Alhambra & Generalife in Granda bezoeken? Tickets kopen + praktische info

Gebruik onze praktische tips voor een aangenaam onvergetelijk bezoek

Het Alhambra in Granada is een van de bekendste bezienswaardigheden van de regio Andalusië in Zuid-Spanje. Het is een indrukwekkend 13e-eeuws Arabisch complex met forten, kastelen, tuinen en paleizen. Het is uiteraard ook erkend als Werelderfgoed. Wil je het Alhambra bezoeken? Daar ben je letterlijk een hele dag mee bezig.

Lees hier onze tips en ook hoe je de wachtrijen kunt ontlopen. Wij hebben het monument al een aantal keer kunnen bezoeken en geven graag de must-sees van het Alhambra, of het “Rode Paleis” mee. Boek alvast je ticket hier online.

Als je er binnen bent, valt een vreemde gemoedsrust over je. Gebruik die om extra te kunnen genieten van je bezoek.
 • Rondreizen Andalusië 8 dagen fly & drive ##prijs##

  Rondreizen Andalusië 8 dagen fly & drive

  We brengen je opnieuw naar de mooiste plekjes van Andalusië, inclusief een uitgebreid roadbook. Telkens verblijf je op meerdere locaties. Rondreizen met verschillende thema's en ook beschikbaar als fly & drive.
  va. € 995 - Boek nu
 • Boek je tickets zéker vooraf
 • Combineer Alhambra en Generalife
 • Hoe bereik je het Alhambra?
 • Respecteer het tijdslot, wees dus op tijd
 • Wat bezoek je best het eerst?
Boek je complete rondleiding

Gouden raad: boek een tour of koop je tickets Alhambra online om de wachtrij te ontlopen

Een bezoek aan het Alhambra duurt sowieso al bijna een dag. Dan kan je het aanschuiven in de rij maar best beperken. Reserveer je tickets vooraf via internet en je hoeft ter plaatse niet te wachten.

Online tickets zijn verkrijgbaar van € 14 tot € 49. Wil je alleen de kasteeltuinen bezoeken? Dan heb je de goedkoopste kaartjes nodig. Maar het zou zonde zijn om de Palacios Nazaries niet te bezoeken. Dat is de meerprijs absoluut waard! Voor een bezoek aan de Nasrid Paleizen worden wel slechts 300 bezoekers om het halfuur toegelaten.

Let op: De tickets zijn op naam en met het nummer van je ID of paspoort. Je kan je tickets ook afdrukken bij de kiosk van Visitor Information ter plaatse.

Dit zijn de wachtrijen in het hoogseizoen... online bestellen is de boodschap !

 • Via GetyourGuide kan je 3 maanden vooraf je tickets aankopen. Iedere dag worden er 6.600 bezoekers toegelaten tot de paleizen in totaal.
 • Een andere optie is om gebruik te maken van de Granada Stadspas. Die heb je voor € 49 en daar zit ook een volledige toegang tot het Alhambra bij. Dus met de Paleizen van Nasrid. Verder kan je er ook een aantal andere musea en toeristische hotspots van Granada mee binnen. Ook gratis gebruik van openbaar vervoer is inbegrepen.
 • Zijn alle tickets op? Dat kan gebeuren, zeker in de zomermaanden wanneer het Alhambra overstelpt wordt door toeristen. Als je dan nog binnen wil geraken, kan je nog altijd een gegidste rondleiding boeken via GetYourGuide voor je bezoek.

Het impressionante zicht op het Alhambra

Kortingen voor kinderen -12 jaar en senioren 65+

Kinderen minder dan 12 jaar mogen gratis binnen en 65-plussers krijgen een seniorenkorting.

Opgelet: ook voor de kinderen moet je een ticket reserveren, zelfs al is het gratis.

Alle soorten tickets kan je in bescheiden mate aan de hoofdingang kopen met contante betaling of kredietkaart, Je kan ook telefonisch bestellen op (+34) 93 4923750. Maar het eenvoudigste is om tickets online te kopen.

Online tickets hebben een specifiek tijdstip

Wanneer je vooraf tickets online koopt, krijg je een tijdstip aangewezen en men vraagt je om aan de toegang van het paleizencomplex 15 minuten op voorhand te zijn. Krijg je dus bijvoorbeeld 9u30 aangewezen als tijdstip dan moet je aanmelden bij de entree van Palacios Nacaries om 9u15.

