Ontdek de geheimen van de mijnterril van Argales in Rieulay

En geniet van biovoeding op een geitenboerderij, Les Chevrettes du Terril

Er zijn heel wat mijnterrils in het mijnbekken van Noord-Frankrijk. Sommigen werden afgegraven om met die afval uit de mijn wegen aan te leggen. Anderen werden een getuige uit het verleden maar deze van Rieulay is een buitenbeentje. Van deze platte terril van Argales werd enerzijds een recreatieoord gemaakt en anderzijds een natuurgebied.  Lees meer

Volg onze wandel- of fietsroute op de mijnterril van Argales in Rieulay en geniet van de mooiste panorama's.
  • Ontdek een uniek natuurlandschap op een mijnterril
  • Vogels spotten kan vanuit de observatiepunten in het natuurreservaat
  • Wandel of fiets langs de vele brede en goed onderhouden paden
  • Geniet van lekkere bioproducten op de geitenboerderij op de terril
  • Of rust gewoon even uit bij de recreatiezone met water en zand
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Ooit was dit moerasgebied

Meer dan honderd jaar geleden was dit gebied moeras en volledig verlaten. Vanaf 1912 werd hier een terril opgebouwd en dit tot 1970. Op dat ogenblik was er geen plaats meer want de terril kwam tot aan het dorp. De totale oppervlakte van deze terril bedroeg 140 hectaren. Het was een platte terril en meteen ook de grootste van het land. Men kon hier geen terril in de vorm van een heuvel opbouwen omdat de ondergrond moerassig was, vandaar een platte terril.

Nu een recreatiezone en natuurreservaat

De burgemeester wou daar iets mee doen van zodra de activiteit gestopt was en groef 10 hectaren terug af. De afval werd gerecycleerd deels in de wegenbouw, deels in andere producten of plaatsen. Eerst was er een visvijver later werd het gebied nog uitgebreid en kwam er een kunstmatig strand. Omdat er veel wegen werden aangelegd in deze regio kon men de terril nog verder afgraven en werd het meer nog groter. Er zijn toen ook kleine eilandjes aangelegd voor de vogels. Een deel werd ook beschermd natuurgebied. De vogelsoorten die je hier aantreft zijn de fuut (met grote kuif), waterhoen, Jan Van Gent, diverse soorten eenden en de meerkoet.

Wandelen of fietsen rond het meer van Argales

Het realiseren van deze prachtige site is zeer geleidelijk aan gebeurd maar wat belangrijk is dat het ganse domein sedert 2012 erkend is als Unesco Werelderfgoed. Bij onze verkenning hebben we een fietstocht gemaakt rond dit meer en van het ene uitzichtspunt naar het andere gefietst. De totale afstand is 5,5 km en kan dus ook te voet gebeuren. Het kaartje vind je op de volgende pagina. Let op, er staan geen wegwijzers, volg dus goed op de kaart.

Fiets huren – begeleide tochten

Er kunnen e-bikes gehuurd worden bij het Office de Tourisme de Coeur d’Ostrevent. Momenteel zijn ze nog gehuisvest in het Maison du Terril maar in 2020 verhuizen ze naar Pecquencourt (Rue de Chambéry 34).
Begeleide fietstochten worden er georganiseerd voor jou persoonlijk en voor kleine groepen. De tours duren tussen de 2 tot 4 uur. Meer informatie op de website  www.bassinminieravelo.fr - Telefoon dienst toerisme: 00 33 3 27 71 37 58
Adres gratis parkings : 42 Rue Suzanne Lanoy, 59870 Rieulay
GPS-coördinaten: N 050° 22' 36.12"   E 003° 15' 5.40"

Kaart met de wandelroute op de mijnterril van Argales in Rieulay

Les Chevrettes du Terril

Letterlijk vertaald ‘de kleine geiten van de terril’. Dit is een geitenboerderij die opgestart is in 2014. Ze hebben ongeveer 50 geiten waarvan de eigenaar de melk zelf verwerkt tot producten zoals kaas, yoghurt … Sedert 2018 is de broer van de eigenaar gestart met het restauratieluik van de onderneming. Je kan er iets drinken en lekker eten. Het zijn steeds lokale producten uit de regio en van eigen productie. Vraag er dus niet naar een cola want dat hebben ze niet, wel biosappen in alle geuren en kleuren.

Ze organiseren hier ook evenementen, pedagogische rondleidingen en je kan zelfs samen met de eigenaar de geiten gaan halen van de wei en ze naar de stal brengen. Dat wandeltraject is dan doorspekt van verhalen, uiteraard in het Frans. Website: https://chevrettesduterril.fr

Reviews en beoordelingen Rieulay mijnterril

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rieulay mijnterril? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info