Reisgids Dinant en omgeving

Over de Citadel van Dinant, de Rocher Bayard en Adolphe Sax

De reisgids laat je op een aangename manier kennismaken met alles wat Dinant en omgeving te bieden heeft. Breng een bezoekje aan de stad met het voormalige huis van Adolphe Sax en kom alles te weten over het Ros Beiaard en de legende van de Vier Heemskinderen.

Naast het gezellige stadscentrum valt er ook in de omgeving van Dinant in de Ardennen veel te doen en te zien. Daal af in unieke grotten, bezoek eeuwenoude kastelen en proef er van ambachtelijke trappistenbieren en karaktervolle abdij kazen tijdens je vakantie Ardennen.

Geniet op de oevers van de Maas met je voeten in het water van voorbijvarende schepen en bekijk de hoog boven de stad gelegen historische citadel. 
Reisgids Dinant en regio
Reisgids Dinant en omgeving
  • Verken Dinant, historische stad aan de Maas en leer meer over Adolphe Sax
  • Ontdek de regio van Dinant met onze autoroute in het teken van natuur, bier en attracties
  • Er liggen niet minder dan 5 brouwerijen op je route
  • Ga wandelen in de natuur met onze 3 luswandelingen
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 15

Dinant, stad van de koperslagers

Dinant is een stad met een rijk verleden. Het was lange tijd één van de belangrijkste ‘Goede Steden’ (versterkte steden) van het prinsbisdom Luik en stond bekend om haar zeer deskundige koperslagers, één van de voornaamste ambachten uit die tijd. De inwoners van Dinant worden daarom nu nog steeds ‘Copères’ genoemd. Dit maakte Dinant dan ook een welvarende stad. Komt daar nog de strategische ligging aan de Maas bij, een belangrijke handelsroute tussen Parijs en Keulen, dan verklaart dat waarom er in de loop der eeuwen zo vaak om Dinant is gevochten.

Recenter is de rol van Dinant tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van 15 tot en met 22 augustus 1914 werd er tussen Duitse en Franse troepen hevig gevochten bij Dinant. De Fransen moesten uiteindelijk het onderspit delven, waarna de Duitsers de volgende dag maar liefst 674 inwoners van Dinant executeerden. Op amper 8 dagen tijd raakte Dinant voor 80% verwoest.

De Citadel van Dinant

Dinant bezoeken zonder de Citadel te zien, kan niet. Gebouwd op een rots, zo’n 100 meter hoger dan de Maas, is de Citadel van Dinant een bouwwerk van militair en strategisch belang. Via een kabelbaan kan je er nu een historisch en wapenmuseum bezoeken. Ben je sportief aangelegd, dan kan je ook de 408 treden van een trap beklimmen… of je rijdt gewoon met je auto naar boven. 

Het eerste bouwwerk op deze locatie dateert uit 1051 maar werd in 1466 tijdens de Luikse Oorlogen verwoest. De Citadel werd in 1530 gerestaureerd en grondig uitgebreid met een slottoren en een ronde halve toren, zodat er 500 soldaten in konden gehuisvest worden. In 1703 werd de Citadel opgeblazen bij de aftocht van de Franse troepen en kwam de locatie krachtens het Verdrag van Utrecht weer toe aan de bisschop van Luik. De Citadel zoals je ze nu ziet, werd gebouwd van 1818 tot 1821 en deed tot 1830 dienst als huisvesting voor de Nederlandse soldaten.

Bezienswaardigheden in Dinant

Verder in Dinant kan je 'La Merveilleuse' bezichtigen. Deze grot telt verschillende zalen met stalagmieten en stalactieten en deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als toevluchtsoord voor de inwoners van Dinant. In Dinant kan je langs het huis van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, wandelen en kan je de 'Rocher Bayard' bekijken, een rotspunt in de vorm van een menhir, die ‘verklaard’ wordt door (een versie van) de legende van het Ros Beyaard en de Vier Heemskinderen.

Bourgondisch genieten

Zoals je in de gratis reisgids kan lezen zijn er in de omgeving van Dinant nog diverse authentieke brouwerijen en abdijen waar trappist wordt gebrouwen, zoals de bekende Abdij van Leffe. De meeste rondleidingen eindigen met een rondje proeven. Vergeet ook niet om wat biertjes voor thuis mee te nemen, dan kan je nog lang met veel plezier aan je vakantie Ardennen terugdenken. Ook aan te bevelen zijn de lokale culinaire specialiteiten: Dinantse Koek en Flamiche. 

Reviews en beoordelingen Reisgids Dinant en regio

Heb je zelf tips of opmerkingen over Reisgids Dinant en omgeving? Plaats je beoordeling

Wim24 mei 2023

Reisgids is heel interessant en praktisch. Deze bevat heel nuttige informatie om de regio te verkennen en plaatsjes te ontdekken die je anders niet zou vinden.

marc14 augustus 2020

ideale afstanden om een wandeling te maken, na een fietstocht.duidelijk en doelgericht

De Raet Raphael7 mei 2019

Een leuke trip Men ontdekt er de 3 museums Wandeling is doenbaar ook voor oudere mensen

ann schaillee16 april 2019

leuke wandeling, met prima uitleg.

Dockx16 oktober 2018

Bedankt ! het was een heel gezellig weekend. Dankzij de gids zijn we goed geinformeerd kunnen vertrekken en hebben we genoten van al het moois in dinant !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info