Ben je te laat en kom je bijvoorbeeld om 9u45 aan? Dan moet je je aanmelden in dezelfde rij maar een opzichter roepen. Dan kan je nog binnen, maar dan sta je wel al tussen de wachtenden van het volgende tijdslot. Later dan een halfuur arriveren na je tijdsslot is zeker niet aan te raden. Mogelijk word je dan niet meer doorgelaten.

 • Reken op minstens 15 minuten wachttijd aan de Ticket Office voor het omruilen van je online aangekocht ticket. Op piekmomenten kan dit ook al een uur worden!
 • Er is een aparte wachtrij voor online aangekochte tickets. 
 • De afstand tussen de kassa’s (Ticket Office) en de toegang tot het paleizencomplex bedraagt 15 minuten stappen.

Onze tip: bezoek eerst het paleizencomplex Nacaries

Hou daar rekening mee bij het op voorhand kopen van je tickets. Stel dat je aan het wandelen bent in de tuinen van het Generalife, dan moet je rekenen op ongeveer 20 à 30 minuten stappen tot bij de toegang van Nacaries. Maar als het druk is kan deze wandeltijd verdubbelen door files.

Tip: wij bezochten Nacaries met het tijdslot van 8u30 ‘s morgens. Het was toen nog vrij rustig aan het Ticket Office en in het paleizencomplex zelf. Toen we na 1,5 uur rond waren in Nacaries, kwamen we opeens wel terecht in een mensenzee. Maar dan hadden we het voornaamste toch al gezien.

Een audioguide kan je bekomen in de tuin van de entree van het Nacaries paleizencomplex en bij het Ticket Office. Er zijn helaas geen Nederlandstalige audioguides beschikbaar.

2. Waar zijn de ingangen van het Alhambra vanuit Granada? + Hoe bereiken?

2.1 Hoofdingang A nabij de parking

Wij namen net zoals de meeste mensen de ingang A of Puerta de la Justicia om het Alhambra te bezoeken, nadat we onze e-tickets hadden omgeruild voor de echte toegangskaarten. Deze ingang vind je vlakbij de ruime autoparking.

Neem je de shuttlebus vanuit Granada of ga je mee met een georganiseerde tour? Dan zal je ook stoppen voor de hoofdingang. Vanaf hier ben je relatief snel bij de Paleizen van Nasrid die een absolute must zijn voor je bezoek.

2.1.1 Calle Real volgen

Als je ingang A neemt, kom je op de Calle Real terecht, dit pad brengt je tot bij de paleizen. Onderweg kom je alvast de kerk van Santa Maria de la Alhambra tegen. Je passeert langs een prachtige laan met bomen en hagen met een aantal doorkijkgaten die je een blik gunnen op een aantal verborgen stukken van de tuinen.

2.1.2 Let op met de auto en de GPS

Kom je met de auto vanuit Malaga of van ergens anders? Weet dan dat je niet in het centrum van Granada mag rijden. Je schakelt best je GPS uit, want die kan soms een route berekenen door de stad die je eigenlijk niet mag nemen.

Er zijn borden met de nodige aanwijzingen en pijltjes om op de parking bij ingang A van het Alhambra te geraken.

2.2 Puerta de las Granadas

Via deze ingang ga je vanuit het centrum van Granada door een stuk bos dat het Alhambra deels omzoomd, tot je bij de Nasrid Paleizen uitkomt. Het pad start in het centrum van Granada.

Als je te voet bent is dit wandelpad echt een aanrader, wij deden de wandeling zelf ook nog even terwijl we er toch waren. De historische stadspoort van Granada is een fraai monument op zichzelf en het bos is best leuk om in te vertoeven.

2.3 Cuesta Del Rey Chico

Ook via Cuesta Del Rey Chico kan je te voet bij het Alhambra komen. Dit is een minder bekende toegangsweg, dus misschien een goede optie wanneer je de drukte wat wil vermijden. Die wandelroute begint aan de linkeroever van de rivier de Darro en loopt langs het fort tot aan de esplanade van Generalife.

