Bezienswaardigheden Arras: duet van religie en kunst

Kathedraal en Museum voor Schone Kunsten

Er is heel wat te zien in Arras tijdens je vakantie Noord-Frankrijk. De kathedraal en het Museum voor Schone Kunsten, ondergebracht in de oude kloostergang van de vroegere abdij St. Vaast, zijn met stip de meest bezochte bezienswaardigheden van Arras. Lees meer

De kathedraal kreeg immense afmetingen en een imposante trap.
 • Hotel de l'Univers *** in Arras

  Arras 3 dagen in hotel ***

  Hotel de l'Univers *** in Arras is gehuisvest in een vroeger jezuïtenklooster. Het restaurant heeft een uitstekende naam (half pension mogelijk). Ontbijtbuffet steeds inbegrepen.
  va.€ 99 - Boek nu
 • Bezoek de kathedraal 
 • Ga naar het kunstmuseum in de oude abdij
 • Bezichtig de tijdelijke collectie meesterwerken 
 • Leer over het leven van Robespierre
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Kathedraal Arras

Achter het stadhuis, maar niet goed herkenbaar door het ontbreken van een noemenswaardige toren, ligt de kathedraal. Dit was de vroegere abdijkerk van de abdij St-Vaast. Beiden werden verwoest in de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd. De kerk kreeg immense afmetingen en een imposante trap. Wat je zeker moet bezoeken is de Kapel van de Maagd, dan krijg je dit prachtig beeld te zien als je naar boven kijkt. Er zijn stoelen voorzien zodat je niet je evenwicht kan verliezen.
Open in de namiddag van 14u30 tot 17u30 (onder voorbehoud). Gesloten op maandag en op de meeste feestdagen.

Ancienne Abbaye St.Vaast en Musée des Beaux-Arts

Van de abdij voor de Eerste Wereldoorlog is alleen de vroegere kloostergang nog overgebleven. In deze gebouwen is het Museum voor Schone Kunsten gehuisvest. Het is het belangrijkste museum van Arras en bezit een heel waardevolle collectie. Het start reeds met een paar archeologische stukken die teruggaan tot het begin van onze jaartelling. Deze maken deel uit van de kunstverzameling over de geschiedenis van Arras en daar horen eveneens wandtapijten bij. Als kunstmuseum bezit het ook een heel groot aantal schilderijen van Franse, Hollandse en Vlaamse schilders waaronder een werk van Rubens. Opvallend zijn de grote schilderijen in de zaal 'Mays'. Deze werken werden in de 17de eeuw elk jaar uitgeleend voor een paar maanden aan de Notre-Dame in Parijs. Op dinsdag is het museum gesloten.

Het museum heeft een belangrijke samenwerking met Versailles. Veel tijdelijke tentoonstellingen belichten thema’s die in verband staan met Versailles.
Meer info op www.musenor.com 

Maison de Robespierre

Robespierre werd in Arras geboren in 1758, hij studeerde af als advocaat in Parijs en verbleef dan nog twee jaar in dit huis in Arras (1787-1789). Hij was een belangrijk figuur tijdens de Franse Revolutie en heeft honderden zoniet duizenden mensen laten terechtstellen op de guillotine.

Hij voerde een waar terreurbewind en niemand voelde zich veilig. Uiteindelijk, in 1794, stierf ook hij op het schavot, waarna de revolutie werd beëindigd. Dit huis is nu het Musée du Compagnonnage. De Compagnonnage is een arbeidersbeweging die in de periode voor de Franse Revolutie zeer veel macht had. In april 1791 werden ze een verboden organisatie. Alles over de Campagnonnage wordt in dit museum uit de doeken gedaan. En er is vanzelfsprekend een ruimte waarin het leven van Robespierre wordt belicht. 

Reviews en beoordelingen Bezienswaardigheden

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Arras? Plaats je beoordeling

kris van droogenbroeck27 augustus 2019

heel tevreden over de gids. Veel tips die echt de moeite waard bleken. We waren trouwens ook supertevreden over de gids Normandië.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info