Vimy: zoveel dennen, zoveel gesneuvelden

Monument voor tienduizenden oorlogsslachtoffers

Nu is de heuvel van Vimy beplant met dennen, voor elke gesneuvelde soldaat werd er een aangeplant. Ooit was dit een kale heuvelkam van 140 meter hoog en 6 km lang. Op 27-28 september 1915 probeerden de Fransen deze plaats te heroveren op de Duitsers. Lees meer

Het heeft geduurd tot april 1917 vooraleer de Duitsers konden verdreven worden door de Canadezen.
 • Alle promoties Noord-Frankrijk 3 dagen en 8 dagen rondreis

  Alle promoties Noord-Frankrijk 3 dagen en 8 dagen rondreis

  Promoties in Noord-Frankrijk, van 3 dagen tot een rondreis van 8 dagen 'in het spoor van de Groote Oorlog'. Unieke verblijven vol charme. Overal is 'douceur de vivre' de rode draad. Ideale ligging voor uitstapjes naar Opaalkust, Baai van de Somme. Ontdek ze nu allemaal
  va. € 99 - Boek nu
 • Let op waar je wel en niet mag wandelen
 • Bezoek zeker twee plaatsen
 • Bezoek de ondergrondse tunnels met een gids
 • Ga daarna te voet naar het Bezoekerscentrum
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Er vielen toen meer dan 100.000 doden. Het heeft geduurd tot april 1917 vooraleer de Duitsers konden verdreven worden door de Canadezen, tijdens een vierdaagse harde strijd. Dit kon alleen maar door ondergrondse gangen te graven tot onder de stellingen van de Duitsers, deze vol te proppen met springstof en tot ontploffing te brengen. Daardoor zie je op deze heuvel grote en diepe kraters. 

Bij de voorbereiding zouden er zo'n 25.000 manschappen aan het werk geweest zijn onder de vijandelijke linies. Ze moesten uiterst stil zijn om geen argwaan te wekken bij de Duitsers.

Je zal merken dat je in het bos niet zomaar overal mag wandelen. Er liggen immers nog veel bommen in de ondergrond. Er zijn twee plaatsen op deze heuvel die je zeker moet bezoeken: het monument en het bezoekerscentrum.

Het grote witte monument bestaat uit twee pylonen. Ze staan symbool voor de twee grote gevechten die om deze heuvel gestreden werden: door de Fransen in 1915 en door de Canadezen in 1917. De namen van meer dan 11.000 vermiste soldaten staan hier gegraveerd in de muren. Door de niets ontziende gevechten is er van vele lichamen niets meer teruggevonden.

Het monument is opgebouwd met steen afkomstig van de Dalmatische kust omdat deze steeds mooi wit blijft. De krijtlagen in de ondergrond van Vimy worden vuil als ze blootgesteld zijn aan het licht. Het monument werd gebouwd in de periode 1925-1936. Vooraan vind je 2 beelden, het ene stelt de vrijheid voor, de andere justitie.

Praktisch

Bij het Canadees Bezoekerscentrum is er een parking. Dit is ook de locatie van waaruit je de loopgraven en ondergrondse tunnels kan bezoeken. Die ondergrondse tunnels zijn alleen te bezoeken met gids van mei tot november (onder voorbehoud). De toegang tot het bezoekerscentrum is gratis en zeker aan te bevelen. Ga daarna te voet naar het monument, zo zal je een diepe krater zien veroorzaakt door een ondergrondse ontploffing. Op rode bordjes staat de waarschuwing om niet op het gras te lopen omwille van mogelijke explosieven die zich nog onder de grond bevinden.

Adres: Route départementale 55, Chemin des Canadiens, 62580 Vimy
Gps-coördinaten: N 050°22'18.17"   E 002°46'10.68"

Reviews en beoordelingen Vimy

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vimy: zoveel dennen, zoveel gesneuvelden ? Plaats je beoordeling

rudy d'haese8 november 2016

zeer goede en mooie gids . voldoende info om als leidraad te dienen tijdens je verblijf!

lucia de ridder24 september 2015

heel mooi, klassevol monument - site heel proper en goed onderhouden. Het museum is ook in orde en de persoon achter de balie was zeer behulpzaam en zeer beleefd. Proficiat

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info