Voor een romantische wandeling is dit wellicht de leukste route. Al moeten we er wel bij zeggen dat hier minder te zien is dan op het wandelpad door het bos.

3. Welke onderdelen heeft het Alhambra?

Het Alhambra is een complex van in totaal 142.000 m2. In essentie zijn er 4 grote onderdelen:

 • de citadel van Alcazaba
 • de Nasrid paleizen of Palacios Nacaries
 • de tuinen van Generalife
 • en het Palacio de Carlos V (Paleis van Keizer Karel V)

3.1. De Alcazaba

De Alcazaba omvat een fortencomplex met een citadel. Dit is de oudste site van het Alhambra. Waar de meeste gebouwen komen uit het Moorse tijdperk, zijn veel gebouwen van Alcazaba al veel ouder. De vroegste Moren verbleven in het fort tot het paleizencomplex van Nasrid was voltooid. Je kan de restanten van hun huizen beneden ook nog zien. Verder zie je vandaag ook nog de torens en de buitenmuren overeind staan, waarbij de Torre de las Armas de blikvanger is.

Wanneer je de locatie van de Alcazaba bekijkt, weet je meteen waarom het complex doorheen de geschiedenis zo gegeerd was bij veroveraars. Het ligt bovenop een heuvel met een ideaal uitzicht op Granada en op het gebergte van de Sierra Nevada verderop. Een uitgelezen plek voor een militair bolwerk dus.

3.2. De Paleizen van Nasrid (NIET TE MISSEN !!!)

De voornaamste bezienswaardigheid bij het Alhambra zijn zonder twijfel de Nasrid Paleizen of Palacios Nacaríes. Veel is er niet bekend over de historische functie van alle kamers en zalen in het paleizencomplex, maar dat maakt ze niet minder fraai. Als je jouw bezoek kort wil houden, doe dan toch zeker de paleizen. Een absolute must!

Wat we wel weten over het paleizencomplex is dat de Moorse overheersers er als eerste aan begonnen zijn. Latere veroveraars zagen het Alhambra stuk voor stuk als een statussymbool voor hun macht, waardoor er telkens bijkomende stukken werden gebouwd. Zo lijkt het op een kluwen van zalen en andere ruimtes, maar iedere zaal is zo’n beetje op zijn eigen manier gedecoreerd met gravures, mozaïek en kunstwerken van de Islamieten.

We nemen je mee doorheen de belangrijkste delen van de Palacios.

3.2.1 Zaal van Mexuar

Het Mexuar is een zaal uit de 14de eeuw. Het is de formele ingang tot het paleizencomplex en het oudste onderdeel ervan. Hier en daar zie je nog flarden van de vroegste kleuren op de muren of glaspartijen. Dit was vooral een raadzaal voor het stadsbestuur van Granada. Er is ook een mihrab of islamitische gebedsruimte die nogal opvallend is aangebouwd. Deze ruimte staat niet loodrecht tegenover de rest van de Mexuar omdat de bidkapel richting Mekka moest staan.

Verder is de Patio del Cuarto Dorado ook een blikvanger: een fraaie binnenkoer met vloeren van wit marmer. Hier zie je versieringen die vooral rond planten en water draaien.

Onze tip: De Palacios Nacaries zijn een must voor je bezoek aan het Alhambra. Wanneer je tickets online koopt, denk er dan sowieso aan dat de paleizen inbegrepen zijn. Je wilt het fraaiste stuk echt niet mislopen.

Let wel op: het aantal bezoekers wordt per uur beperkt. Zoals eerder aangegeven kan je dit stuk best als eerste bezoeken om de grootste drukte te vermijden. Neem dus een vroeg tijdsslot bij je online reservatie indien mogelijk.

3.2.2 Palacio de Comares of Paleis van de Sultan

Na Mexuar ga je naar het Palacio de Comares of het Paleis van de Sultan. Hier valt vooral de hele fraaie binnentuin op: Mirtehof of Patio de los Arrayanes. De tuin heeft zijn naam niet gestolen, want hij is omgeven door 2 rijen mirtehagen aan beide oevers van een waterpartij van 34 meter lengte en 7,10 meter breed en een paar fonteinen. De vijver zit ook vol met goudvissen.

