De bezienswaardigheden van Côtes d'Armor

Onvergetelijke roze granietrotsen, gezellige dorpjes en autovrije eilanden

We zijn aanbeland aan de Côtes d’Armor in Bretagne, de verzamelnaam van een kustlijn van wel 350 km lang. In het noordwesten ligt de Côte de Granit Rose, centraal de Baai van Saint Brieuc en in de oostelijke richting naar Saint-Malo vind je de Côte d’Emeraude. In Trégastel zie je prachtige roze getinte stranden en kan je jezelf ‘verstoppen’ in diepe baaien en inhammetjes van Côtes d’Armor in Frankrijk. Lees meer

De Côtes-d'Armor, een kustlijn van 350 km lang met paternoster van betoverende landschappen.

 • Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Ons aanbod aan promoties is zeer gevarieerd van verblijven met ontbijt tot half pension, inclusief wellness of ook zelfs 9-daagse rondreis. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 439 - Boek nu
 • Kom kijken naar de roze granietkust
 • Bezoek de aquaria van Coz-Pors
 • Bewonder het groen van Trégastel
 • Kom wanneer de zon ondergaat naar Ploumanac'h
 • Maak een vaartocht omheen een vogelreservaat 
 • Ontdek Tréguier, Paimpol en autovrije eilandjes
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Côte de Granit Rose

De Côte de Granit Rose (roze granietkust) heet niet voor niets zo. Je kunt de naam écht letterlijk nemen, de wetten en kracht van de natuur hebben er namelijk voor gezorgd dat de granietblokken die je er aantreft roze en roodbruine tinten kregen. De rotsblokken werden gevormd door magma dat stolde en door erosie werden ze afgesleten. Zeker een mooie bezienswaardigheid tijdens jouw vakantie in Bretagne.

De grotten van Coz-Pors

Ter hoogte van het strand Coz-Pors tref je tijdens jouw vakantie Bretagne grotten aan waarin je naar aquaria kan kijken met zeedieren (Aquarium Marin de Trégastel). Een maquette van de kust in Côtes d’Armor geeft je een ongezien beeld van de natuur buiten de grot en hier wordt uitgelegd wat het fenomeen van eb en vloed in Bretagne betekent. Je zult versteld staan van de begroeiing in Trégastel. Miomosa, hortensia, aloë, rozemarijn en lavendel… Geef toe, het kan minder idyllisch. Langs deze kust van Bretagne loopt ook een stuk van het Sentier Douanier. Hierlangs kan je heerlijk wandelen.

De roze rotsblokken van Ploumanac'h

Ploumanac’h in Côtes d'Armor staat bekend om de spectaculaire roze rotsblokken, soms wel tot 25 m hoog, die hier als het ware uitgegooid werden. Sommigen hebben een aparte vorm, misschien herken je er wel de hoed in van Napoleon of een preekstoel. De rotsblokken zijn beeldgehouwen door 300 miljoen jaren erosie. Probeer tijdens jouw vakantie Bretagne ’s avonds op deze plek te komen, wanneer de zon ondergaat. Het lijkt dan alsof de rotsen in het licht van de zon in brand staan.

Vogels spotten in Perros-Guirec

Perros-Guirec ligt op weg van Plomanac’h naar Tréguier. Je vindt hier de archipel van de Sept-Îles. Aan land gaan op de eilandjes is verboden, wel kan je er omheen varen op een 3 uur durende tocht die de vereniging voor vogelbescherming organiseert. Deze archipel is namelijk het grootste vogelreservaat in Bretagne en Frankrijk. Jan-van-Genten, papegaaiduikers, zeekoeten en zeemeeuwen… Duizenden paren vogels kan je hier spotten, grotendeels vanaf half januari tot september. Soms kiezen ook zeehonden deze archipel als verblijfplaats.

