De bezienswaardigheden van Fougères

Een kasteel, prachtige omwallingen en mooie herenhuizen

Fougères in Frankrijk ligt landinwaarts aan de oostelijke zijde van Bretagne. Fougères kan je opdelen in 3: de bovenstad uit de 13e eeuw op een helling aan de rechteroever van de rivier de Nançon, het oude stadsdeel in de vallei en het modernere industriegedeelte. Maak kennis met alle bezienswaardigheden van Fougères. Dé trekpleister van Fougères is het imposante en in goede staat bewaard gebleven middeleeuws kasteel, middenin het groen maar ónder de bovenstad. Lees meer

In Fougères vind je een indrukwekkend silhouet van graniet dat de stad domineert.
 • Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Ons aanbod aan promoties is zeer gevarieerd van verblijven met ontbijt tot half pension, inclusief wellness of ook zelfs 9-daagse rondreis. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 439 - Boek nu
 • Bezoek het middeleeuwse kasteel
 • Tel het aantal torens van de omwalling
 • Ontdek een bolwerk van militaire bouwkunst
 • Beklim de klokkentoren voor een fraai uitzicht
 • Wandel in de tuin met drie niveaus
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Kasteel van Fougères

Omdat er tussen de 12e en 15e eeuw aan het Kasteel van Fougères in Bretagne gebouwd werd, toont het een vermenging van verschillende ronde en vierkante bouwstijlen, omgeven door een stenen omwalling. Het is één van de meest indrukmakende versterkingen rond een burcht in Bretagne en zelfs van Europa. Deze bezienswaardigheid mag je dus tijdens je vakantie Bretagne absoluut niet missen. Brits prozaschrijver en archeoloog Lawrence of Arabia zei zelfs dat hij zich geen mooier bouwwerk kon voorstellen, dat terwijl deze man heus wel wat méér gebouwen gezien heeft tijdens zijn leven!

Fougères gold destijds samen met Vitré en Châteaubriant als vestingstad om het hertogdom Bretagne te verdedigen tegen invallen. Het kasteel moet er daarom al gestaan hebben in het jaar 1000. Vele malen lag het in het oog van herhaaldelijke vijandigheden en kwam ten gevolge daarvan dan ook meermaals in handen van verschillende bezetters.

De 13 torens van Kasteel van Fougères

Opvallend van buitenaf is het aantal torens. De omwalling van Fougères telt 13 torens en dateert uit de tweede helft van de 12e eeuw, nadat de houten versterking door Hendrik II, koning van Engeland, werd vernield. Een rondleiding geeft je heel wat details vrij over hoe indrukwekkend sommige delen ter verdediging dienden voor Bretagne. Zo spot je er muren van 30 m hoog en 7 m dik, kanonsgaten, werpgangen en nog veel meer. 

Militaire bouwkunst

Binnen de muren van de burcht ontdek je dat er 3 niveaus zijn. De aanvaller moest zich dus langs heel wat obstakels en belegeringen vechten om het doel te bereiken. Het is één van de mooiste voorbeelden van militaire bouwkunst uit de middeleeuwen in Bretagne. Tot het einde van de 15e eeuw bleven de belegeringen elkaar snel opvolgen tot na de slag bij Saint-Aubin du Cormier (1488). De burcht was plots niet meer interessant en bleef er verlaten bij staan tot de stad het kasteel kocht in 1892.

De benedenstad van Fougères

In de benedenstad van Fougères zijn de kerk Saint-Sulpice en de 15e- en 16e eeuwse vakwerkhuizen in de Quartier du Marchix vermeldenswaardige bezienswaardigheden. In de laatgotische kerk kan je onder andere kijken naar een zeer mooi glasraam met Jeanne d’Arc in aanwezigheid van 3 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en retabels uit graniet afkomstig uit de 15e eeuw.

Rue Nationale

Je kunt langs een stenen trap naar de bovenstad. Daar bevindt zich de Rue Nationale, de mooiste straat van Fougères. Je vindt er machtige herenhuizen uit de 18e eeuw en het achthoekige belfort met waterspuwers (afkomstig uit 1397 en daarmee het oudste belfort in Bretagne). Het Musée de l’Horlogerie toont een schitterende collectie uurwerken van alle tijden en in alle vormen. Van zakhorloges tot wateruurwerken en van zonnewijzers tot zandlopers. In de Eglise Saint-Leonard, met mooie glas-in-loodramen, kan je de klokkentoren beklimmen met wel 125 treden om een fraai uitzicht te verkrijgen over de stad.

Jardin Public

De Jardin Public van Fougères, liederlijk beschreven door onder andere bekende schrijvers als Honoré de Balzac en Victor Hugo, geeft jou ook een mooi uitzicht over Fougères en zijn bezienswaardigheden. Het openbare park bevindt zich op 3 verschillende niveaus en is een mengeling van een Engelse, Franse en botanische tuin.

Werkgelegenheid Fougères

Vroeger waren het leerlooiers en lakenwevers die voor welvaart zorgden in Fougères. Vanaf de 19e eeuw vierde de schoenenproductie er hoogtij. Er werden honderden fabrieken voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Ook de glasindustrie deed het in die tijd goed. Nu vind je in het moderne stadsdeel fabrieken en gebouwen die werkgelegenheid aanbieden in sectoren van robotindustrie, elektronica en optica.

Tip: vermijd het centrum op zaterdagmorgen. Dan is er namelijk markt en een enorme drukte. Meer informatie vind je op www.ot-fougeres.fr

Reviews en beoordelingen Fougères

Heb je zelf tips of opmerkingen over De bezienswaardigheden van Fougères? Plaats je beoordeling

Marc7 juni 2023

De uitgestippelde wandeling van de benedenstad naar de bovenstad met zicht op het kasteel van Fougeres met zijn 13 torens is zeker de moeite waard. Het is ook leuk verpozen op het pleintje aan de ingang van het kasteel. Veei mooie tips voor uitstappen in Bretagne.

Karin20 oktober 2019

Zeer leuke plaats om te bezoeken Via de vvv een plattegrond gekregen met daarop een rondleiding langs alle bijzonderheden Het oude kasteel is zeer de moeite waard Als je van oude kerken houd is de kerk in de benedenstad ook de moeite waard om te bezichtigen

Schelstraete eric15 februari 2019

Het is een prachtig kasteel zeker een bezoekje waard denk in de zomer nog mooier met de vele tuinen

vercoutter dany18 september 2018

Mooi kasteel, zeker het bezoeken waard !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info