Bezienswaardigheden Duinkerke

Mis niets van wat de moeite om zien is in Duinkerke

Het stadhuis van Duinkerke dateert van 1901 en is opgetrokken in de Vlaamse renaissancestijl. Van de mooie buitengevel kan je ongestoord genieten vanop het plein. De Ridders en andere historische figuren die iets betekenden voor Duinkerke staan je aan te staren in de nissen. Het glasraam van Jean Bart is binnen in de traphal de absolute blikvanger. Je mag het gratis gaan bezichtigen. Let in de inkomhal eens op de Vlaamse namen van voormalige burgemeesters. Duinkerke is immers lange tijd Vlaams geweest.  Lees meer

Achterhaal de waarheid van de Leughenaer en nog veel meer te zien en te beleven in Duinkerke.  
  • Bewonder die fraaie gevel van het stadhuis
  • Kijk gratis naar het glasraam Jean Bart
  • Luister hoe het Belfort zich laat horen 
  • Stap de Saint-Eloi kerk eens binnen
  • Geniet van meerdere kijkjes op de stad 
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

De toren van het stadhuis wordt het tweede belfort van Duinkerke genoemd, 75 meter hoog. We vinden dit niet zomaar uit, want het is een geofficialiseerde benaming en als dusdanig opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Belforten zijn dus niet alleen iconische symbolen in Vlaanderen maar dus ook in Frans-Vlaanderen.

Belfort

Het ziet eruit als een klokkentoren en dat was het inderdaad tot 1558. De toren was het enige wat nog overeind bleef na een Franse aanval. Deze 57 meter hoge toren uit de 15de eeuw, met carillon, is niet meer verbonden met de St-Eloikerk toen ze heropgebouwd werd. Het is nu het Belfort en wie een uitzicht wil over de stad Duinkerke kan het beklimmen van april tot september behalve op zondag (lift en trap). Hier is ook de toeristische dienst gehuisvest. In het Belfort is een beiaard met 50 klokken die om het kwartier een stuk speelt. Sinds 2005 vermeld op UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Kerk Saint-Eloi

Na de vernieling in 1558 werd de kerk heropgebouwd maar niet meer volgens de originele plannen. Daardoor is de vorm van de kerk zeer opvallend, het lijkt alsof het een vierkant is. Wegens geldgebrek werd de toren (nu Belfort) niet meer verbonden met de kerk. Dus dat deel ontbreekt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze nogmaals vernield en na de oorlog in neo-gotische stijl gerestaureerd. Het graf van Jean Bart kan je zien in het koor.

Meerdere kijkjes op de stad

Vanop meerdere plekjes kijk je naar de stad naar steeds dezelfde gebouwen maar toch is dat uitzicht nét een beetje anders. Wij hadden die ervaring vanop de Quai de la Citadelle, de Passerelle du Grand Large, Rue Clemenceau, ... 

De 'Leughenaer'

Onmiddellijk denk je aan 'leugenaar' doch dit is niet de reden waarom deze toren die naam kreeg. Het is een verdedigingstoren uit de 14de eeuw waarop ze op uitkijk stonden. 'Leugheren' betekende 'uitkijken' en zo is die naam ontstaan. Er doen allerlei verhalen de ronde over die uitkijkfunctie. Zo bestaat er één dat de toren zou gebruikt zijn om de schepen te misleiden en op land te doen stranden. De toren heeft een nu een lichtbaken en is niet toegankelijk voor een bezoek.

Reviews en beoordelingen Bezienswaardigheden

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Duinkerke? Plaats je beoordeling

Irene24 januari 2020

Ik ben nog altijd bezig met de voorbereidingen voor onze trip die waarschijnlijk mei of juni zal plaatsvinden. Maar inhoudelijk ben ik zéér tevreden met de gids die ik ontvangen heb.

stef28 mei 2019

Zeer goed, zoals altijd

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info