De middeleeuwse parel Treguier

Tréguier is een kleine middeleeuwse parel aan de Côte de Granit Rose in Bretagne. Hier vind je verschillende bezienswaardigheden die de moeite zijn. De kathedraal Saint-Tugdual heeft zowel romaanse, gotische als classicistische torens. Er werd dan ook ruim 130 jaar aan gebouwd. Wat vroeger een bisschoppelijk paleis was, is nu het stadhuis. De houten vakwerkhuisjes uit de 15e en 16e eeuw op de Place Notre-Dame-de-Coatcolvezou zijn ook zeker de moeite waard om te zien in jouw vakantie.

De bezienswaardigheden van Paimpol

Ooit was Paimpol in Côtes d’Armor vanaf halverwege de 19e eeuw tot net halverwege de 20e eeuw een belangrijk havenstadje met IJsland als visgebied. Nu wordt Paimpol alleen nog gebruikt voor de doorvoer van goederen als zeewier, groenten en zand en liggen er enkele zeilboten. In het historische centrum kan je onder andere naar het Musée de la Mer met daarin een vaste expositie over de visserij op IJsland en ook staan er nog enkele mooie middeleeuwse huizen van Bretagne op Place du Martray. Hier in Paimpol vertrekken ook de overzetboten naar de twee autovrije eilanden van Île-de-Bréhat.

Autovrije eilanden

Opmerkelijk is het grote verschil van plantenbegroeiing op de twee autovrije eilanden van Côtes d’Armor, die samen nog maar net 3,5 bij 1,5 km groot zijn. Het meest noordelijke eiland heeft een ruig uitzicht met heide, brem en de vuurtoren Phare du Paon van Bretagne op het verste punt. Dit terwijl het zuidelijke eilandje een mildere blik biedt met een begroeiing van mimosa, palmen, anemonen, eucalyptussen en aloë. Tussen de twee eilanden ligt de Vaubanbrug. Inwoners verhuren er fietsen aan toeristen, zodat zij de omgeving kunnen verkennen. Meer informatie over rondvaarten vind je op
www.vedettesdebrehat.com

Pointe de l'Arcouest

Pointe de l’Arcouest is één van de mooiste uitzichtpunten langs de Côtes d’Armor, vooral bij vloed. Je kan er een mooie korte wandeling maken tijdens jouw reis door Bretagne.

De haven Beauport

Op zo’n drie kilometer van de haven ligt de abdij van Beauport, een mooie haven in Bretagne. Onderweg naar Santiago de Compostella vonden de pelgrims in deze abdij uit de 13e eeuw een rustplaats. Je kunt er een kijkje nemen in de aalmoezenierszaal en de wasplaats. Een speciale belevenis is er tijdens de Escales Nocturnes in de zomer. Dan kan je een schitterende wandeling maken door de rozentuinen en boomgaarden van Côtes d’Armor. met de verlichte abdij op de achtergrond. Onderweg kan je luisteren naar verhalen over de geschiedenis van de abdij. 

Reviews en beoordelingen Côtes d'Armor

Heb je zelf tips of opmerkingen over De bezienswaardigheden van Côtes d'Armor? Plaats je beoordeling

Dirk Verboven10 juni 2022

Zeer goede beknopte uitleg over de belangrijkste bezienswaardigheden. Misschien nog toevoegen: de parking bij Pointe du Raz is betalend. Men vraagt 8€ voor een auto maar heb je een trekhaak betaal je 7€ meer!!! Indien er een gpx file kan gedownload worden van de uitgewerkte (stads)wandelingen, dat zou top zijn.

desmet12 augustus 2019

wij vertrekken pas later maar de reisgides ziet er heel nuttig uit ik heb een zuster die in de finistere (huelgot) woont en niet zoveel info heeft als in de gids bedankt

Frans en Ann2 juni 2018

Schitterende week gehad met alle bezienswaardigheden

Monique Van kerckhoven10 november 2017

Deze gaan werken zeker gebruiken bij onze volgende vakantie

Robert en Odile28 september 2017

Prachtige hulp bij het voorbereiden van een vakantie, neem zeker genoeg tijd ter plaatsen, achter iedere hoek iets anders te zien. Veel wandel plezier.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info