Emir Yusuf I heeft hier gewoond met zijn 4 vrouwen. Bij het paleis ligt ook de Torre de Comores aan de noordkant. Hier vind je de de Salón de los Embajadores of Troonzaal, die met afmetingen van 23 x 12 meter de grootste zaal van het hele Alhambra is. Hier gingen heel wat royale festiviteiten door.

Palacio de Comares

3.2.3 Leeuwenhof of Palacio de los Leones

In het Leeuwenhof vind je 124 gedecoreerde marmeren zuilen in een binnenkoer van 35 meter lang en 20 meter breed. Het oog voor detail in de versieringen is trouwens impressionant. Maar vooral de 12 witte marmeren leeuwen zullen je opvallen. De leeuwen worden zowat beschouwd als het grootste stukje Moors machtsvertoon in de Nasrid Paleizen.

In het Leeuwenpaleis moet je sowieso omhoog kijken in de Salle de Abencerraje met het indrukwekkende versierde plafond. Een bloederige legende aan deze zaal zegt dat hier ridders werden onthoofd. De roestplekken op de marmeren fontein zouden door hun bloed ontstaan zijn.

Detail in het Hof van de Leeuwen

3.2.4 Salle de Embajadores

Dit paleis ligt zuidwaarts van de leeuwen. Ook dit is voor veel bezoekers één van de hoogtepunten in het Alhambra. Het plafond met 8.000 stukken cederhout die een achthoekige stervorm maken behoort tot het mooiste wat het hele complex te bieden heeft. De plafonds stellen de zeven hemelen uit het Islamitische geloof voor.

3.2.5 Salle de dos Hermanas of Zaal van de twee zusters

De zaal van de twee gezusters of Salle de dos Hermanas heeft ook een opvallend plafond in muqarna. Hier woonde de vrouw van de sultan met haar familie. Vanaf hier is een deur die naar het verblijf van Karel V leidt.

3.2.6 El Partal in het Paleis van Yusuf III

El Partal of de Toren van de Dames is het oudste stuk van het paleis van Yusuf III. Hier is een opvallende gebedsruimte en de tuin van het paleis herbergde vroeger de familiale begraafplaats van de Emir. Het kerkhof is evenwel leeggehaald door de laatste Emir Boabdil bij zijn vlucht in 1492, toen het Koninkrijk Granada het Alhambra claimde. Nu is er wel nog een waterreservoir. Onder het bewind van Granada, zou het Alhambra dienen als rechtbank. Er kwam ook een christelijk kerkgebouw bij en er werd een Franciscaner Klooster gesticht.

3.2.7 Jardines de San Francisco

Bij het verlaten van de Paleizen van Nasrid, kan je via de moestuin van Jardines de San Francisco terug richting hoofdingang gaan. Dit was de tuin van de kloosterorde. Je vindt er groentuinen en weides voor boerderijdieren.

3.3 De Generalife

Generalife diende als buitenverblijf van de Emirs en omvat het zomerpaleis en de aangrenzende tuinen. Het zomerhuis is 14de-eeuws, de tuinen zijn pas in de jaren ‘50 van vorige eeuw aangelegd naar een ontwerp van Francisco Moreno. Al zou je dat niet meteen zeggen, de weelderige tuin met bloemperken, waterpartijen en fonteinen geeft een heel ambachtelijke Moorse indruk, wat ook de bedoeling was. Het kletterende water staat hier centraal, en dat zie en hoor je overal. Het water komt via een Moors irrigatiekanaal uit de rivier de Darro.

Onze tip: Zijn de paleizen niet jouw ding en wil je alleen Generalife bezoeken? Dat kan ook! Bestel je tickets vooraf online en je kan de wachtrij ontlopen.

Zicht op de binnenplaats van het Generalife

3.4 Palacio de Carlos V

Het paleis van Carlos V is een vrij toegankelijk onderdeel van het Alhambra en een van de meer recente. Er zijn een kunstgalerij en een archeologisch museum over het Alhambra in gevestigd en een mooie binnentuin. Carlos V was een Duits-Romaanse en Keizer Karel V was zijn kleinzoon (1500-1558). Keizer Karel is geboren in Gent en hij was 40 jaar lang ook Koning van Spanje. Zijn rijk was op het toppunt zo groot dat er werd gezegd dat de zon er nooit kon ondergaan. Karel V bezocht het Alhambra in 1526 en liet er het paleis bij bouwen.

