Bezienswaardigheden Noordwestkust van Bretagne

Ontdek een fabuleus natuur- en zeelandschap

De noordwestkust van Bretagne in Frankrijk bestaat uit de Pays d’ Iroise en Pays des Abers. De Pointe Saint-Mahieu in het meest zuidelijke punt van de noordwestkust en loopt door tot in het noordelijke Brignogan-Plages. De noordwestkust van het departement Finistère biedt een fabuleus natuur- en zeelandschap. Je wordt er overdonderd door een ca. 60 kilometer lange kustlijn met kliffen, puntige en afgeronde rotsen, duinenpaadjes, ontelbare vuurtorens en ruïnes van een abdij. Daarnaast vind je er ook lieflijke inhammen met gezellige vissershaventjes, jachthaventjes en een verzameling aan vogelsoorten. Samen vormen ze de le Pays d’Iroise en le Pays des Abers. Lees meer

De noordwestkust van Bretagne is een regio waar de mens leeft van de zee en waar de zee het leven bepaalt van de mens.
 • Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Ons aanbod aan promoties is zeer gevarieerd van verblijven met ontbijt tot half pension, inclusief wellness of ook zelfs 9-daagse rondreis. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 369 - Boek nu
 • Laat je overdonderen door kliffen en een ruige rotskust
 • Wandel tot de Pointe Saint-Mathieu en de abdijruïnes
 • Ontdek wat abers zijn en hun omgeving
 • Geniet van de charme in het vissersdorpje Le Conquet
 • Breng een bezoek aan een zeewierhaven en maak een boottochtje
 • Beklim de hoogste vuurtoren van Frankrijk
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De Abers van de noordwestkust

Abers zijn zeearmen waarbij de bovenloop wordt gevormd door kleinere rivieren i.p.v. een kuststroom (=estuarium). De abers zijn net als bij de estuaria onderhevig aan de getijden. Door de voortdurende wisseling van zoet- en zoutwater ontstaat een mengeling die daardoor uiterst geschikt is voor de kweek van oesters en andere schaal- en schelpdieren. Er zijn er 3 die heel diep het vasteland binnendringen: Aber Wrac’h, Aber Benoit en Aber Ildut. Zeker een bezienswaardigheid die een bezoekje waard is tijdens jouw vakantie aan de noordwestkust van Bretagne.

Pointe Saint-Mathieu

Pointe Saint-Mathieu is het uiterste punt aan de noordwestkust van Bretagne én dus ook van het Europese vasteland. Niet alleen daarom heeft het plaatsje bekendheid. Vroeger lag hier namelijk nog een stadje. Nu kan je er alleen nog naar kliffen en ruïnes van een klooster en de vuurtoren beklimmen. Je komt niet elke dag in een voormalige abdij op een massieve rotsblok vlak aan een oceaan. Het klooster dateert uit de 6e eeuw. De abdij werd heropgebouwd en bewoond vanaf de 11e eeuw door benedictijnen. In het museum naast de vuurtoren wordt de geschiedenis van de abdij verhaald met een film, maquette en archieven.

Witte vuurtoren Saint-Mathieu

De witte vuurtoren aan de noordwestkust van Bretagne staat tussen de ruïnes van de abdij. In rode letters staat er Saint-Mathieu op geschilderd. Hij werd gebouwd in 1835 en is een absolute bezienswaardigheid die je moet zijn tijdens jouw vakantie Bretagne. Vanaf de top, na een klim van 163 treden, krijg je een zeer mooi uitzicht over de abdij, de kliffen, de zee, het dorp en de Pointe du Raz. Hiervoor moet je wel een klein bedrag betalen. Bij ideale omstandigheden kan je tot wel 50 km ver uitkijken. Op de kliffen kan je wandelen over een smalle weg. Wees er wel voorzichtig, het kan er hard waaien.

Le Conquet

Le Conquet is een vissersdorpje aan de noordwestkust van Bretagne dat de charme van vroeger heeft weten te behouden. Van hier uit varen de veerboten uit naar de eilanden Ouessant (ca. 1 u) en Molène (ca. 35 min). De vissersboten lossen hier voornamelijk zeekrabben en schaaldieren. Aan de overzijde van Le Conquet ligt het Pointe de Kermorvan. Hier kan je naartoe wandelen langs het strand van Anse des Blancs-Sablons. Met wat geluk vind je onderweg nog een oude Duitse oorlogsbunker overwoekerd met struiken. Via de passerelle du Croaë loop je tot het uiterste punt van de landtong. Het uitzicht daar is adembenemend.

Vooral ’s avonds bij zonsondergang en bij de vermenging van verschillende lichttinten biedt het schouwspel een mooie beleving. En dat in combinatie met de verlichting van de vuurtorens op de achtergrond... Omdat Le Conquet wat hoger aan de noordwestkust ligt, kan je er een stuk of 15 zien.

Menhir de Kerloas

Wie de hoogste menhir op Franse bodem in Bretagne wilt zien, moet even het binnenland in aan de noordwestkust richting Saint-Renan. Onderweg kan je een weggetje in waar je oog in oog staat met de grootste overeind staande menhir Kerloas van wel 9,5 m hoog en van ca. 5000 jaar oud. Er is een legende aan de menhir gebonden. Jonggehuwden kwamen hier naartoe om met de onderbuik tegen de steen aan te wrijven. Mannen deden dat in de hoop om mannelijke erfgenamen te verwekken, vrouwen om thuis het meeste gezag te verkrijgen.

