De Eifel: geschiedenis en natuur in Schleiden

Beukenhagen en een kerk als attractie in Schleiden

Schleiden ligt aan de voet van een burchtheuvel. Het dankte zijn vroegere welvaart aan de ijzerindustrie. Zoals in Monschau werd er eerst een burcht gebouwd en kwam pas later de bewoning. De ijzerindustrie maakte gebruik van het hout en het water als krachtbron. In de 19de eeuw kwam deze nijverheid in verval. Lees meer  

De Slotkerk van Schleiden is een van de belangrijkste laatgotische hallenkerken van de Noordeifel. 
  • Bezoek de laatgotische Slotkerk van Schleiden
  • Bewonder het orgel uit 1770 
  • Bezoek het wildpark van Hellenthal
  • Maak kennis met het Monschauer Heckenland
  • Volg een wandelpad langs de beukenhagen 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De Slotkerk van Schleiden

De Slotkerk van Schleiden is een van de belangrijkste laatgotische hallenkerken van de Noordeifel en de belangrijkste bezienswaardigheid van het stadje. Het is vooral beroemd voor zijn orgel van 1770. Het is uitgevoerd in Luikse barok en telt meer dan 1700 pijpen. Eerst was het een kasteelkapel, in 1230, maar amper honderd jaar later werd de eerste kerk ingewijd. De huidige kerk gaat terug tot de eerste helft van de 16e eeuw en is nagenoeg onveranderd gebleven. Een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je vakantie Eifel.

Merk ook de twee glasramen op uit de 16e eeuw die in twee scènes het leven van Jezus voorstellen. Er is eveneens een mooi grafmonument. Het kasteel, nu onherkenbaar verbouwd tot seniorenflats, bevindt zich aan de overzijde in de groene zone.

Adres: Vorburg, Schleiden
GPS-coördinaten: N 050°31’43.6”     E 006°28’19.6”
De laatste 300 meter zijn niet geschikt voor grote campers. Die blijven beter beneden. Er is langs de grote rijbaan, aan de Evangelische kerk, een grote parking.

Bezoek het wildpark

Een andere bezienswaardigheid is het wildpark in Hellenthal. Het is vooral een roofvogelpark maar er zijn ook andere dieren aanwezig. Hoogtepunt van een bezoek zijn uiteraard de roofvogeldemonstraties. Heb je geen zin voor grote wandelingen dan kan je met de Adler-Express, een treintje, het wildpark verkennen. Van november tot maart zijn er echter geen rondritten mogelijk. In het park is er ook een klein Indianendorp. Dat is open tijdens schoolvakanties in het toeristisch seizoen en tijdens de weekends (niet in de winter).

Adres: Wildfreigehege, Schleiden
GPS-coördinaten: N 050°30’13.9”     E 006°25’49.4”
Parkeren is gratis. 
Meer info op www.wildgehege-hellenthal.de

Van Monschau tot Schleiden langs beukenhagen

Ten noordwesten van het Ahrtal kom je tussen Monschau en Schleiden in het zogeheten Monschauer Heckenland. Wat nu eerder een toeristische bezienswaardigheid is, gold vroeger als een vorm van natuurlijke bescherming. Het zijn metershoge beukenhagen, zo gegroeid en bijgeknipt in de vorm van een hek, die als een soort toegangspoort dienen tot een woning. Het verving alzo een muur of smeedijzeren hek om het huis te beschermen tegen de westenwind die van over de Hoge Venen in het gebied rond Monschau vrij hard kan waaien.

Je kan zelfs een wandelpad van vijf kilometer volgen met start in het dorpje Höfen (der Höfener Heckenweg). Erlangs zie je zowel mooi onderhouden hagen als verwilderde. De ‘Durchwachser’, een soort laagstammige beukenhaag vraagt een regelmatige snoei- en knipbeurt. Doe je dat niet, dan groeit de boom sterk uit. Dit fenomeen heeft men in dit gebied bewust toegelaten wat zorgt voor een ongekende mooie beukenallee (laan met aan weerszijden een dubbele rij bomen).

Reviews en beoordelingen Schleiden

Heb je zelf tips of opmerkingen over Eifel: Schleiden, beukenhagen en kerk als attractie ? Plaats je beoordeling

Marijke Geilen8 april 2022

Jullie gidsen zijn werkelijk zeer handig en uitgebreid met goede beschrijvingen van bezienswaardigheden. Ik heb al diverse stadswandelingen en gidsen betaald en ook gratis ontvangen. Het is een plezier om ze telezen.We gaan pas 23 april naar de Eiifel

Bie Neirinck30 maart 2019

Prima stadswandeling in Monschau!

Jo Lenaerts23 oktober 2018

Hebben de wandeling in Monschau gedaan uit deze gids . Was prima plan, en heel het stadje rond . Wij maken voor stadswandelingen vaak gebruik van deze reisgidsen en zijn noch nooit ontgoocheld of verloren gelopen.

KS16 september 2017

Erg genoten van de rit door de Eifel. Gaan deze nogmaals doen in de herfst want zijn benieuwd naar alle mooie kleuren. Schleiden is een leuk stadje, de stadswandeling route moet je ophalen in Gemund, dat was dan wel weer jammer maar je kunt gewoon rondlopen en de info borden van de bezienswaardigheden geven je voldoende informatie.

CUYT20 april 2016

Prachtig dorpje om eens te bezichtigen ! Mooie kerk.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info