Het is een duidelijk renaissancegebouw, een vreemde eend in de bijt tussen alle Moorse bouwwerken. Het is nooit volledig afgewerkt doordat het Spaanse Hof uiteindelijk naar Madrid zou trekken.

Opvallend is dus dat Keizer Karel V het Alhambra wellicht nooit meer zelf heeft gezien nadat zijn eigen veranderingen er waren doorgevoerd. Zijn vrouw Isabella Van Portugal bleef er wel.

Het Palacio de Carlos V

4. Historie van het Alhambra-complex

We moeten al terug naar de Romeinen om de eerste sporen van het complex te vinden. Zij bouwden als eerste een fort op dezelfde heuvel, maar dat had niks weg van wat er vandaag staat. De eigenlijke bouw wordt gesitueerd rond het jaar 800, wanneer de Moorse overheersers uit Arabië het Iberisch Schiereiland en Zuid-Frankrijk hadden bezet. Andalusië was eigenlijk het epicentrum van de Moorse invloed op ons continent. Maar het zou pas in de 13de eeuw zijn, onder invloed van emir Mohammed ben Al-Ahmar dat het complex naar zijn huidige vorm zou toe groeien. Hij behoorde tot de Nasrid-dynastie, waar de paleizen vandaag nog naar genoemd zijn.

Na het overlijden van de emir, werd het Alhambra stelselmatig uitgebreid door de eeuwen heen. In 1492 veroverden de katholieken Granada en werden de Moorse heersers definitief verdreven. Het koninklijke paar Ferdinand en Isabella maakten er deels een Renaissance Complex van voor hun verblijf.

Na een tijd werd het Alhambra verwaarloosd en verging het tot een meer ruïneuze staat. In de 19e eeuw had het natuurgeweld en een oorlog met de Fransen ervoor gezorgd dat het fortencomplex deels werd vernield en dat er heel wat kunstschatten verdwenen. Later werd het complex gerestaureerd naar een idee van José Contreras en herwon het zijn uitstraling van weleer vanaf 1828.

5. Wat zijn de openingsuren van het Alhambra? + nachtbezoeken

De ticketbalie opent een half uur voor openingstijd en gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Het Alhambra is gesloten op 25 december en op 1 januari.

 • Van 1 april tot 14 oktober kan je van maandag t/m zondag van 8u30 tot 20 uur
 • Van 15 oktober tot 31 maart kan je van maandag t/m zondag van 8u30 tot 18 uur

5.1 Avondopeningen

Het is ook mogelijk om de Nasrid Paleizen en Generalife ‘s avonds te bezoeken. Die bezoeken zijn dus wel korter en duren 1 à 1,5 uur.

Voor de avondbezoeken kan je kiezen tussen ofwel de paleizen ofwel de tuinen omdat die het meeste de moeite zijn wanneer het donker wordt. Op deze dagen zijn nachtbezoeken mogelijk:

In het donker ziet het Alhambra er nog spectaculairder uit

6. Routebeschrijving naar het Alhambra

6.1 Met de auto

Als je met de auto komt, kan je parkeren op de ruime parking op een paar minuten van de hoofdingang. Parkeren is er wel erg duur.

6.1.1 Parkeertarieven Alhambra parking:

 • 2 uur parkeren: € 4,55
 • 3 uur: € 6, 35
 • 4 uur: € 8,15
 • 5 uur: € 9,95
 • 6 uur: € 11,70

6.2 Met de bus

Vanuit Granada rijden shuttlebussen naar het Alhambra. Die herken je aan lijnnummers C30, C32 en C35. Er zijn ook reguliere buslijnen die er passeren.

6.3 Te voet

Vanuit het centrum van Granada is de wandeling via de Puerta de las Granadas de leukste optie. De historische poort uit 1536 gebouwd heeft een wapenschild met 3 granaatappels, het embleem van de stad. Voorbij de poort wandel je door het het bos. Ga aan de splitsing link om bij de toegangspoorten te komen.

