Sintra is een parel aan de Costa do Estoril

Ontdek de bezienswaardigheden van Sintra en geniet met alle zintuigen

Op 30 km ten westen van Lissabon (directe treinverbinding) ligt Sintra op de flank genesteld van een ‘serra’. Die ‘serra’ (bergrug) heeft als hoogste punt de Cruz Alta (528 m). Je vindt er mooie glooiingen die uitnodigen om de regio tot in de kleinste hoekjes te verkennen. Dát op zich klinkt al mooi en dat is Sintra ook. Omgeven door een reusachtig natuurpark (ca. 15 000 ha) is de stad een baken tussen het prachtige groen en niet ver van het helblauw van de Atlantische Oceaan. Neem daarbij nog het milde klimaat. Verbaast het je dat menig koning en andere rijke mensen, mensen van adel hier een optrekje (lees: paleis of kasteel) lieten bouwen? Het allegaartje van feeërieke paleizen en kastelen op en rond de berg zette Sintra sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Terecht zal je wellicht ook oordelen na je bezoek.? Lees meer

  • Paleizen en kastelen van Sintra op Werelderfgoedlijst Unesco 
  • Sta versteld van het vreemde sprookjesslot 
  • Wandel in de mooiste tuinen rondom de paleizen
  • Staar naar het plafond van de Sala dos Cisnes   
  • Loop in een paviljoen vol rariteiten
  • Probeer het hartig gebakje Queijadas
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Palácio da Pena

Hoog boven Sintra tegen de wand van Cruz Alta staat een heel kleurrijk paleis, op ca. 2 kilometer van het centrum. Het Palácio da Pena trekt jaarlijks een massa kijklustigen. Er stond lang geleden op deze plek een klooster helemaal gebouwd uit hout! Een aardbeving legde de constructie helaas plat waarna ene jonge koning Ferdinand II een paleis liet bouwen. Door een Pruisische architect, Wilhelm Ludwig von Eschwege, die de opdracht blijkbaar zo uitdagend vond dat hij zoveel mogelijk bouwstijlen erin wou verwerken. De bouw vatte aan in 1839. Het resultaat is een ongelofelijke mix van constructies en stijlen. Ga er maar eens voor staan en tracht zoveel mogelijk bouwstijlen te herkennen: Duits uiteraard, Arabisch, maar ook renaissance, neogotisch, en alle Portugese bouwstijlen (Manuel-stijl)… En met al die bonte kleurtjes lijkt het wel een decor voor een sprookjesfilm. Extravagant? Misschien toch ’n beetje maar oordeel vooral zelf tijdens een bezoek.

Mooi meegenomen is dat een groot park het paleis omringt. Een muur houdt pottenkijkers weg van het uitzicht op de tuinen met de meest vreemde plantensoorten, fonteinen, vijvertjes, enz. 
Meer info: www.parquesdesintra.pt

Maar eigenlijk is de ganse stad omringd door het groen van de Serra de Sintra. Duizenden planten en bomen, palmen enz vormen een prachtig decor waarin de stad het centrum vormt. Logisch dat de rijkeren uit het verleden hier kastelen, villa’s en kleine paleisjes lieten optrekken.

Iets anders dat opvalt. Hier geen lelijke hoogbouw van hotels, appartementen enz. Sintra geniet immers van een beschermde status.

Palácio Nacional de Sintra

Een ander bezienswaardig paleis is het Palácio Nacional de Sintra. Het is op zich een ‘gewoon’ groot complex bestaande uit verschillende gebouwen, een donjon, enkele hangende tuinen. Je merkt de Moorse invloed ook op?  Wel opvallend is de witte kleur waarin alle gebouwen zijn geschilderd én twee opvallende kegelvormige schouwen. In dit paleis werd voor het eerst op de muren azulejo - tegels aangebracht.

