De Eifel: laat je innemen door de Ahrvallei

Bezoek wijnkelders en een kuuroord in de Ahrvallei

De Ahr is een betrekkelijk klein riviertje dat in Blankenheim ontspringt, nog wat stroompjes meeneemt om dan uit te monden in de Rijn. De Ahrvallei is wel speciaal doordat hier het meest noordelijk gelegen wijnbouwgebied ligt. Dit is ook meteen de belangrijke inkomstenbron en bezienswaardigheid voor deze regio in de Eifel. Om de Ahrvallei binnen te rijden moet je door een tunnel. Dat is de oudste van Duitsland. Altenahr is het eerste dorpje dat je tegenkomt tijdens je vakantie Eifel. Lees meer    

Bad Neuenahr is de grootste stad in de Ahrvallei en bezit een kuuroord door zijn vijf bronnen.
  • Ga op verkenning in de Ahrvallei 
  • Flaneren door het toeristenstadje Altenahr
  • Bezoek een wijnkelder in de Ahrvallei
  • Leer meer over de wijnbouw
  • Ga eens lekker ontspannen in een kuuroord 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Altenahr

Altenahr is een typisch toeristenstadje in de Eifel uit vervlogen tijden. Je kan met de zetellift naar boven (354 m) en er zijn veel eetgelegenheden. Om hier een bezoek te brengen moet je parkeren op een betalende parking.

Mayschoss

In Mayschoss zijn de wijnhellingen op de flanken langs de Ahr het steilst. Maar niet alleen daarom is dit dorpje in de Ahrvallei (ca. 1000 inw) bekend. Hier bevindt zich de Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr. Het waren een twintigtal lokale kleinere wijnboeren die in 1868 beslisten om samen in een vennootschap hun product te promoten.

Gaandeweg groeide het samenwerkingsverbond uit tot dé hoofdspeler. In 1982 kwam er de fusie met de coöperatie van Altenahr en sinds 2009 sloot ook die van Walporzheim aan. Dat maakt dat de Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr vandaag (cijfers 2014) beschikt over 420 leden en 150 ha bezit van de totale oppervlakte van het totale Ahr-wijngebied (540 ha).

Bezoek de wijnkelders van de Ahrvallei

Om de rode wijn uit de Ahrvallei nog beter te kunnen vermarkten, bouwde men een gewelfde kelder om zo de vaten te kunnen stockeren, opslagtanks in onder te brengen en gevulde wijnflessen te bewaren. Deze kelders kan je bezoeken. Je waant je in het begin misschien in een mijnschacht maar de vele houteneiken vaten, tanks en gestockeerde flessen scheppen meteen duidelijkheid. Elk rond jaartal van een verjaardag wordt een vat gekozen om er met sierlijke letters het jaartal en de benaming van de coöperatie op aan te brengen.

In een aparte ruimte kom je meer te weten over de wijnbouw in het Ahrtal. Je ziet er ook werktuigen, gebruiksvoorwerpen zoals de speciale genagelde schoen om zich vast te zetten op de steile hellingen en origineel is de verzameling kurkentrekkers. Oh ja, een fotogalerij van de wijnkoninginnen sinds 1970 vind je er ook.

1.300.000 flessen wijn per jaar

De productie in de Ahrvallei bestaat uit: 60% Pinot Noir, 20% Riesling, 5% Portugees, 5% Frühburgunder en 10 % overige rassen. Toppers zijn de Spätburgunder Saffenburg, de Klassiker en de Ahr Riesling Spätlese. Gemiddelde productie per jaar bedraagt 1.300.000 flessen. In de houten vaten worden zo’n 300.000 liter opgeslagen en de capaciteit in de tanks bedraagt zo’n 1,6 miljoen liter.

Bekijk de Pfarrkirche

Wil je na een bezoek een snuifje cultuur, dan kan je in de Pfarrkirche (parochiekerk) plafondschilderingen gaan bekijken. Een bezienswaardigheid ie de moeite waard is. Op een hoogte zuidelijk van Mayschoss kan je de ruïne opmerken van wat ooit een statige burcht moet geweest zijn tijdens de middeleeuwen, de Saffenburg.

De parking is zeer goed aangegeven langsheen de enige route van Bad Neuenahr naar Altenahr.
GPS-coördinaten: N 050°31’31.01”     E 007°01’10.1”

Meer info: www.wg-mayschoss.de

Bad Neuenahr

Bad Neuenahr is de grootste stad in de Ahrvallei en bezit een kuuroord door zijn vijf bronnen. De meeste hebben een helende werking. Het bekende mineraalwater van Apollinaris komt hier boven de grond. Er zijn verschillende bronnen. Een kuuroord heeft altijd veel parken en dat is in Bad Neuenahr niet anders. Door zijn ligging geniet deze stad bovendien van een microklimaat.

Ahrweiler

Ahrweiler ligt aaneengesloten met Bad Neuenahr, is een zeer mooi oud stadje in de Ahrvallei en erg geliefd bij de toeristen. Op een aparte pagina lees je er meer over en vind je een wandeltraject doorheen Ahrweiler. Je krijgt ook nog informatie over de bezienswaardigheden buiten het wandeltraject zoals de Regieringsbunker en de Roemervilla.

Reviews en beoordelingen Ahrvallei

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Eifel: laat je innemen door de Ahrvallei? Plaats je beoordeling

Eddy Matthys23 april 2022

Leuke gids met redelijk veel info. Nu wel minder bruikbaar in Ahrtal wegens overstromingen

iserbiet julien17 september 2019

zeer mooie gids met zeer goede uitleg

Alain 21 augustus 2019

De gids is super, goede uitleg en duidelijk vooral !

Peter22 mei 2019

Handig, bruikbaar en goed leesbaar.

Verpoort19 februari 2019

Opnieuw een zeer duidelijke, goed bruikbare gids met !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info