Aber Ildut

Aber Ildut is de kleinste van de 3 abers in het landschap aan de noordwestkust. De rivier Aber Ildut vloeit als bovenloop het binnenland in. Vanaf de Rocher du Crapaud heb je een mooi uitzicht op de aber en de zeilhaven. Op de zuidelijke oever vind je duinen en stranden, op de noordelijke voornamelijk bossen. Dit zijn ook zeker bezienswaardigheden die je moet zien.

Lanildut

Ook op zeewier wordt ‘gevist’. Lanildut is de belangrijkste zeewierhaven van Frankrijk en Bretagne. Vroeger werd het zeewier simpel met grote harken verzameld en bewerkt. Nu worden de algen gevangen tussen mei en oktober vanaf een ‘Pigouiller à Voile’, een zeilboot met een lange stang en daaraan een zeis (pigouille) bevestigd. Dagelijks brengen de vissers de algen naar de algenverwerkende fabrieken om daar verwerkt te worden tot veevoeder en meststoffen. De vangst in Lanildut maakt de helft uit van de totale nationale productie.

Sentier de Rumorvan

De huisjes op de Sentier de Rumorvan aan de dorpsrand aan de noordwestkust zijn gebouwd met roze graniet uit de inmiddels gesloten steengroeven. Leuk om te weten: de grote en 100 ton wegende steen waarop de obelisk rust op de Parijse Place de la Concorde komt uit deze steengroeve. Hier tegenover ligt het bekende en grote eiland Île d’Ouessant.

Kerkgrodès

Blikvanger van Bretagne is het kasteel Kerkgrodès, gebouwd begin 17e eeuw in graniet.

Porspoder

Porspoder is een typisch dorp voor een strandvakantie voor families aan de noordwestkust van Bretagne. Hierlangs loopt de Route Touristique, de kustweg die de badplaatsen Melon, Porspoder en Argenton verbindt.

Chapel Saint Samson

De Chapel Saint Samson is een mooi voorbeeld van de religieuze verering voor de macht van de zee. Bij het afdalen langs het klif kom je hier langs een kleine, stenen fontein.

Portsall

Misschien zegt de naam je niets, maar als we je vertellen dat de mammoettanker Amoco Cadiz in Portsall op 16 maart 1978 van anker probeerde te gaan, daarin faalde, daardoor op drift raakte en uiteindelijk op de kliffen botste, dan gaat er vast een lampje branden. 20 ton lading aan olie stroomde de zee langs Bretagne in en zorgde voor één van de grootste milieurampen uit de 20e eeuw. Een van de ankers ligt op de pier aan deze noordwestkust en herinnert aan de olieramp.

Aber Wrac'h

De Aber Wrac’h is de grootste van allemaal. De aber graaft zich vanaf de noordwestkust tientallen kilometers diep tussen het Île Vierge en het ongerepte schiereiland Sainte-Marguerite een weg naar het vasteland. Als bovenloop heeft de aber de gelijknamige rivier Aber Wrac’h. Er wordt flink wat gezeild op deze aber in Bretagne, de jachthaven wordt dan ook druk bezocht.

Aber Benoit 

Aber Benoit situeert zich tussen de duinen van Corn-ar-Gazel en Tréglonou in Bretagne. Over de paden door de prachtige duinen van Corn-ar-Gazel en Portsall aan de noordwestkust kan je heerlijk wandelen. De oesters die gewonnen worden uit deze aber zijn vol van smaak. Om van Aber Benoit naar Aber Wrac’h te rijden moet je wel een stukje om langs de aber. Je komt zo door Lannilis.

Plouguerneau

Plouguerneau in Bretagne wordt gezien als de tweede zeewiervissershaven in Frankrijk, na Lanidut. Algen worden hier onder andere verwerkt in levensmiddelen en medicijnen. Het museum Écomusée aan de noordwestkust belicht deze ongekende tak van de visserij van de vangst tot verwerking. Je kunt zelfs mee op een bootje waar je een deel van de zeewierroute bevaart. Meer informatie vind je op www.ecomusee-plouguerneau.fr

Phare ile vierge

Phare Ile Vierge is de hoogste vuurtoren (82,5 m) van Frankrijk en ook van Europa. Na het betreden van 397 treden krijg je een fantastisch uitzicht over de kust van Finistère aan de noordwestkust van Bretagne.

Brignogan plages

De Côte des légendes (Kust der Legenden) is erg druk bevolkt tijdens het hoogseizoen. De toeristen zoeken de strandjes op die weggemoffeld liggen in de vele inhammen en omgeven zijn door machtige granietrotsen. Wees wel op je hoede als de oceaan wild tekeer gaat.

Reviews en beoordelingen Noordwestkust

Heb je zelf tips of opmerkingen over De bezienswaardigheden van de Noordwestkust van Bretagne? Plaats je beoordeling

Gerda31 juli 2022

Goede handleiding om rondrit te planneen

W. Daniëls6 maart 2018

Reisgids?...........gids om mee te reizen!!

W. Daniëls6 maart 2018

Een gids om mee te reizen !!

Roel Walgien12 augustus 2016

Schitterende omgeving en met name dank voor de tips in de beschikbaar gestelde gids van Bretagne

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info