Granada: Alhambra en Generalife bezoeken

Betreedt het paleizencomplex en geniet uren van zoveel Moorse schoonheid

Het Alhambra is een vesting die door de Moren in verschillende fases gebouwd werd op de top van een heuvel (Sabika) in Granada om de stad te verdedigen. Het startjaar van de bouw was 1238. In eerste instantie was het Alhambra een veilige residentie voor de koning en zijn onderdanen. Maar het ganse complex was meer een heuse stad met scholen, winkels, moskeeën, werkateliers, openbare baden, begraafplaats, een gevangenis, enz. Ook alle nutsvoorzieningen waren aanwezig. Er kwam ook een volledige ommuring waarvan nu nog resten te zien zijn. Maar om dit eerst allemaal te zien raden we aan om de praktische informatie eerst te lezen. Achtergrondinformatie lees je lager op deze pagina. Lees meer

Ooit moet je het Alhambra gezien hebben in je leven, zeggen zij die het zagen, ... en ze hebben gelijk!
 • Neem de tijd voor een grondige verkenning
 • Bewonder zoveel Moorse schoonheid
 • Deel je bezoek planmatig in 
 • Gun je ogen wat rust in de tuin
 • Doe zoals velen en bezoek dit monumentencomplex 
 • Hou rekening met de praktische regeling voor het bezoek
Boek je complete rondleiding

Tot 1492 zouden de Moren er hun bouwwoede op loslaten. Dat jaar werden ze verdreven door de Christenen en die mogen we, in hoofdzaak het koningspaar Ferdinand en Isabella, dankbaar zijn dat zij dit Arabische monumentencomplex niet vernielden maar ook de unieke schoonheid erkenden, later zelfs restaureerden en uitbreidden. De Bourbons namen nadien de macht over in Spanje wat de zwanenzang van het Alhambra inluidde. Nog erger werd het toen Napoleon zijn troepen losliet tussen 1808 en 1812 en bij hun aftocht vernielingen aanbrachten en enkele torens de lucht inbliezen. Gelukkig hadden ze toch dat beetje kunstgevoel en lieten ze het Paleizencomplex Nacaries ongemoeid. Tijdens de 19de eeuw stond het Alhambra, het klinkt onwaarschijnlijk, te vervallen. Tot in 1870 een cultuurliefhebber op het idee kwam om het volledige complex uit te roepen als Nationaal Monument. Niet veel later werden de restauratiewerken opgestart.

De verfijnde afwerking van de interieurs, de sierlijke fonteinen en waterpartijen, de beoogde effecten van lichtinval, …  het zijn maar een paar van de ingrediënten die het Alhambra zo speciaal maken.

Het Alhambra kan je opsplitsen in vijf delen: het Alcazaba, het Palacios Nacaries, het paleis van keizer Karel V (musea), de tuinen van Partal (het vroeger woongedeelte van voorname families in het Alhambra) en het Generalife. 

Weetjes:

 • Het Alhambra is het meest bezochte monumentencomplex van Spanje. 
 • De naam verwijst naar ‘rood’. Wordt hier verwezen naar de rode kleur van de ijzerhoudende bestanddelen van de bouwstenen? Maar het moet ’s avonds ook heerlijk rondwandelen zijn als de zon haar laatste warme rode stralen uitstrooit wat een rode gloed op de muren doet verschijnen. Ook dat kan een uitleg zijn voor de naam Alhambra.
 • Vanaf 1984 staat het Alhambra vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 
 • Decoratie: Het lijken maar wat krulletjes, lijntjes, boogjes, spiraaltjes maar er zit wel degelijk een motief in de patronen op muren, zuilen, plafonds. De sierlijke decoratie en vooral de minuscule afwerking doen je meteen naar adem happen als je dit voor het eerst in je leven ziet. Je denkt bijna zeker ook hoe en met welk engelengeduld dit men heeft kunnen doen.  Wat zie je? Geometrische motieven, bloemen en planten, schelpen, kaligrafieën. Zoveel aandacht voor de natuur is te verklaren omdat in de Koran steeds verwezen wordt naar het paradijs, de ‘tuin van het geluk’. 
 • Zonder dat je het beseft zal je op de muren honderden keren kijken naar passages uit de Koran. 
 • Officiële website van het Alhambra: www.alhambra-patronato.es 

Uitgebreide informatie lees je in onze complete reisgids van Andalusië: klik hier.

Reviews en beoordelingen Alhambra en Generalife

Heb je zelf tips of opmerkingen over Alhambra en Generalife bezoeken? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info