De bezienswaardigheden van Saint-Malo

Een versterkte stad langs een blauwgroene zee

De stad Saint-Malo in Bretagne werd in de 6e eeuw door de Welshe monnik Maclow gesticht. De monnik deed dit om hier zijn geloof te verspreiden. Wegens de voortdurende invallen van de Noormannen in Saint-Malo, vluchtten de meeste inwoners naar het naburige rotseiland. In de 12e eeuw werd de nieuwe nederzetting naar het rotseiland verplaatst, dat daar de naam Saint-Malo kreeg, als eerbetoon aan de monnik. Om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit de zee werd er een muur gebouwd. Nog steeds is deze versterkte vesting van 1,8 km om de oude stad aanwezig. Het is een aaneenschakeling van bastions en wachttorentjes. Lees meer

Als een stenen schip torenen de stadswallen van Saint-Malo aan de monding van de Rance trots uit boven de stranden en de haven.
 • Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Ons aanbod aan promoties is zeer gevarieerd van verblijven met ontbijt tot half pension, inclusief wellness of ook zelfs 9-daagse rondreis. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 439 - Boek nu
 • Wandel op de versterkte omwalling
 • Bewonder de blauwgroene zeekleur
 • Lees over de rol van de haven van Saint-Malo
 • Waarom zie je zoveel graniet in de stad?
 • Bezoek de musea in Château de la duchesse Anne
 • Wie zijn de 'bewoners' van de Atlantische Oceaan?
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Stadsmuur Saint-Malo

Voor de meeste bezoekers van Saint-Malo is een wandeling over de muur wellicht de belangrijkste belevenis. Je krijgt er niet alleen een mooi uitzicht over de oude stad, maar ook over de haven, de stranden, de grillige rotsformaties en aan de overkant van de monding van de rivier de Rance zie je de stad Dinard. Wat altijd je aandacht zal trekken is de kleur van de zee langs dit stukje van Bretagne. Die is hier blauwgroen. Vandaar ook de naam van de Côte d’Émeraude (smaragdkust), zoals de kust ten westen van Saint-Malo in Bretagne wordt benoemd.

De haven van Saint-Malo

Saint-Malo is niet altijd zo vredig geweest zoals het er nu uitziet. Het was altijd de verblijfplaats van zeerovers in Bretagne die in opdracht van de koning schepen beroofden van landen die in staat van oorlog waren met Frankrijk. Hun zeevaartkunde hebben ze ook op een andere en nuttige manier aangewend, namelijk door de ontdekking van Canada in 1534 door Jacques Cartier, een inwoner van de stad. Deze ontdekking bracht veel voorspoed mee voor Saint-Malo die hierdoor een bloeiende specerijenhandel zag ontstaan. Saint-Malo groeide zelfs uit tot de belangrijkste haven in Frankrijk. De haven is zeker een mooie bezienswaardigheid tijdens jouw vakantie Saint-Malo.

Heropbouw Saint-Malo

In 1661 bracht een reusachtige brand een einde aan de status van Saint-Malo. De complete stad werd toen verwoest. Om zo'n grote brand in de toekomst te voorkomen werd de volledige stad heropgebouwd in graniet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad volledig vernield en daarna heropgebouwd, zoals Vauban dit had gedaan na de grote brand van 1661. Zoveel mogelijk materiaal werd uit de puinresten herwonnen en met foto’s en tekeningen werd een plan gemaakt. Het resultaat is een bijna onwaarschijnlijk exacte kopie van hoe de gebouwen er voorheen uitgezien hebben. Één van de redenen waarom dit stadje gerekend mag worden tot de drukst bezochte steden van Bretagne.

Château de la Duchesse Anne

Aan de grote toegangspoort vind je het kasteel Château de la Duchesse Anne uit de 15e en 16e eeuw. Momenteel bestaat het kasteel uit meerdere bezienswaardigheden als een stadshuis, bibliotheek en een aantal musea die zeker de moeite waard zijn tijdens jouw vakantie Saint-Malo. Het interessantste is wellicht het museum in de donjon, waar je een beeld krijgt over de zeevisserij, de piraterij en de invloedrijkste personen uit Saint-Malo. Een bezoek aan de kathedraal Saint-Vincent mag je ook zeker niet missen tijdens jouw vakantie Bretagne. Verder zijn er enkele forten en bijzonder fraaie huizen die je aandacht verdienen.

Le Grand Aquarium

Le Grand Aquarium in Bretagne bevindt zich net buiten de stadsgrenzen van Saint-Malo en is de topattractie van dit departement. Het werd volledig vernieuwd in 2001, hoewel het toen nog maar 5 jaar oud was. Het aspect 'beleven' staat hier op de voorgrond. Zo kan je een reis met de onderzeeër 'Nautibus' maken, wandel je door een gezonken schip en spot je er het indrukwekkende bassin van 120 m², waar de 'bewoners' van de Atlantische Oceaan je graag laten meekijken in hun leefwereld. Meer informatie vind je op www.aquarium-st-malo.com

Reviews en beoordelingen Saint-Malo

Heb je zelf tips of opmerkingen over De bezienswaardigheden van Saint-Malo? Plaats je beoordeling

Pol Rossey11 augustus 2019

Ik heb alles voor deze trip uit deze volledige en duidelijke brochure gehaald.

Greta Vandenholt31 juli 2019

Goeie tips, korte bondige beschrijvingen. Ik heb onze reis met behulp van deze gids voor het grootste deel uitgestippeld,

dick bos22 juli 2019

Duidelijk en informatief

Ien de Rooij29 april 2019

Met veel plezier alle tips en beschrijvingen gelezen en ik ga er zeker gebruik van maken

Micheline Deceuninck-Bataillie14 maart 2019

Nuttige gids, met correcte en heel interessante informatie en tips voor de meerwaarde-zoeker.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info