Semoisvallei, één van de mooiste Belgische regio’s

Ontdek prachtige landschappen zowel boven- als ondergronds

In de reisgids Ardennen maak je kennis met een van de mooiste regio’s van België, de vallei van de Semois. Voordat de route aanvangt brengen we eerst een bezoekje aan Bouillon. Bouillon is bekend om het kasteel dat ooit aan Godfried van Bouillon toebehoorde, maar je kunt er uiteraard meerdere bezienswaardigheden bezoeken en van de schitterende omgeving genieten tijdens je vakanties Ardennen. Lees meer

In de vallei van Semois bevind je jezelf in een van de mooiste regio’s van België. Geniet van de verschillende bezienswaardigheden en een waaier van culturele mogelijkheden. 
  • Bezoek de vallei van de Semois
  • Zie prachtige panorama's
  • La Ferme des Fées
  • Ga naar het Graf van de Reus
  • Bewonder de vele huizen met leistenen daken
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 15

(onderdeel van onze betalende reisgids)

Op de hoger gelegen heuveltoppen heb je bovendien spectaculaire uitzichten waarbij het uitzicht over de vallei van de Dohan tot de mooiste behoort. Je kunt dit punt eenvoudig herkennen omdat je onderweg van Bouillon naar Dohan een bord met daarop “point de vue” tegenkomt. 

Les Hayons

Les Hayons is bekend om de talrijke sagen en legendes die er de ronde doen. In La Ferme des Fées kun je zien hoe de hoofdrolspelers van de legendes zijn omgezet in beelden en voorzien zijn van een artistieke en commerciële inslag. Uiteraard is de hoofdrol weg gelegd voor een heks, Namousette die je graag veel laat zien. Er zijn ook rollen voor feeën, bosnimfen, heksenkatten en andere opmerkelijke wezens uit lang vervlogen tijden. In tegenstelling tot wat vaak het geval is kunnen heksen hier ook goedaardig zijn, terwijl je van feeën nog maar moet afwachten of ze vriendelijk zijn. Na afloop kun je op de hooizolder van een mysterieus sprookjesdrankje met een eigenaardig kleurtje proeven.

Au coeur de l'Ardoise

Van de sprookjeswereld boven het aardoppervlak laat de reisgids je afdalen naar Au Coeur de l’Ardoise. De oude leisteenmijn in Bertrix. Met een moderne, degelijke kabeltrein daal je af naar een diepte van maar liefst 25 meter onder de grond. Hier gaat een unieke wereld voor je open. Je ziet er alles over leisteen, de ontginning, de achteruitgang en het gebruik. Wil je echt iets anders doen? Dan zijn er arrangementen waarbij je in de mijn eet net zoals de mijnwerkers dat vroeger deden. De chef bereidt ondergronds de soep en het hoofdgerecht voor. Daarna gaat de ontdekking ondergronds verder. Eenmaal weer terug aan het aardoppervlak wacht er nog een lekker dessert op je.

Info: www.aucoeurdelardoise.be

Kennismaking met Poupehan

Het kleine Poupehan ligt op een zonnige zuidelijke helling van de Semois. Wat in het bijzonder opvalt is het typische uitzicht van de huizen met leistenen daken. Poupehan is een paradijs op aarde voor sportievelingen die van bijvoorbeeld kajakken en mountainbiken houden. Daarnaast kun je er geweldig vissen en genieten van de nodige rust en stilte.

Rochehaut

Rochehaut is een levendig stadje waar je een bezoek kunt brengen aan het dierenpark, Parc Animalier en het landbouwmuseum Agri Musée. Aardig is dat je met een toeristisch treintje zowel het dierenpark als het dorpsmuseum kunt bezoeken. In het dorpsmuseum vind je allerlei snuisterijen en bijzonderheden uit de lange geschiedenis van het dorp. Bekijk ook de mogelijkheden die er zijn om een combinatieticket met het Agri Musée te kopen. Hier stap je letterlijk en figuurlijk terug in de tijd en zie je hoe onze grootouders en overgrootouders aan landbouw en akkerbewerking deden. Je kunt er bijzondere stoommachines bewonderen. Meer info op www.agrimusee.be

Tombeau du Géant

Botassart is een klein dorpje in de Ardennen dat zich ten midden van een ongerepte natuur bevindt. Het dorp heeft zijn landelijke en originele karakter weten te behouden met name rond de kasteelhoeve en de kapel uit de 18e eeuw. Net buiten het dorp heb je een geweldig uitzicht over het Graf van de Reus en de meanderende Semois. Door het uitzicht op het ‘Graf van de Reus’ is de streek bijzonder rijk aan legendes. Zo gaat het verhaal dat de reus liever dood was en zijn graf tegemoet sprong in plaats van zich gevangen te laten nemen.

Verspreid in de streek staan er verschillende informatieborden die je meer vertellen over het herstel van de natuur in de voorbij 30 jaar. Zo is er het nodige werk verzet om de Semois haar natuurlijke loop terug te geven. Er wordt ook hard gewerkt aan het herstel van de begroeiing in de omgeving van de vallei en de rivier.

Reviews en beoordelingen Semoisvallei

Heb je zelf tips of opmerkingen over Semoisvallei, één van de mooiste Belgische regio’s ? Plaats je beoordeling

Peter10 maart 2020

Wij zijn benieuwd, moeten nog even geduld hebben tot de vakantie.

Linda12 november 2019

Wij bijna de volledige gids gevolgd. Top wandeling in Bouillon!

Els Cuypers10 juli 2018

Wij hebben spijtig genoeg de aanduidingen voor de toeristische auto routes niet gevonden. Alleen een point de vue dichtbij Dohan.

Wilfried Claerhout7 mei 2018

Heel goeie gids met duidelijke informatie. Goed bruikbaar plan. Interessante beschrijving van de bezienswaardigheden.

Theo van Hommel9 oktober 2017

Een fijne reisgids voor een prachtige streek. Een mooie natuur, veel te beleven: wandelen, kanoën, musea en historische plekjes en zeker de moeite waard om de burcht in Bouillon te bezoeken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info