Let op voor de zogenaamde lokale gidsen: wil je te voet naar het Alhambra? Dan bestaat de kans dat je onderweg wordt aangesproken door zogenaamde lokale gidsen die er een sport van maken om toeristen opzettelijk de verkeerde kant op te sturen, tenzij je ze een flinke fooi geeft.

Waar kan je een goede kaart vinden?

Is er een goed plan? Wij vonden er toch geen. Probleem is dat er een groot hoogteverschil is waardoor kaarten moeilijk te volgen zijn.

Als je er bijna bent staan er onderweg infoborden en daar staan pijlen op maar die zorgen bij het volgende bord weer voor verwarring. De beste raadgever is: blijf steeds klimmen. Zo kom je wel bij het ticketgebouw..

Opgelet: bij Nacaries is geen ticketbalie!

Onderweg zie je heel wat pijlen naar Nacaries. Maar als je daar toekomt, ben je er nog niet. Je moet eerst naar het ticketgebouw met je op vooraf gekocht ticket en dat ligt op 15 minuten wandelen van het paleizencomplex Nacaries.

6.4 Met de taxi:

Voor een bezoek aan het Alhambra vraag je een taxi die je tot bij het ticketgebouw brengt! De kostprijs vanuit het centrum bedraagt tussen de 5 à 8 euro voor een enkele rit. Zo spaar je je energie voor een uitgebreid bezoek aan het Alhambra en Generalife.

7. Wat is het adres van het Alhambra? + kaartje

Het complex is gelegen op een heuvel in de stad Granada en meet in totaal meer dan 140.000 m².

Adres: Calle Real de la Alhambra, s/n, 18009 Granada, Spanje

8. Het mooiste panorama op het Alhambra vanuit Granada

Voor een iconische foto met het Alhambra dat uitkijkt op de Sierra Nevada ga je naar de Calle Mirador San Nicolas op een steenworp van het stadscentrum in de buurt Albaicin.

Je moet er niet te lang naar zoeken. Heel wat mensen gaan even tot hier, er staan ook altijd straatartiesten te spelen bij het uitkijkpunt. Het panorama op de kaart .

Uitzichtpunt op het Alhambra: Mirador de San Nicolas

Uitzichtpunt Alhambra: Mirador de San Nicolas

9. Filmpje van het Alhambra

Bekijk een filmpje over het Alhambra:

10. Praktische informatie over het Alhambra bezoeken

 • Toeristen doen gemiddeld 3 uur over hun bezoek, maar je kan er makkelijk een hele dag mee vullen om alles te zien.
 • In de zomer is het er flink warm, kleed je dus licht, smeer je in tegen de zon en zet een hoofddeksel op.
 • Draag goede wandelschoenen. In het complex zitten meer dan 3 km wandelpad en met hier en daar ook een vervelende trap.
 • Voorzie water en een lunchpakket. Er zijn niet veel eet- en drinkgelegenheden, in tegenstelling tot wat je zou verwachten in zo’n monument.
 • Je mag geen buggy, kinderwagen of grote rugzak meenemen in de Palacios Nacaries of in Generalife. Dat zal je daar aan de ingangen moeten achterlaten. Op de tussenstukken is er geen probleem.
 • Selfiesticks of tripods zijn verboden.
 • Toiletten vind je bij Alcazaba en het paleis van Carlos V.
 • Je wint uren tijd wanneer je de wachtrij ontloopt en je tickets vooraf online aankoopt. Kies dus voor de meest handige en snelste optie.

11. Waar verblijven in Granada?

Op zoek naar een overnachting in Granada? Bekijk hier de mogelijke hotels nabij het Alhambra.

12. Mis niets van Andalusië met onze reisgids

Ga je op reis door Andalusië? Dan kan je naast het Alhambra nog veel meer moois gaan bewonderen. Koop onze reisgids en zorg ervoor dat je niets mist. In de gids vind je naast 100 bezienswaardigheden ook 6 leuke stadswandelingen, waaronder ook Granada, én een uitgestippelde route voor je rondreis. Download hier de reisgids voor slechts 10 euro. Je kan de eerste bladzijden ook gratis inkijken. 

Reviews en beoordelingen Alhambra: praktisch

Heb je zelf tips of opmerkingen over Alhambra: praktisch? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info