Bezienswaardigheden Zuidwestkust van Bretagne

Bijzondere eilandjes, een citadel, musea, pittoreske stadjes en natuurlijk de schuimende klotsende zee

Van een prachtig middenplein, mooie havens tot vakwerkhuizen, bijzondere eilandjes en middeleeuwse stadjes. De zuidwestkust van Bretagne in Frankrijk heeft het allemaal. Wandel langs de bekende citadel van Port Louis, aanschouw een flink staaltje kunst in het museum en geniet van de kleine dorpjes langs de kust. Tijdens jouw vakantie zuidwestkust laten genoeg bezienswaardigheden jou versteld staan. Lees meer

 • Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Ons aanbod aan promoties is zeer gevarieerd van verblijven met ontbijt tot half pension, inclusief wellness of ook zelfs 9-daagse rondreis. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 439 - Boek nu
 • Bewonder een staaltje van militaire architectuur
 • Musea over Oost-Indische vloot, scheepsmaquettes, ...
 • Kuieren door dorpjes als Quimperlé, Pont-Aven 
 • Verken het populaire eilandje Concarneau
 • Bezoek een drijvend zeevaartmuseum 
 • Luister en kijk hoe de golven zwaar klotsen en botsen 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Citadel van Port Louis

De stenen citadel van Port Louis aan de zuidwestkust in Bretagne is absoluut een bezoek waard tijdens jouw vakantie Bretagne. Als een machtig verdedigingsbolwerk ligt de citadel te schitteren in de oceaan tegenover het plaatsje Lorient. De bouw begon in 1590 in opdracht van koning Lodewijk XIII onder de Spaanse architect don Juan del Aguila. Later leidde maarschalk De Brissac de werken om uiteindelijk voltooid te raken onder Richelieu. Het is een prachtig staaltje van militaire architectuur en daarom een bijzondere bezienswaardigheid van de zuidwestkust. Naast de ingang steken op elke hoek twee bastions ver vooruit.

Musée de la Compagnie des Indes

Aan de zuidwestkust van Bretagne vind je een groot middenplein dat omsloten wordt door verschillende gebouwen. In één ervan vind je het Musée de la Compagnie des Indes. Daar wordt het verhaal verteld van de vloot van de Oost-Indische Compagnie en je kunt er enkele maquettes van schepen zien. Aan het einde van de 17e eeuw startte Frankrijk een bloeiende handel op met onder andere India en China. Port-Louis werd gekozen als handelshaven. Maar toen Lorient als haven steeds meer aan belang won, bleef Port-Louis verweesd achter.

In een ander gebouw vind je een museum dat jou meer vertelt over de geschiedenis van het Franse reddingswezen op zee. Of wat dacht je van een museum met een verzameling wapens, een expositiehal met maquettes en navigatie-instrumenten in verband met ontdekkingen van scheepswrakken op de zeebodem? 

Quimperlé

Het stadje Quimperlé aan de zuidwestkust in Bretagne werd verwoest tijdens de Bretonse Successieoorlogen in de 14e eeuw en herbouwd in de 17e eeuw. Je spot er vakwerkhuizen uit de 17e en 18e eeuw op Rue Brémond-d’Ars 15bis, de bezienswaardigheid Maison des Archers op Rue Dom-Maurice 5 en religieuze gebouwen. Deze zijn absoluut een bezichtiging waard tijdens jouw vakantie Bretagne.

Pont-Aven

De schilder Paul Gauguin (1848-1903) verbleef lange tijd aan de zuidwestkust in Bretagne en legde veel schoonheid van deze omgeving vast op zijn doeken. Enkele huizen getuigen nog steeds van een belangrijk verleden als vestiging van molenaars. Ooit stonden er 14 molens. In het Musée Municpal kan je werken gaan bekijken van Gauguin, Emile Bernard, Paul Sérusier en meer. Zij behoorden tot de kunstenaarsgroep Ecole de Pont-Aven.

