De bezienswaardigheden van Dol de Bretagne

Ontdek de voormalige religieuze hoofdstad met middeleeuwse charme

Dol de Bretagne ligt in de Marais de Dol in Bretagne. Dat is de naam van het gebied dat in de baai van Mont-Saint-Michel ligt. Duizenden jaren geleden was dit niks anders dan moeras (‘marais’) in de zee. Eb en vloed zorgden voor een natuurlijke afzetting van klei en de creatie van moerasland. Het was de heilige Welshman Samson die deze plek ontdekte en er een klooster stichtte. Zo ontstond de parochie Dol de Bretagne in Frankrijk. Lees meer

 • Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Ons aanbod aan promoties is zeer gevarieerd van verblijven met ontbijt tot half pension, inclusief wellness of ook zelfs 9-daagse rondreis. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 439 - Boek nu
 • Bezoek de kathedraal Saint-Samson
 • Spot het oudste Bretoense vakwerkhuis  
 • Kom te weten hoe men kathedralen bouwde
 • Wandel langs de Promenade des Douves
 • Geniet van het uitzicht op Mont-Dol
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Kathedraal Saint-Samson

Dol de Bretagne was tot de 12e eeuw de bisschoppelijke zetel. Daarom bezit deze stad van 5000 inwoners in Bretagne over de kathedraal Saint-Samson. Deze kathedraal is vernoemd naar haar stichter. Ze werd gebouwd in de 13e eeuw, maar werd pas afgewerkt in de 16e eeuw. Van buitenaf heeft het granieten kerkgebouw iets weg van een burcht. Bekijk het verschil in bouwstijl: sober romaans aan de ene zijde, terwijl de zuidelijke kant er overdadig en gedecoreerd uitziet.  De kathedraal is zeker een bezoek waard tijdens je vakantie in Bretagne. De glas-in-loodramen, de koorstoelen uit de 14e eeuw en de bisschopstroon zijn bijzonder mooi.  

Grande Rue des Stuarts

Loop ook eens door de Grande Rue des Stuarts in Dol de Bretagne. Daar staan vakwerkhuizen die het bekijken waard zijn. Check het huis op nummer 17 (Maison des Palets), dat uit de 12e eeuw dateert en meteen het oudste vakwerkhuis van Bretagne is.

Cathédraloscope

Dol de Bretagne heeft ook nog een heel interessante expositie: de Cathédraloscope. In dit museum vlak naast de kathedraal kom je te weten hoe men vroeger kathedralen bouwde in Bretagne. Het geheel is handig uitgelegd met foto's, tekeningen en maquettes. Deze bezienswaardigheid is absoluut een aanrader voor jouw vakantie Dol de Bretagne, ook voor de jonge bezoeker.

Promenade des Douves

Wandel ook even langs de Promenade des Douves in Bretagne. Hier zie je nog het overgebleven deel van de versterkte wallen. Vanuit de promenade geniet je van een prachtig uitzicht over de 'marais' (moerassen) en de Mont-Dol. Meer informatie vind je op www.pays-de-dol.com

Mont-Dol

Mont-Dol is een rots in Dol de Bretagne van 65 meter hoog die plots uit de oude moerassen opstijgt. Net zoals de Mont-Saint-Michel. Ze bestaat dan ook uit dezelfde rotsmassa en vroeger werd ze eveneens omgeven door de zee. Op de top vind je een pleintje met bezienswaardigheden als een kapel (met fraaie fresco’s), een toren en een molen (tijdens de zomermaanden te bezichtigen). Hier kan je vooral genieten van het oneindige panorama over Bretagne.

Reviews en beoordelingen Dol de Bretagne

Heb je zelf tips of opmerkingen over De bezienswaardigheden van Dol de Bretagne? Plaats je beoordeling

Marlie Scheepers 11 juni 2022

Mooie gids met leuke tips en weetjes voor de streek Bretagne.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info