden gaat. In werkelijkheid ga je slechts één verdiep naar beneden. Daar werden mijnschachten nagebouwd. Je ziet de evolutie van het ontginnen van de kolen. Sommige machines werken nog en demonstreren hoeveel lawaai er in de galerijen was. Alles werd nagebouwd, er staat zelfs een paard. Wist je dat de paarden aanzien werden als een werknemer met rechten, ze hadden zelfs een naam en waren ingeschreven in het mijnregister, net zoals een mijnwerker. De gids geeft je deze en andere informatie die je ook kan meevolgen met de audioguide in het Nederlands.

Tentoonstellingen

Breng zeker ook een bezoek aan de permanente tentoonstelling. Er zijn meer dan 15.000 voorwerpen tentoongesteld in de voormalige vestiaire en badzalen. In het eerste deel zie je hoe steenkool is ontstaan en welke soorten er zijn. Je komt dan langs een nog goed bewaard gedeelte van het administratieve gebouw met het bureau van de ingenieur en de boekhouder. Alle tentoongestelde stukken zijn authentiek en veelal bekomen door giften. In het tweede deel zie je via borden en maquettes de evolutie van de mijnbouw in deze regio, het begon allemaal reeds in 1720. In de laatste zaal gaat het over het leven van de mijnwerker, voor en na het werk.

Website: www.chm-lewarde.com

Wegwijzer naar het Centre Minier in Lewarde

Op de A1 tussen Lille en Arras neem je de A21 in de richting van Douai. Je volgt deze autosnelweg en verlaat deze pas bij afrit 24. Zo kom je op de D500 terecht waar je de afrit neemt D645 naar Lewarde en Aniche. In het centrum van Lewarde zie je pijlen naar het Centre Minier.
Adres: Rue d'Erchin - 59287 Lewarde.
Gps-coördinaten: N 050°19'47.40"   E 003°10'19.55"

Reviews en beoordelingen Centre Minier

Heb je zelf tips of opmerkingen over "Centre Minier" in Lewarde? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info