Het mooiste zit echter binnenin. In de verschillende zalen treed je van de ene cultuur in de andere. Of zijn het de dierenmotieven die je verbazend doen opkijken? 
De Eksterzaal met 136 eksters tegen de muren geplakt is een mooi voorbeeld. De eksters symboliseren het kwetteren van hofdames. Het plafond van de Sala dos Cisnes is volgeschilderd met witte zwanen. Sala dos Brasões (blazoenen) heeft een fantastisch houten plafond met 74 blazoenen van adellijke Portugese families.
Dit optrekje is vele jaren door leden van het koninklijk Hof bewoond geweest tijdens de Avis-dynastie (13de tot 16e eeuw). Meer info: www.parquesdesintra.pt

Museo do Brinquedo

In het oude stadsgedeelte (Sintra Vila) moet je zijn om je kindertijd te herleven. Niet ver van het Palácio Nacional de Sintra kan je op vier verdiepingen (!) gaan kijken naar een speelgoedmuseum. Zowat 30 000 stuks speelgoed worden er tentoongesteld wat dit de grootste verzameling speelgoed maakt van Portugal. En het speelgoed is er zelfs netjes verdeeld tussen een afdeling voor de meisjes en één voor de jongens. Een aanrader dus en perfect te combineren met het Palácio Nacional.

Castelo dos Mouros

Dit kasteel ligt tussen het Palácio Nacional de Sintra en het Palácio da Pena. De plaats was strategisch goed uitgekozen. Reeds tijdens de 9de eeuw moet hier een kasteel hebben gestaan. Veel van het kasteel is niet overgebleven. Je ziet nog een deel van de kerk. Wel nog goed bewaard, weliswaar na renovatie, is de 450 meter lange muur rond de kasteelruïnes. De toren kan je bereiken langs een trap maar dan moet je conditie naar behoren zijn want er zijn zo’n 500 treden te beklimmen. Je kan het wel raden, het uitzicht van op de top is spectaculair.

Quinta da Regaleira

Een absolute ‘must see’- bezienswaardigheid in Sintra is het domein Quinta da Regaleira, dat tot stand kwam begin van de 20ste eeuw. De realisatie is een uitgekomen droom van een welgesteld zakenman Carvalho Monteiro. De architect een Italiaan, Luigi Manini.  Het domein is zowat 4 ha groot. Naast een groot woonhuis staat het domein vol met kleinere gebouwen (het merendeel gotische en renaissance stijl maar ook de Manuel-stijl). Je vindt er paviljoenen, een kapel, een crypte, een mooi park, fonteinen, een waterval, zitbanken, monumenten, … Ook twee putten met negen verdiepingen kan je inkruipen met op ieder niveau een ondergronds gangenstelsel die leiden naar goed verborgen plaatsjes. Daarnaast kan je kiezen voor een wandeling naar de hel en het Vagevuur of naar de oevers van een meer dat het Hemelse Paradijs moet voorstellen. Er vrij rond wandelen kan evenwel niet. Je moet dus mee met een rondleiding maar dat mag de pret niet bederven.
Meer info: www.regaleira.pt

Queijadas, hartig gebakje

Ze opeten is veel makkelijker dan de naam van het gebakje uitspreken. Het is een taartje gemaakt van kwark, tarwemeel, kaneel, suiker en eieren. Een specialiteit die je overal in Sintra zal aantreffen. Als je wil, kan je het bedrijf waar ze worden gemaakt bezoeken, Fábrica das verdadeiras queijadas da Sapa, Volta do Duche 12, Sintra.

Algemene info over Sintra:
www.cm-sintra.pt  
www.sintraromantica.net

Reviews en beoordelingen Sintra

Heb je zelf tips of opmerkingen over Een bezoek aan Sintra is genieten met alle zintuigen? Plaats je beoordeling

Ingrid4 maart 2022

Jullie reisgidsen zijn steeds heel goed, duidelijk. Alsook deze weer. Bedankt.

Sylvia28 januari 2018

Sintra is vanuit Lissabon Rossio bereikbaar in een half uur met de trein voor €5,- tickets zijn te verkrijgen op het station. Tickets voor Paleis en castelo dos mouros te verkrijgen ter plekke ook als combi ticket

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info