Bezoek Birresborn en haar bezienswaardigheden

Birresborn: de vulkaan, ijsgrotten en een bron

Birresborn verdient een tussenstop of zelfs een ganse wandeldag tijdens je vakantie Eifel! De Eishöhlen of ijsgrotten van Birresborn zijn iets heel speciaals en zijn bovendien gelegen in een prachtige omgeving. Lees meer  

Bij een bezoek aan de grotten doe je best een truitje aan. De temperatuur is er maximum 7 graden. 

  • Ga wandelen op de vulkaan Kalem
  • Ontdek de ijsgrotten van Birresborn
  • Ga de basaltblokken van dichtbij monsteren
  • Lees over de bron Lindenquelle
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Het vulkaangesteente zorgt voor nog meer verrassingen op de vulkaan Kalem. Om niets te missen en te genieten van deze schoonheid hebben we twee wandelroutes gemaakt rond Birresborn. De Eishöhlen kan je ook bezoeken zonder veel te moeten wandelen. De beschrijving vind je wat verderop en er is een kaartje bijgevoegd opdat je zeker je weg niet zal verliezen.  

Birresborn is een van de oudste nederzettingen in de Eifel en niet zo toeristisch. Dus ideaal om mooie wandelingen te maken ver weg van het massatoerisme. Wil je nog meer wandelen, dan kan je terecht bij de toeristische dienst van Gerolstein om er een plannetje 'Geo-Rundwege' aan te schaffen. Dan kan je op weg voor nog meer dan 10 km. Onze twee wandelingen zijn goed voor 8 kilometer wandelplezier. Je vindt ze in onze gratis reisgids van de Eifel.

Eishöhlen of ijsgrotten

Voor alle duidelijkheid, de grotten van Birresborn zijn niet natuurlijk ontstaan maar wel door de winning van vulkaangesteente. Dat gesteente werd gebruikt voor molenstenen tot in de 19e eeuw. Daarom was er ook eerst sprake van Molensteengrotten. (Mühlensteinhöhlen). De ijsgrotten liggen even buiten het centrum van Birresborn. 

Waarom worden ze dan nu ijsgrotten genoemd? Omdat de gangen veelal maar één ingang hebben en neerwaarts in de bergen gegraven zijn, op zoek naar het beste vulkaangesteente. In de winter daalt de koude lucht erin maar die kan er tijdens de zomermaanden niet meer uit. Zo is het mogelijk dat condenswater zelfs tijdens het voorjaar in de grot bevriest.

De temperatuur in de grotten van Birresborn bedraagt in de zomer ca. 5 à 7 graden. Doe dus maar een warme trui mee. De grotten kan je vrij bezoeken. Verdwalen kan je er niet doen. Momenteel is het een geliefkoosde verblijfplaats voor vleermuizen. Je bent dus gewaarschuwd als je de grotten instapt!

Vulkaan Kalem

Geen paniek, de laatste vulkaanuitbarsting dateert van 600.000 jaar geleden en ze is niet van plan nog eens een uitbarsting te veroorzaken. Het is een van de oudste en grootste vulkanen van de Eifel, maar zo dood als een pier.

Basaltblokken

De vulkaan Kalem moet zo'n 600.000 jaar geleden uitgebarsten zijn. Die grote basaltblokken zijn ontstaan door erosie en inwerking van de temperatuur. Het is dus niet zo dat die stenen door een grote explosie van de vulkaan hier zouden terecht gekomen zijn. De explosies zorgden wel voor een dikke laag lava die dan door de honderdduizenden jaren inwerking van de natuur omgevormd werd tot een grillig landschap met steenblokken.

Basaltstroom

De lokale groeve van vulkaansteen is de grootste in de Eifel. De vulkaan Kalem maakte een lavastroom van meer dan één kilometer breed, 40 meter dik en 3 kilometer lang (tot Lissingen). Dit kon omdat de lavastroom in een oude vallei liep van de Kyll.

Vulkaansteen kent allerlei toepassingen maar vind je vooral terug bij het aanleggen van tuinen. Je bemerkt het gesteente ook in de lokale bouwnijverheid. Er worden eveneens moderne toepassingen mee gemaakt zoals Barotex. Dit is hoogtechnologisch en duurzaam materiaal dat licht is van gewicht en zeer sterk. Je vindt dit onder meer terug in de vliegtuigtechniek, de sportbranche en de wapenindustrie.

Lindenquelle

Van deze bron in Birresborn kan je drinken. Het bijhorende gebouw zou bijna 200 jaar oud zijn maar is vrij recent grondig gerestaureerd. De bron zelf is vele eeuwen ouder en werd voor het eerst beschreven in de 18e eeuw. Uiteraard zou dit water ook geneeskrachtige eigenschappen hebben.

Eind 19e eeuw was het bronwater van Birresborn zo populair dat het talrijke buitenlandse prijzen won. Het werd zelfs verscheept naar de andere kant van de wereld. Maar begin de jaren 60 van de vorige eeuw kwam de bron bijna droog te staan. Alle commerciële activiteit werd gestopt en de bron werd officieel beschermd.

Reviews en beoordelingen Birresborn

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bekijk Birresborn en haar bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

Philip Duquennoy10 november 2019

Zeer bruikbare gids. We hebben 2 wandelingen uit de gids gedaan, Kalem vulkaan en de wandeling vanaf het natuurpark nabij Gerolstein. Telkens mooie paden met grotten en vulkaankraters. Tip: een gedetailleerde kaart met de dorpen zo'n 10 km in de omtrek van het hotel (Wolf) zou handig zijn, kwestie van je te oriënteren bij de naambordjes midden in een bos.

Gabriel Mulder1 mei 2019

Prima gids met veel tips en plattegronden voor wandelingen, erg handig

Philippe Vloeberghs11 november 2018

Een nuttig en rijk geïllustreerd document dat de verschillende aspecten van de streek onderlijnt, met duidelijk omschreven wandelingen (incl. kaartillustraties)

kathy van de walle26 september 2018

Mooie wandeling naar vulkaan Kalem!

Johnny7 februari 2018

Duidelijk en voldoende info.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info