Vlaamse estaminets in Cassel

Een estaminet is geen restaurant en toch kan je er eten. Het is ook geen café en toch kan je er iets drinken.

“Un estaminet, ce n'est pas un restaurant, et pourtant, on y mange. Ce n'est pas un café et pourtant on y boit. C'est tout simple comme à la maison.” (bron: 't Kasteelhof). In het Nederlands: “Een estaminet is geen restaurant en toch kan je er eten. Het is ook geen café en toch kan je er iets drinken. Het is er doodeenvoudig zoals thuis.” Lees meer

De arbeiders kwamen in het estaminet voor nieuws, syndicale acties, vertier en sociaal contact. 
  • Toch kan je er iets eten, in een estaminet
  • Eerst moet je je aanmelden
  • Proeven en genieten moet je doen
  • Ben je met een groepje, dan moet je zeker reserveren
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Dit is misschien wel de beste omschrijving aan wat je je mag verwachten in een echte, authentieke Vlaamse estaminet in Noord-Frankrijk. Spijtig zijn er nog weinig overgebleven. Diverse horecazaken hebben wel het uithangbord van estaminet maar brengen niet meer de originele sfeer van meer dan honderd jaar terug. 

Estaminets zouden vooral ontstaan zijn tijdens de Industriële revolutie. De arbeiders kwamen in het estaminet voor nieuws, syndicale acties, vertier en sociaal contact. De laatste 15 jaar zijn estaminets een attractie geworden en daardoor zijn er ook nieuwe geopend. In Cassel heb je bovenop de heuvel een authentieke, "‘t Kasteelhof", en op het marktplein een nieuwe (1999), ‘t Kerelshof. Typisch is dat ze een Vlaamse naam dragen. Daarnaast moet het interieur doen terugdenken aan het begin van de vorige eeuw. Omdat de arbeiders er ook kwamen voor hun vertier zijn er ook volksspelen aanwezig.

Estaminet ‘t Kasteelhof

Dit is een authentieke Vlaamse estaminet, bovendien de hoogste gelegene. De zaak is gelegen in de ‘hof’ of tuin van het kasteel dat hier boven op de heuvel stond. Vanop het (kleine) terras heb je een mooi zicht over de streek. Maar eerst moet je je aanmelden! Het komt wat raar over, maar als je de deur opent ga dan eerst binnen in de winkel met streekproducten. Daar zit de chef die je een plaats in het estaminet zal toewijzen. Het interieur is prachtig, er zijn volksspelen aanwezig en de drietalige menukaart is zeer divers.

Uiteraard ontbreekt het "Pot’je Vleesch" niet maar bovenal heeft deze estaminet een zeer brede waaier aan streekbieren. Misschien kan je je wagen aan een van de huisspecialiteiten, zoals de "confit de canard" in een speculoossaus. Bij ons laatste bezoek zat de moeder des huizes aan een tafel in het estaminet de prei te kuisen. De sfeer was top! Opgepast: geopend van donderdag tot zondag. Soms zijn ze ook al eens een weekje op vakantie. Ben je met een groepje dan moet je zeker reserveren.

Estaminet Kerelshof

Het Kerelshof is centraal gelegen op de Grand Place (Grote Markt) van Cassel net tegenover het museum. In 1999 opende deze estaminet zijn deuren in een huis uit de 18de eeuw. De naam is afkomstig van de zware mannen uit het hoge noorden (Scandinavische landen) die hier waren in de middeleeuwen. In het Vlaams noemt men zo iemand al gauw een 'kerel'. Bij die zware mannen hoort uiteraard bier en in 't Kerelshof hebben ze zowat 80 biersoorten. Je kan hiervan genieten in een retro inrichting en er zijn uiteraard volksspelen aanwezig. Eten is hier niet de hoofdzaak, maar je kan er wel terecht voor een broodplank, een waterzooi, konijn met Gueuze, van vrijdag tot zondag. Tijdens de andere dagen is de zaak alleen 's avonds geopend, zonder restauratie. 

Pot’je Vleesch

"Pot’je Vleesch" is dé specialiteit van Frans-Vlaanderen en past perfect in het kader van een estaminet. Zoals het woord zegt is dit een potje van diverse brokjes vlees (varken, rund, gevogelte). Omdat het in een pot bewaard is zitten die stukken vlees in gelei. Het vlees is bereid vooraleer het in de pot gaat. Voor alle duidelijkheid een "Pot’je Vleesch" eet je koud. Een echte vleeseter zal dit zeker lusten, maar het is duidelijk niet voor alle smaakpapillen een lekkernij.

Deze lokale specialiteit bestaat al honderden jaren en is ontstaan uit noodzaak om vlees te bewaren gedurende een langere periode. In tegenstelling tot wat velen denken worden er geen minderwaardige stukken vlees in verwerkt maar wel het beste vlees van het dier. De Confrérie van het "Pot’je Vleesch" kijkt daar op toe. Het is bovendien niet zo eenvoudig om dit klaar te maken want niet alle vleessoorten passen bij elkaar.

Reviews en beoordelingen Vlaamse Estaminets

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vlaamse estaminets in Cassel? Plaats je beoordeling

Marc Kokelenberg2 mei 2019

De Drie Meulen/Café Au Trois Moulins (Grote Markt/Grand'Place, Cassel (Kassel) ben je vergeten. Hier spreekt men nog het plaatselijke Nederlands (de vader zeker, de zoon moet je ertoe 'verplichten'.

H.L. Gerbers1 mei 2018

Zeer aantrekkelijke aanbiedingen!

Daman16 september 2016

Mooi uitgelegd en daardoor goed te volgen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info