Neroth: muizenvallen als huisnijverheid

Bezoek het Muizenvallenmuseum in Neroth

Het “Mausefallenmuseum” (Muizenvallenmuseum) in Neroth, een deelgemeente van Gerolstein, ontstond uit een belangrijke huisnijverheid die heel wat mensen een inkomen bezorgde in de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. De mensen maakten er namelijk producten op basis van metaaldraad.  Lees meer   

De 'hausieren' gingen van deur tot deur om de waren aan de man te brengen.
  • Bezoek het Muizenvallenmuseum
  • Bekijk de grootste muizenval ter wereld
  • Doe de klim naar de Nerother Kopf
  • Geniet op de top van het uitzicht vanaf de Freudenkoppe

 

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Muizevallen zijn veruit het meest gekende eindproduct van deze huisnijverheid. Maar er werden ook andere voorwerpen uit metaaldraad vervaardigd: manden voor het opbergen van eieren, schuimspanen, bloemenkorven, muilkorven voor dieren, bijenmaskers, onderleggers voor strijkijzers of hete kookpotten, kapstokken, eikloppers, vruchtkorven... 

Huisvaders

Het volstond niet om deze ijzerwaren in grote hoeveelheden te produceren, ze moesten ook aan de man gebracht worden. Dat was de taak van de zogenaamde “Hausieren”, meestal huisvaders, die maandenlang te voet van deur tot deur rondtrokken, door gans het huidige Duitsland, maar ook naar Slowakije, Zwitserland en zelfs Hongarije.

De grootste muizenval ter wereld

In het museum kan je onder andere de grootste muizenval ter wereld bewonderen. En ze hebben er niet alleen muizenvallen, je kan er ook rattenvallen bekijken.

Meer info: www.mausefallendorf.de 

De burcht op de vulkaan

Net buiten Neroth ligt een oude vulkaan, de Nerother Kopf, die circa 15.000 geleden ontstaan is. De berg bestaat uit lava en lavarotsen. Boven op deze oude vulkaan ligt de Burchtruïne de Freudenkoppe. Deze burcht werd in 1340 gebouwd onder leiding van koning Johann van Bohemen.

De burcht werd in 1689 door het Franse leger bestormd en vernietigd. Als je de Nerother Kopf oploopt, wat nog een behoorlijke klim is, vind je de schitterende ruïne op de top. Het is een zeer sfeervolle plek waar het aangenaam toeven is tijdens je vakantie Eifel.

Reviews en beoordelingen Neroth

Heb je zelf tips of opmerkingen over Neroth: muizenvallen als huisnijverheid? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info