De bezienswaardigheden van Mont-Saint-Michel

De geheimen van de Mont-Saint-Michel: de heuvel, de getijden en nog veel meer

Mont-Saint-Michel in Bretagne nabij het plaatsje Avranches was vroeger nog geen heuvel in de zee. Voor het jaar 709 was dit gewoon een heuvel midden in het bos. In de maand maart van dat jaar kwam er grote vloedgolf die tot 30 km landinwaarts alles vernietigde. Alleen de heuvel van Mont-Saint-Michel bleef staan volgens de legende. De heuvel is een absolute aanrader tijdens jouw vakantie Bretagne. Boven op de abdij staat de aartsengel Michaël, 152 meter boven de zeespiegel. Maar ook op lager niveau heb je een prachtig uitzicht over de zee en de kuststrook. Lees meer

De Mont-Saint-Michel is en blijft een plek die je ooit moet hebben bezocht.
 • Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Ons aanbod aan promoties is zeer gevarieerd van verblijven met ontbijt tot half pension, inclusief wellness of ook zelfs 9-daagse rondreis. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 439 - Boek nu
 • Bezoek de abdij op de top en koop de tickets vooraf 
 • Leer over de getijden rond de heuvel
 • Slenter over de Porte de l'Avancée 
 • Zoek je een weg in de Porte du Roi 
 • Spot de zilveren Saint-Michaël 
 • Vergeet de abdijtuinen niet in te lopen
 • Wandel rondom de rots op het wad
Koop vooraf tickets voor de abdij

De zee rond Mont-Saint-Michel

In totaal trekt de zee zich ongeveer 10 kilometer terug rond Mont-Saint-Michel, als verschil tussen eb en vloed. Maar bij springtij (1 tot 2 dagen na volle maan en na nieuwe maan) is het verschil tussen eb en vloed 30 kilometer. Dat is een hoogteverschil van totaal 15 meter. Vandaar dat er vroeger zo veel mensen verdronken in dit stukje Bretagne.

Bij normaal opkomend vloed in Bretagne doet de zee er voor een afstand van 10 kilometer ongeveer 4,5 uur over. De heuvel Mont-Saint-Michel is eigenlijk geen eiland, want het water reikt nauwelijks tot aan de noordkant. Maar bij springtij komt het water tot aan de rotsen rondom de heuvel, met uitzondering van de 1 km lange dijk. Deze dijk blijft gevrijwaard van het water. Het grootste springtij vindt steeds plaats wanneer dag en nacht ongeveer even lang zijn.

Porte de l'Avancée

Via de houten voetgangersbrug Porte de l’Avancée loop je de stad Moint-Saint-Michel met haar bezienswaardigheden binnen. Waar nu de dienst voor toerisme ligt, vond je vroeger het Huisje van de Burgerwacht. Aan de linkerzijde spot je het populaire restaurant La Mère Poulard. De vroegere eigenares ontving hier gasten met grote trek met een speciale, lekkere omelet. Nog steeds kan je hier omelet krijgen in alle vormen en kleuren.

Porte du Roi

Nadat je de stad bent binnengekomen, beland je in de Grand Rue, de enige straat op de heuvel Moint-Saint-Michel. Deze straat is zeer smal en volgebouwd met huisjes uit de 15e en 16e eeuw, die nu allemaal als winkeltjes fungeren en toeristen trachten te lokken. Wanneer je verder loopt, kom je langs een tweede poort en zelfs een derde poort. Deze derde poort wordt de Porte du Roi genoemd. Hier lag een kleine troepeneenheid om aan te tonen dat de Franse koning rechten had op deze heuvel in Bretagne. De verdieping Logis du Roi hierboven dient nu als gemeentehuis.

Saint-Michaël

Links van de Porte du Roi spot je de parochiekerk met de zilveren aartsengel Saint-Michaël. De engel is in een harnas gekleed en gekroond vertrapt hij de draak, die Satan voorstelt. Saint Michaël was vooral belangrijk voor het verdrijven van de duivel uit mensen, om ze zo te bekeren. Deze parochiekerk in Bretagne dateert uit de 11e eeuw, maar is in de 16e eeuw gerestaureerd.

Aumônerie

Uiteindelijk loop je door de poort in de Salles des Gardes en vandaar loop je de grote zaal Aumônerie in uit de beginjaren van de 13e eeuw. Hier werden pelgrims opgevangen. Tegenwoordig kan je in deze zaal entreebiljetten kopen voor de abdij. De gidsen in de abdij brengen je eerst naar de bovenste verdieping en werken zo verdieping na verdieping af. Na de rondleiding kan je nog een bezoek brengen aan de abdijtuinen, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de zee langs Bretagne.

Saint Aubert

Bij het verlaten van de abdij van de Moint-Saint-Michel, moet je zeker een wandeling maken op de versterkingen van de heuvel. Na geïnformeerd te hebben wanneer het vloed wordt, kan je een wandeling maken rondom de rots op het wad. Zo zie je de eerste kapel die gebouwd is door de bisschop Aubert ter ere van de engel Michaël. Bij de Chapelle de Saint Aubert is er ook de Fontaine de Saint Aubert, die Saint Aubert zou hebben laten ontspringen uit de rotsen.

Reviews en beoordelingen Mont Saint-Michel

Heb je zelf tips of opmerkingen over Mont-Saint-Michel bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

rudi verheyen16 juli 2017

zoals steeds goed geïllustreerd en begrijpende tekst

Savels richard25 mei 2017

veel gezien, goed gegeten, vooral dank zij jullie relaas en tips

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info