Duinkerke heeft zijn zeepiraat Jean Bart

Ontmoetingen met Jean Bart

Jean Bart was een piraat die geleefd heeft van 1650 tot 1702. Hij was een van de meest bekende kapers in het gebied van de Noordzee in opdracht van de koning van Frankrijk, Lodewijk XIV. Toen hij Franse schepen die in handen gevallen waren van de Hollanders kon bevrijden werd hij een echte held in Duinkerke. Lees meer

De Hollanders en Engelsen waren behoorlijk kwaad door de schade die hij aanbracht aan hun vloot.
  • Lees meer over Jean-Bart de zeepiraat
  • Bekijk hem op het glasraam in traphal stadhuis
  • Zoek hem op meerdere plekken in de stad
  • Bezoek zijn grafsteen in kerk Saint Eloi
  • Ga oog in oog staan met Jean Bart 
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Jean Bart, geboren in Duinkerke, stamde uit een familie van zeelieden. Zijn beroep was zeepiraat. Hij leefde van 1650 tot 1702. Hij was een van de meest bekende kapers in het gebied van de Noordzee. Jean Bart was kaper in opdracht van de koning van Frankrijk, toen Lodewijk XIV. Hij zou in het begin van zijn ‘carrière’ ook nog wel enkele schepen tot zinken brengen in opdracht van Michiel de Ruyter (admiraal uit Zeeland 1607-1676).

Toen hij Franse schepen, die in handen gevallen waren van de Hollanders, kon bevrijden bij de Slag van Texel in 1694 werd hij een echte held in Duinkerke en omstreken. Lodewijk XIV gaf hem ter beloning een belangrijke functie bij de zeemacht. In die hoedanigheid heeft hij nog een aantal avontuurlijke en gevaarlijke opdrachten op zee uitgevoerd. De Hollanders en Engelsen waren behoorlijk kwaad door de schade die hij aanbracht aan hun vloot. Daarom wilden ze Duinkerke innemen maar dat is hen niet gelukt.

Jean Bart staat met een standbeeld op het vroegere koningsplein sedert 1845. Het beeld is van de beeldhouwer David d’Angers. De koene kaper stierf niet tijdens een zeeslag maar ten gevolge van een longontsteking. Hij ligt begraven in de kerk Saint-Eloi. Je komt hem nog eens tegen in het stadhuis (glasraam), op de gevel van het stadhuis en nog wel op andere plekjes.

Glasraam in stadhuis

Het glasraam van Jean Bart in het stadhuis kan je gratis bezichtigen. Vanaf de traphal heb je er een prima kijk op. De kaper staat er afgebeeld (rechts onder de man met de blonde krullen) bij zijn terugkeer na de zeeslag van 1694 die hij had gewonnen (slag om Texel). Het glasraam werd vervaardigd tijdens de bouw van dit stadhuis door Felix Gaudin.  Herken je de Leughenaer?  Géén bezoek mogelijk op zaterdagnamiddag en zondag

Reviews en beoordelingen Jean Bart

Heb je zelf tips of opmerkingen over Duinkerke heeft zijn zeepiraat Jean Bart? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info