Geschiedenis van de Mont-Saint-Michel

Het wonderlijke verhaal van het ontstaan van het bedevaartsoord

Toen de aartsengel Michaël rond 700 op Mont-Saint-Michel in Frankrijk drie keer na elkaar verscheen aan de bisschop Aubert van Avranches, vroeg hij elke keer weer om een kapel te bouwen. De bisschop was niet meteen overtuigd, maar toen de engel de derde keer verscheen en zijn vinger in het voorhoofd van de bisschop priemde, ging Aubert overstag. Zo vertelt een legende. Of het waar is? Zijn schedel met het gaatje kan je in ieder geval bewonderen in de bezienswaardigheid Saint-Gervaiskerk van Avranches.

Volgens de legende zou de aartsengel Michaël verschenen zijn aan Aubert. Michaël beval de monnik om op die plek een kerk op te richten.
  • Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

    Alle rondreizen Bretagne 8 dagen

    Ons aanbod aan promoties is zeer gevarieerd van verblijven met ontbijt tot half pension, inclusief wellness of ook zelfs 9-daagse rondreis. Ontdek ze nu allemaal. 
    va. € 439 - Boek nu

Kapel Mont-Saint-Michel

In 708 kwam er daadwerkelijk een kapel op een rotsheuvel dicht bij de kust van Mont-Saint-Michel. Het waren kanunniken die er verbleven, die later vervangen werden door benedictijner monniken. Zij richtten een klooster en de pre-romaanse kerk Notre Dame Sous Terre op, die volgens de geschiedenis Mont-Saint-Michel in 709 gewijd werd. Maar in datzelfde jaar was er een vloedgolf, waardoor de heuvel in Bretagne volledig in het water kwam te liggen. Later werd opnieuw veel grond teruggewonnen door verzanding en inpoldering. 

Abdijkerk Mont-Saint-Michel

Toen de Noormannen in dit gebied kwamen, gebeurde er niets met de heuvel Mont-Saint-Michel in Bretagne. Ze bouwden wel woonhuizen rondom het klooster. Vanaf de periode dat de Noormannen verfranst (Normandiërs) werden en bekeerd waren, kwam er een uitbreiding rond het klooster. Een belangrijke fase in de geschiedenis van de heuvel Mont-Saint-Michel. In 966 werden 30 benedictijner monniken gevraagd om een abdijkerk te bouwen bovenop de heuvel. Als heilige koos men voor aartsengel Michaël. Bezoek de abdij en koop je tickets vooraf.

La Merveille

In 1017 werd de eerste steen gelegd. In 1144 was de abdij klaar, maar in 1203 brandde een groot gedeelte van de kerk al af. De abdij werd bijna compleet heropgebouwd in een gotische stijl. Omdat het een wondermooi bouwwerk was, kreeg het de naam La Merveille. In het oostelijke deel (1211-1218) bevinden zich de ingang, het aalmoezeniersverblijf, de gastenzaal en de refter. Langs deze zijde kwamen in de 14e eeuw ook de verdedigingswallen om de toegang te beschermen. Het noordelijke deel (1218-1228) bevat de ridderzaal, de cellen van de monniken, de voorraadkamer en de kloostergang. De abdijgebouwen uit de 13e en 15e eeuw, met de woonvertrekken van de abt en het garnizoen, lagen aan de zuidelijke zijde. .

Bedevaarttochten Mont-Saint-Michel

Daarna brak de periode aan van de grote bedevaartstochten naar Mont-Saint-Michel. Als bij wonder kon de heuvel niet worden ingenomen tijdens de Honderdjarige Oorlog. Hierdoor vermenigvuldigden de pelgrimstochten zich met als resultaat dat er veel geld het schiereiland binnenstroomde.

Franse Revolutie

En toen kwam de Franse Revolutie die ook een grote rol speelde in de geschiedenis van Mont-Saint-Michel. De monniken werden verjaagd en de abdij werd omgebouwd tot een gevangenis. Dat bleef zo tot 1863. Vanaf toen kwam de heuvel in handen van de Monumentenzorg. In 1897 werd de huidige klokkentoren toegevoegd, die 157 m boven de zeespiegel steekt en nog steeds één van de bijzondere bezienswaardigheden is van Mont-Saint-Michel. In 2006 werden grote werken opgestart met de bedoeling om de ontzanding tegen te gaan. Sinds december 2014 verbindt een voetgangersbrug van 760 m lengte en 11 m breedte Mont-Saint-Michel met het vasteland. 

St. Michael’s Mount

Wist je dat er een Engelse variant van de heuvel bestaat? In noordwestelijke richting van Mont-Saint-Michel ligt op een puntrots aan de kust in Cornwall het getijdeneiland St. Michael’s Mount. Ook hier is het eiland bereikbaar over land bij laagwater. Er staat een kasteel en een kapel. Het eiland werd gekocht door Colonel John St Aubyn, wiens nakomelingen het eiland nog steeds in hun bezit hebben. Wel wordt het eiland beheerd door de National Trust.

Reviews en beoordelingen Geschiedenis

Heb je zelf tips of opmerkingen over Geschiedenis van de Mont-Saint-Michel? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info