Carnac Bretagne bezoeken? Menhirs en dolmen

Ontdek de prehistorie van Bretagne langs de kusten van Carnac

Wat Stonehenge in Groot-Brittannië is, is Carnac in Bretagne voor Frankrijk, het symbool van de prehistorie op Franse bodem. De stenenrijen brengen jaarlijks vele duizenden toeristen naar het departement Morbihan. Doe zoals hen en ontdek tijdens je vakantie in Bretagne wat de menhirs, tumuli en dolmen betekenden. De megalieten, zo worden de stenen monumenten in het algemeen genoemd, bevinden zich overigens niet in Carnac zelf, maar even ten noorden ervan. Lees meer

Kom je verwonderen over het grote aantal menhirs en dolmen van Carnac.

 • Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Ons aanbod aan promoties is zeer gevarieerd van verblijven met ontbijt tot half pension, inclusief wellness of ook zelfs 9-daagse rondreis. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 439 - Boek nu
 • Wandel mee naar de prehistorie  
 • Leer over de begrippen stenenrijen
 • Zoek mee naar de functie van menhirs
 • Spot de tumuli of begraafplaatsen
 • Ontdek ze allemaal in Le Menec, Kermario, Kerlescan
 • Plan een bezoek om tussen de megalieten te lopen
 • Bezoek het museum over de prehistorie
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De begrippen stenenrijen van Carnac

Voor niet ingewijden: menhirs zijn rijen stenen in Carnac. Uit het Bretoens ontleend, want ‘maen’ betekent steen en ‘hir’ hoog. Tumuli zijn grafheuvels en een dolm of hunebed is een verzameling stenen waarvan een deel rechtop staat en een deel platligt en fungeert als een afdak.

Stenenrijen in Le Menec, Kermario en Kerlescan

De stenenrijen staan verdeeld opgesteld over 8 km in drie gehuchten in Carnac: Le Menec, Kermario, Kerlescan.  Zij dateren uit het neolithicum tijdperk, zo’n 4500 jaar voor onze jaartelling. De stenen staan in rijen van 8 tot 11 stuks, zo goed als evenwijdig aan elkaar en hebben verschillende grootte. Zo kunnen de stenen wel 1 meter schelen met de hoogste steen le Géant du Manio. Deze is wel 6 m hoog. Waartoe de stenenrijen dienden blijft een onbeantwoorde vraag. Al worden ze meestal in verband gebracht met rituelen rond de zon en de maan, waardoor duizenden jaren voor Christus een soort kalender werd gehanteerd. Of waren ze bedoeld als markering? Door de Kelten werden ze gebruikt bij ceremoniën. De tumuli en dolmen dienden in ieder geval om de doden in te begraven. Deze bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard om de bezoeken tijdens jouw vakantie Carnac.

De menhirs van Carnac

Wat nog meer een raadsel is, is hoe ze in die tijd de grote zware stenen wisten te verplaatsen. In Le Menec alleen al staan er 1099 menhirs in 11 rijen over een lengte van 1160 meter. De hoogste is zelfs 4 m. Aan elk uiteinde van een rij bevindt zich een halve steencirkel (cromlech). Kermario telt er 1029, waarbij de menhirs in grootte toenemen van oost naar west. In Kerlescan bevinden er zich 555. Een mooie bezienswaardigheid voor in jouw vakantie Bretagne.

Toegang megalieten

Door de grote massa toeristen in het hoogseizoen in Carnac en Bretagne ontstaat het gevaar dat de grasbodem hieronder gaat lijden en de stenen hierdoor loskomen. Daarom is het alleen van oktober t/m maart toegestaan om tussen de megalieten te lopen. Wil jij tijdens jouw vakantie Bretagne de stenen spotten? Houd hier dan rekening mee! Een omheining zorgt tijdens de lente en zomer voor de nodige bescherming. Je kunt in die periode wel mee met rondleidingen. Om extra te genieten van een speciaal lichteffect, kan je de stenenrijen het beste bezoeken bij zonsopgang of bij licht op het einde van de dag. De meest indrukwekkende tumulus is die van Saint-Michel, 125 m lang, 60 m breed en 12 m hoog. Het is dan ook de grootste van Europa.

Musée de Préhistoire

Over de mytische megalieten in Bretagne kan je heel wat bijleren in het Musée de Préhistoire. Het museum belicht de prehistorie vanaf het paleolithicum tot het gallo-romeinse tijdperk in Carnac. Meer dan 6600 objecten worden hier getoond. Van bijlen tot aardewerk en sieraden Meer informatie vind je op www.museedecarnac.com

Carnac-plage

Ook bestaat er een Carnac-plage. Deze badplaats in Bretagne ontwikkelde zich pas in het begin van de 20e eeuw. Je vindt er nu in de buurt van de stranden van Bretagne een honderdtal hotels, flats, villa’s, restaurants, bars.

Reviews en beoordelingen Carnac

Heb je zelf tips of opmerkingen over Carnac: over menhirs en dolmen? Plaats je beoordeling

André6 april 2023

Zeer bondige en bruikbare informatie.

kristine24 juli 2022

Heldere en volledige informatie, volledig op maat van de nieuwsgierige toerist. ik heb op de kaart van Bretagne van het boekje alle plekken omcirkeld die werden besproken, met telkens de afstand genoteerd tussen de betreffende plek en de uitvalsbasis. ik g amet mijn twee kinderen op reis, ik heb voor elk van de brochure een, boekje laten maken. Het is de perfecte voorbereiding op onze reis. Dank!

Ger Meulenberg6 maart 2018

Ideaal bij het voorbereiden van je vakantie in Bretagne. Ik verwacht, dat het goed zal uitpakken in de praktijk.

Rudy Martens en Delphine Dobon11 februari 2018

Prachtig uitgewerkte reisgids. Niks dan lof! Deze service van Euroreizen is een zéér aangename verrassing. Bondig, overzichtelijk, duidelijk en ordelijk uitgewerkte dagreizen. Het geeft het gevoel dat je als klant gewaardeerd wordt.

Alex Buelens2 januari 2018

Goed te gebruiken !!!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info