Concarneau

Bijzonder populair is het eilandje Concarneau aan de zuidwestkust in Bretagne. Concarneau was niet meer dan een eilandje dat bewoond werd door enkele vissers en als schuilplaats diende bij een vijandelijke invasie. Er werd een omheining geplaatst in de 14e eeuw, die in de 17e eeuw werd uitgebreid en verstevigd werd tot heuse vestingmuur. Deze stenen omwalling beschermt vandaag de dag nog steeds het stadje Ville Close op Concarneau tegen de vis- en jachthaven. Wandel er rustig in de kleine straten met kinderkopjes en souvenirwinkeltjes. Hier vind je ook het belfort, de mooie rij huizen in de hoofdstraat Rue Vauban. Het Musée de la Pêche vertelt jou tijdens je reis over de visvangst langs dit deel van de zuidwestkust. Concarneau is na Boulogne en Lorient de derde belangrijkste haven van Frankrijk, voor tonijn is dit zelfs de grootste Franse haven.

Pont-Croix

Point-Croix is een middeleeuws stadje in Bretagne met gezellige steegjes en de 13e eeuwse kerk Notre-Dame-de-Roscudon als blikvanger. Een belangrijk voorbeeld van de kunststroming Ecole de Pont-Croix, waarbij stijlkenmerken van romaanse kunst gecombineerd werden met de vroege Engelse gotiek.

Pointe du Raz

Horden toeristen zorgden ervoor dat de prachtige heide in de omgeving van Pointe du Raz aan de zuidwestkust compleet vernield werd. Gelukkig werd er een project op poten gezet om dit heidelandschap van Bretagne te herstellen. De bestaande winkels en toeristische voorzieningen werden afgebroken en in een dal, ver weg van de heide, volledig opnieuw opgebouwd.

Wandel over de wegen van de Cap Sizun. Hier loopt een goed aangegeven wandelpad van 8 km rond de landtong van de zuidwestkust. Luister en kijk hoe de golven hier zwaar tegen de rotsen bonken. Geniet vanaf hier van een adembenemend uitzicht op de Pointe du Raz, de Pointe du Van, een andere, uitstekende rotspunt, en de Baie des Trépassés, de geliefde plek voor surfers.

Douarnenez

De welvarende sardienenvangst die Douarnenez op de kaart zette, behoort tot het maritiem verleden. Ooit voeren hier meer dan 1000 schepen de haven uit voor sardienenvangst en gaven ruim 25 conservenfabrieken werkgelegenheid. Tegenwoordig kan je op de oude gevels nog de namen van de fabrieken lezen. Het Musée du Bateau is een drijvend zeevaartmuseum langs de zuidwestkust met een collectie schepen van over heel de wereld. Je vindt er een replica van een scheepswerf, krijgt uitleg over de bouwtechnieken bij een schip en hoort het verhaal van de sardienenvisserij. Tweejaarlijks vindt er in Douarnenez een zeilregatta plaats. Dit evenement in Bretagne duurt 5 dagen. Zeilschepen van over de hele wereld komen dan de haven van Douarnenez binnenvaren.

Locronan

Tijdens de 16e en 17e eeuw teerde Locronan, een gemeente langs de zuidwestkust in Bretagne, op de handelsactiviteiten in jute, linnen en hennep. Het toerisme vormt vandaag de dag een bron van inkomsten voor Locronan. Rijke huizen uit de tijd van de welvarende linnenhandelaren kan je bewonderen rondom de kerk Eglise Saint-Ronan. Daar stond ook het hoofdkantoor van de Oost-Indische Compagnie.

Le Faou

De gemeente La Faou in Bretagne ligt aan het einde van het estuarium met dezelfde naam. Vroeger was dit een havenstadje. Je vindt hier in de Rue du Générale de Gaulle nog enkele granieten huizen met erkers, houten panelen en andere decoratieve elementen op de gevels die dateren uit de 16e en 17e eeuw. De kerk Eglise Saint-Sauveur uit de 16e eeuw moet je tijdens jouw bezoek aan de zuidwestkust ook absoluut even binnenlopen.

Reviews en beoordelingen Zuidwestkust

Heb je zelf tips of opmerkingen over Zuidwestkust van Bretagne: bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

Miranda Janssens15 juni 2021

Een volledige gids! We halen er enorm veel inspiratie uit en interessante wandelroutes!

nancy21 maart 2016

Een mooi en duidelijk verslag. Heel goed dat de coördinaten er soms bij staan. Mooie foto's! Leuk dat er soms dingen verteld worden die minder te vinden zijn in gewone reisgidsen, zoals Duitse bunker langs strand Anse des Blancs-Sablons.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info