Citadel van Arras, Unesco Werelderfgoed

Volg onze wandelroute om niets te missen van dit bouwwerk van Vauban

Dit militair complex werd gebouwd door Vauban en behoort tot de 12 belangrijkste vestingen in Frankrijk van de hand van deze beroemde architect. De grachten zijn wel vernietigd, er blijven alleen nog een paar restanten over. Deze citadel werd gebouwd in opdracht van Louis XIV (1668-1672) toen Arras bij Frankrijk werd gevoegd. Het was enerzijds de bedoeling om de stad te verdedigen tegen de overwonnen Vlamingen maar evenzeer om de bevolking in de gaten te houden en opstanden tegen de Franse heersers te onderdrukken. Arras is nooit aangevallen geweest en deze citadel is dus nooit militair getest geweest. Sedert 7 juli 2008 behoort dit bouwwerk tot het Werelderfgoed van de UNESCO.  Lees meer

Volg onze wandelroute om zeker niets te missen van de bezienswaardigheden.
 • Hotel de l'Univers *** in Arras

  Arras 3 dagen in hotel ***

  Hotel de l'Univers *** in Arras is gehuisvest in een vroeger jezuïtenklooster. Het restaurant heeft een uitstekende naam (half pension mogelijk). Ontbijtbuffet steeds inbegrepen.
  va.€ 99 - Boek nu
 • Verneem alles over de geschiedenis in het Bezoekerscentrum in de Porte Royal
 • Geniet van het panorama over Arras boven op de vesting aan de Porte Royal
 • Ga terug in de bloeiperiode van de citadel via de Timescope
 • Sta even stil bij de Muur van de Gefusilleerden
 • Maak een wandeling via onze wandelroute
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Start de wandeling aan de Porte Royale

Sedert 2009 zijn de militairen definitief vertrokken. Nu zijn de gebouwen voor 80% ingenomen door allerlei bedrijven en instanties. Momenteel wonen er zo'n 200 mensen permanent in het complex en werken er dagelijks zo'n 800 mensen. Op weekdagen is er dus wel wat bedrijvigheid. Bij de grote inkom (Porte Royale - als 'ingang' gemarkeerd op de kaart) heb je een klein bezoekerscentrum met het verhaal van de citadel. Op de maquette (situatie 1670) zie je duidelijk dat men de vijand zo lang mogelijk ver weg van de muren wou houden. Zo kon men hulp inroepen. Trouwens, hoe langer het gevecht duurde hoe duurder het werd voor de vijand. Die zaal is steeds geopend. Andere gebouwen zijn er op dit ogenblik nog niet te bezoeken. Als je uit de Porte Royale komt kan je rechts naar boven, zie wandeltraject op de kaart onderaan deze pagina. Daarna kom je terug naar beneden en wandel je naar het centrale plein toe.

Timescope: een terugblik in de tijd

Op het centrale plein zie je de kapel die in restauratie is tot eind 2019. Net voor de kapel op het grasplein moet je zeker de virtuele beleving eens doen. Het is een soort kijkkast met de naam 'Timescope'. Zo zie je de sfeer van de glorietijd van de citadel. Het gebruik van dit toestel is gratis. De kapel zal daar verder op ingaan na de restauratie en zal gebruikt worden als expositieruimte. Dit centrale plein is ook de locatie van verschillende grote festivals, tussen 15 juni en 15 juli.

Wandel dwars door het grote gebouw 'Arsenal'. Het enige gebouw dat nog niet een andere functie heeft gekregen. Merk op de kanonballen boven de ramen en de 2 kanonnen die rechtop aan de ingang staan, figuurlijk dan. Wat de toekomst brengt van dit gebouw met centrale binnenplaats is onzeker.

De verrassende achterzijde van de citadel

Bij de poort met nieuwe kasseien, als je door het Arsenal bent gewandeld naar rechts, zie je de platen van de regimenten die hier waren gekazerneerd. Ga door die poort en zo kom je bij de vroegere vestingwallen. Zeker doen. Wat verder links zie je de 'Muur van de gefusilleerden', zeer indrukwekkend. 218 mensen werden hier door de nazi's gefusilleerd.

Ons suggestie voor wandeling citadel van Arras

Een paar praktische tips

Gratis parkeren kan in de straat recht tegenover de ingang, op die plaats zie je ook pijlen staan naar de grote parking wat verderop. Om vanuit het centrum naar de citadel te voet te gaan is nogal wat ver (ca. 2 km). Adres van de ingang van de citadel: Boulevard du Général de Gaulle, 62000 Arras. GPS-coördinaten: N 050° 17' 4.96" E 002° 45' 46.07". De toegang tot de citadel is gratis. Een bezoek is bijna niet mogelijk in de periode van 15 juni tot 15 juli omwille van de festivals op het centrale plein. Er is (nog) geen restaurant of bar in het gebouwencomplex.

Reviews en beoordelingen Citadel Vauban

Heb je zelf tips of opmerkingen over Citadel Vauban? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info