De Eifel: Bad-Münstereifel erg geliefd

Middeleeuwse sfeer opsnuiven en shoppen in Bad-Münstereifel

Ten noorden grenzend aan de Noordeifel, tussen Monschau en de Ahrvallei, ligt Bad-Münstereifel. Het middeleeuwse stadje wordt doormidden gesneden door het riviertje de Erft. Om Bad-Münstereifel heen staan over een lengte van 1,6 km nog de stadsmuren uit de 13e en 14e eeuw overeind waarin liefst 18 torens en 4 stadspoorten, één in elke windrichting, te bespeuren zijn. Lees meer  

In de voetgangerszone van Bad-Münstereifel zal je een witte ronde toren opmerken met een vreemde geschiedenis. 

  • Bezoek de Stiftskirche 
  • Breng een bezoek aan het museum Romantisches Haus
  • Zoek het mooiste vakwerkhuis van het Rijnland 
  • Beklim een van de stadstorens 
  • Ga shoppen bij de meer dan 30 outletwinkels
  • Ontdek de vreemde geschiedenis van een witte toren
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Een van de stadstorens kan je beklimmen om een mooi beeld over de stad te krijgen tijdens je vakantie Eifel. Er is een korte stadswandeling door Bad-Münstereifel mee opgenomen in deze reisgids. Je wandelt er tussen stadspoorten en outlet winkels. 

Bad-Münstereifel trekt elk jaar een massa toeristen en kuurgasten. Die laatsten zoeken dan de bekende spa op van Kurgarten Wallgraben. Bijzonder fraai hier zijn de ‘hangende’ fonteinen die ’s avonds verlicht zijn.

Waar zich nu een restaurant bevindt, werd tijdens de 13e eeuw allicht menig keer hard gevochten want hier stond een machtige burcht (Burg Münstereifel) waar graaf Godfried von Jülich resideerde. Helaas, de Franse troepen staken de burcht in brand.

Stiftskirche

Je moet tijdens je vakantie in Bad-Münstereifel zeker de Stiftskirche eens binnenstappen. Deze rooms-katholieke kerk wordt ook wel eens de St. Chrysanthus und Daria Kirche genoemd naar haar twee beschermheiligen uit Rome die in het jaar 3 na Christus als martelaren de dood vonden. Hun graftomben vind je terug in de crypte waarvan het voorste gedeelte dateert uit 830.

De crypte is het enige overblijfsel van een kloosterkapel die in dat jaar door benedictijnen werd gebouwd. De rest werd na verovering door Franse bewindslieden in 1803 verkocht.

Zoals je de basiliek nu ziet in haar romaanse bouwstijl is het resultaat van meerdere verbouwingen tijdens de 10e en 11e eeuw. De twee ronde zijtorens bevatten bovenaan acht hoeken. In het midden zie je de vierkante toren. Binnen zal je meteen opvallen dat het er vrij donker is en er geen zijbeuken zijn. Vooraan vind je een praalgraf van Gottfried von Bergheim (+ 1335). Andere bezienswaardigheden zijn een marmeren doopvont uit 1619, het kruisbeeld boven het altaar is van 1500.

Maar het meest opmerkelijke is dat het hoogaltaar met het koorgestoelte van de monniken twaalf treden hoger ligt dan de kerkvloer. Bemerk ook links en rechts enkele mooie beeldwerken.

Shoppen in Bad-Münstereifel

Was Bad-Münstereifel ooit een belangrijk handelscentrum voor de laken- en wolnijverheid, dan blijft daar vandaag niets meer van over. Nu spannen de meer dan 30 outletwinkels de kroon. Flaneer tussen het shoppen door ook eens in die straatjes die vol staan met vakwerkhuizen, gebouwd tussen 16e en 18e eeuw. Het Windeckhaus in de Orchheimer Strasse, volgens velen het mooiste vakwerkhuis uit het Rijnland, wil elke toerist gezien hebben.

Romantisches Haus

Je verdiepen in de oudste geschiedenis van Bad-Münstereifel kan in het Romantisches Haus. In dit huis, het oudste stenen huis (1167) uit het Rijnland, huist een museum met daarin dus een overzicht van de prehistorie tot de middeleeuwen. Eveneens is hier meubilair te bezichtigen uit de burgerhuizen van Bad-Münstereifel uit de periode toen de lakenindustrie furore maakte.    

Heerlijk wandelen in de natuur

We zouden de natuur onrecht aandoen mochten we hier vergeten te vermelden dat in deze omgeving de uitgestrekte bossen met kilometers lange natuurwandelpaden (Eifeler Kräuterpfad) en de Eifelbergen een echt paradijselijk decor vormen voor de wandelaar en natuurliefhebber algemeen.

Das Secktürmchen

In de voetgangerszone van Bad-Münstereifel zal je aan een huis een witte ronde toren opmerken. Niks bijzonders denk je. Maar dit gebouwtje heeft wel een wat vreemde geschiedenis. Doordat het riviertje de Erft door Bad-Münstereifel vloeit, was dit een reden voor heel wat wolwevers om er zich te vestigen.

Om de schaapswol te behandelen, gebruikten zij behalve water ook soda en urine. Dit laatste werd systematisch verzameld door een persoon die elke morgen de hoeveelheden urine uit de nachtemmers ging ophalen en vervolgens in deze toren uitgoot. Je ziet nog de ronde gaten die dienden voor ontluchting.

Iemand van de wolwevers had er niet beter op gevonden om er een openbaar urinoir te laten onderbrengen. Nu nog daar een noodstop verrichten kan niet meer; het openbaar toilet is intussen dichtgemetseld. Urineren in het Duits is seichen of sicken (secken) in het ‘Rheinische’ dialect, vandaar de naam Secktürmchen.

Meer info: www.bad-muenstereifel.de

Reviews en beoordelingen Bad-Münstereifel

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Eifel: Bad-Münstereifel erg geliefd ? Plaats je beoordeling

martine18 september 2019

Eifel is machtig , vooral voor de mensen di van de natuur houden . De kilometers wandelingen zijn heel goed aangeduit . Zeker een aanrader zelfs voor 1 lang weekend .

Carine De Jans9 augustus 2019

complete reisgids met gouden tips voor onverwachte ontdekkingen, mooie wandelingen en leuke charmante dorpjes.

Erik22 september 2018

Aangezien de gratis brochure niet volledig was werd de streek waar ik op verlof was biet weergegeven. Spijtig

Van Belle Rik6 september 2018

Heel goed gedetailleerd, ook de wandelingen die erin beschreven staan zijn super en zeer juist beschreven. Super bedankt !

Eric De Maerteleire4 maart 2018

Zeer goed uitgebalanceerde gids met praktische en toeristische informatie. Vooral de duidelijke wandelroutes zijn de moeite waard.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info