Alentejo bezoeken, info en bezienwaardigheden

Menhirs, stuwmeren en pottenbakkers

Alentejo is de grootste regio van Portugal én de dunst bevolkte. Het gebied ligt tussen Lissabon en de Algarve. De betekenis van "Alentejo" is "dan ook de andere kant van de Taag". Evora is er de belangrijkste stad en is omgeven door verscheidene menhirs. Grote stuwmeren kenmerken eveneens deze regio. Lees meer

 • Alle promoties Alentejo 8 tot 11 dagen, incl. vlucht en huurwagen

  Alle promoties Alentejo 4 dagen

  Genieten in een 4* hotel in een natuurpark nabij de kuststrook. Of in het noorden van de Alentejo. Steeds inclusief ontbijtbuffet en wijndegustatie.
  va. € 175 - Boek nu
 • Neem de aardenweg naar de menhirs
 • Je kan hier in de Moorse wijk wandelen
 • Je maakt een rondrit omheen het immense stuwmeer
 • Hou even halt voor een bezoek aan het vervallen kasteel van Mourao
 • Slenteren door de smalle straatjes
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Menhirs van Almendres

Er zijn heel wat menhirs in de omgeving van Guadalupe. Neem hiervoor de N114 naar Montemor-o-Novo en sla dan af naar Guadalupe. Daar moet je een aardeweg nemen naar de menhirs 'Cromeleque dos Almendres'. Er staan bijna 100 menhirs. En de kurkeiken krijg je er bovenop. Blijft er nog tijd over, dan kan je nog meer menhirs bezoeken of je rijdt naar Montemor-o-Novo. In deze stad ligt er een kasteelruïne.

Moura

Moura is een vestingstad net zoals Serpa en Beja, alleen is ze veel kleinschaliger. Toch doet men er alles aan om de charme en het cultureel erfgoed te bewaren. Zo kan je hier nog in een Moorse wijk wandelen: Mouraria. Smalle en bochtige straatjes met witgekalkte huizen zijn heerlijk om door te slenteren. Moura is ook verbonden met olijfolie. Er is zelfs een klein museum (Museu Lagar de Varas do Fojo) dat je de geschiedenis vertelt van de teelt van de olijven. Je zal de ontelbare olijfbomen reeds opgemerkt hebben onderweg naar Moura.

Een andere bezienswaardigheid zijn de twee kerken. De Igreja Sao Joao Baptista (Sint-Jan de Doper) valt op door haar portaal en het balkon aan de toren. Vanop dat balkon kregen de gevangenen recht tegenover de kerk ook een kerkdienst. De andere kerk maakt deel uit van het Carmoklooster (Convento da Nossa Senhora do Carmo). Ze dateert uit de 16de eeuw, maar het klooster is opgericht door de Hospitaalridders in de 13de eeuw.

Stuwmeer van Alqueva

Maak eens een rondrit omheen dit immense stuwmeer, dat pas begin deze eeuw werd aangelegd. Het duurde jaren vooraleer het was volgelopen. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 250 km² en daarvoor werd zelfs een dorpje compleet verhuisd (Luz), tot aan de rand van het meer. De bouw was niet alleen bedoeld om de gronden de irrigeren, maar moet ook het toerisme aanwakkeren in deze regio. Waterrecreatie is er dan ook volop aanwezig en bij mooi weer is dat natuurlijk zeer aantrekkelijk. Wie weet kom je er nog toe om de rest van de rondrit af te leggen?

Mourao

Hou hier even halt voor een bezoek aan het vervallen kasteel, want van daaruit heb je een mooi zicht over het stuwmeer. Maar dat uitzicht krijg je ook bij het volgende plaatsje, Monsaraz. Website: www.cm-mourao.pt

Monsaraz

Voor dit autovrije witte stadje moet je even afwijken van de route rond het meer. Het loont dan ook de moeite. Het is een versterkt stadje dat zijn middeleeuws karakter wist te bewaren. Wat je zeker moet doen is eens slenteren door de smalle straatjes naar het kasteel. Vanop de toren heb je een uniek zicht over het meer. Als je nog wat tijd over hebt dan kan je even langs de kerk, die een mooie graftombe bezit. Vanop het centrale plein zie je nog een ander historisch gebouw dat ooit dienst deed als justitiegebouw. Centraal staat de schandpaal. Website: www.cm-reguengos-monsaraz.pt

Op weg naar Sao Pedro de Corval

Onderweg zal je ze misschien al gezien hebben ... die grote stenen. Dat zijn menhirs die deels verplaatst zijn omwille van de stijging van het water door de aanleg van het stuwmeer. In Sao Pedro de Corval vind je heel wat pottenbakkers. Dit dorp zou het grootste aantal pottenbakkers tellen van gans Portugal. Je komt terug naar Moura via Reguengos de Monsaraz, Sao Marcos do Campo en Alqueva. Vervolgens rij je langs de bijna 100 meter hoge stuwdam.

Versterkte steden Serpa en Beja

Serpa is een aangenaam stadje om door te slenteren: witte huisjes, bebloemde gevels en kleine gezellige terrasjes. Als je aan een voormalig kasteel komt dan kan je op de toren genieten van een uitzicht over Serpa. Beja is heel wat groter en telt ca. 30.000 inwoners. Je moet op zoek naar de oude stad die zich situeert bij de verdedigingstoren (donjon). Die is bij het kasteel gelegen en is de belangrijkste attractie van Beja. Als je die toren beklimt zal je nog Moorse invloeden zien.

Spijtig genoeg is dit één van de weinige plaatsen waar je nog Moorse restanten ziet. Nochtans was de stad zeer belangrijk en welvarend tijdens de bezetting door de Moren. Een andere bezienswaardigheid is het klooster Conceiçao, dat in de 15de eeuw gesticht werd door de Fransiscanen. In je (betalend) bezoek is ook de kerk begrepen en een klein museum. Uiteraard ontbreken ook hier de azulejo's niet.

Reviews en beoordelingen Alentejo

Heb je zelf tips of opmerkingen over Alentejo? Plaats je beoordeling

rita De Wandel1 oktober 2019

aangenaam verrast door deze gids die we gaan gebruiken tijdens onze trip in het 2de deel van Oktober 2019.

Tom Lecluyse27 januari 2019

Inspirerende, overzichtelijke en goed gedocumenteerde reisgids. Nodigt uit om meer ....

Tom Lecluyse26 januari 2019

Duidelijke en gebruiksvriendelijke reisgids. Laat je al genieten voor je vertrek.

Meindert de Haan25 januari 2019

Een zere mooie beschrijving een mooie gids

Henk van der Markt2 oktober 2018

Prachtige gids met vele bezienswaardigheden.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info