De bezienswaardigheden van Vannes

Wandel langs vakwerkhuizen, door prachtige tuinen, langs een kasteel en omwallingen

Nu staat de stad Vannes in Frankrijk bekend als de belangrijkste plaats van de Morbihan in het zuidelijke gedeelte van Bretagne, daar waar de Golf van Morbihan de verbinding vormt met de Atlantische Oceaan. De jachthaven van Vannes biedt een mooi plaatje, doch de troeven die Vannes kan uitspelen om de toerist te lokken zijn de knappe vakwerkhuizen in de nauwe straatjes. Lees meer

Ontdek de vele troeven van Vannes: hoofdstad van de Morbihan, jachthaven, vestingstad, middeleeuwse stad, stad van kunst en historie… 

 • Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

  Ons aanbod aan promoties is zeer gevarieerd van verblijven met ontbijt tot half pension, inclusief wellness of ook zelfs 9-daagse rondreis. Ontdek ze nu allemaal. 
  va. € 439 - Boek nu
 • Slenter langs vakwerkhuizen in nauwe straatjes
 • Geniet van twee mooie tuinen
 • Zoek 'Vannes et sa Femme', symbolen van Bretagne
 • Werken van Goya, Millet, Delacroix e.a. in La Cohue 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De geschiedenis van Vannes

Weet jij waar de eenheidsverklaring werd ondertekend, waardoor de vereniging van Bretagne met Frankrijk een feit was? Inderdaad, het gebeurde in 1532 in Vannes! De stad was tot dat jaar de hoofdstad van het onafhankelijke hertogdom Bretagne. Daardoor krijg je ondanks dat het een vrij kleine stad is een mooi aanbod aan bezienswaardigheden tijdens jouw vakantie Bretagne in Vannes.

Stadscentrum van Vannes

Het stadscentrum van Vannes is niet heel groot en wordt omsloten door de stenen omwallingen in een halve maancirkel tussen de Porte Prison (oosten) en de Porte St-Vincent (zuiden). Aan deze stadswallen werd tussen de 13e en 17e eeuw behoorlijk lang gebouwd op de overblijfselen van een Gallo-Romeinse omwalling. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de bezienswaardigheid Promenade de la Garenne. Daar liggen de tuinen Jardins de la Préfecture en de Jardins de la Garenne.  Het mooie kasteel Château de l’Hermine kan je hier absoluut niet missen. Deze is bijzonder knap geïntegreerd in de omwallingsmuren. In de 18e eeuw werd het kasteel omgebouwd tot een fraai herenhuis, in de 14e eeuw diende het kasteel als woonverblijf van de hertog.

Vakwerkhuizen in nauwe straatjes 

De huizen in Rue Saint Vincent, Place des Lices, Place Henri IV en Place Saint-Pierre verdienen je aandacht tijdens een wandeling door de binnenstad van Vannes. De meeste huizen dateren uit de 16e en 17e eeuw. Loop je in de Rue Noë? Ga dan op zoek naar het middeleeuwse huis Maison de Vannes. Aan de gevel zie je hier 2 borstbeelden, een afbeelding van een lachende man en vrouw bekend als ‘Vannes et Sa Femme’. Deze borstbeelden zijn één van de bekende symbolen van deze stad in Bretagne.

Saint-Pierre

De kathedraal Saint-Pierre in Vannes valt jou misschien niet meteen op. Een groot deel van de kathedraal is namelijk niet meer te ontwaren van het oorspronkelijke kerkgebouw uit de 12e eeuw. Saint-Pierre onderging enkele verbouwingen en heeft dan ook verschillende bouwkenmerken, zowel renaissance als laatgotisch.

La Cohue

Het gebouw La Cohue, het huidige Musée des Beaux-Arts, is absoluut een bezoekje waard in jouw vakantie Vannes. La Cohue vindt zijn oorsprong in de 13e eeuw. Tijdens de middeleeuwen vond hier onder de hallen een markt plaats. Dat bleef zo tot 1840. Toen kreeg het gebouw een bestemming als parlement, theater en uiteindelijk als museum. Je kunt er werken zien van Delacroix, Millet, Goya en Bretoense volkskunst.

Pâtisserie Le Brun

Ben je op zoek naar de beste ‘Kouign Aman’, een bladerdeeg met boter, dan zou die te vinden zijn in Vannes bij Pâtisserie Le Brun. Dat belooft een ware lekkernij tijdens jouw reis in Bretagne!

Reviews en beoordelingen Vannes

Heb je zelf tips of opmerkingen over De bezienswaardigheden van Vannes? Plaats je beoordeling

Knockaert ronny9 november 2018

De reisgids Bretagne word nu volop gelezen want we zijn onze reis aan het plannen voor 2019 . Verblijfplaatsen zijn al geboekt ,nu nog alle uitstappen plannen . Dat zal zeker geen probleem zijn met deze uitgebreide , heel interessante gids !!

DD12 mei 2017

al enkele reizen in Bretagne gedaan, maar toch nog nieuwe dingen ontdekt in de reisgids

provoost mieke7 maart 2017

zeer uitgebreide informatie, zowel toeristisch, cultureel, natuur, bezienswaardigheden. maak er altijd gretig gebruik van.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info