Wat is Vulkaaneifel en waar ligt Vulkaaneifel ?

Op zoek naar sporen van vulkanische activiteit

Hier krijg je tijdens je verblijf een antwoord op de vraag "Wat is de Vulkaaneifel?". Misschien klinkt het wel eigenaardig, oude vulkanen zo dicht bij huis. We moeten eerder spreken over vulkanische activiteiten. Er waren hier weinig erupties van lava maar wel felle gasexplosies. De gevolgen van deze ontploffingen kan je nog altijd zien onder de vorm van meren. Zo'n meer noemt men hier een 'Maare'. Het grootste van die meren is de Laacher See. Dit zou ontstaan zijn rond 10.000 voor Christus. De toenmalige explosie zou een asregen veroorzaakt hebben tot 150 km ver. In Manderscheid vind je een museum over dit natuurfenomeen. Lees meer

  • Zoek naar sporen van het vulkanische verleden
  • Neem een kijkje in een vulkaankrater
  • Bezoek de musea over vulkanen en meren
  • Doe de vulkaanwandeling in Birresborn
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Deze vulkanische activiteiten hebben als bijkomend nevenverschijnsel dat er koolzuurbronnen ontstonden in de ondergrond. Meteen zijn we dan aangekomen bij het stadje dat je in de Vulkaaneifel zeker moet bezoeken: Gerolstein. Die naam klinkt je al niet onbekend in de oren al was het maar via het bronwater met dezelfde naam. Er zijn in Gerolstein nog een viertal andere bronnen met minder bekende namen. Meer informatie over Gerolstein wat verderop in dit dossier.

Romeinse resten en natuur

Ook de Romeinen wisten dit bronwater te waarderen en zij bouwden hier zelfs een nederzetting. Er zijn nog restanten te zien van deze periode in een museum en er werd ook een Romeinse villa opgegraven, Villa Sardonis. Maar bovenal is het de natuur die je zal verrassen. Geologen kunnen hier rustig een paar weken verblijven. Je kan bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een vulkanische krater, de Papenkaul, met rotsformaties die een bijzondere geschiedenis hebben.

Wil je de werking van de vulkanen en hun gevolgen zien dan doe je best de vulkaanwandeling in Birresborn (zie verder) en bezoek je het Vulkaanmuseum in Daun of het Maarmuseum in Manderscheid.

Reviews en beoordelingen Wat is Vulkaaneifel?

Heb je zelf tips of opmerkingen over Wat is Vulkaaneifel?? Plaats je beoordeling

van noten franciscus28 januari 2017

wij hebben een schoon weekend gehad en wegens het winter weer was het voor ons (leeftijd)niet zo dat wij lange wandelingen konden maken maar gaan nog zeker terug in de zomer .

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info