Reisgids Luxemburg downloaden

Bedwing de Ourthe en ervaar het Provence-gevoel in de Gaume streek

Luxemburg is met z’n 4.440 km² de grootste provincie van België en heeft op toeristisch vlak ook heel wat te bieden. Hou je van cultuur, geschiedenis, natuur of sport? In deze provincie komt zelfs de meest verwende toerist aan zijn / haar trekken! We raden je aan je vakantie Ardennen met minimaal enkele dagen in de provincie Luxemburg uit te breiden.

Bereid je vakantie in de provincie Luxemburg goed voor. Hiervoor komt de reisgids Luxemburg zeker en vast goed van pas. In de gids vind je bijvoorbeeld een route waarbij je Luxemburg met de Ourthe als gids, helemaal kan afzakken. De reis vervolgt zich verder zuidwaarts, waar je in het Land van Aarlen en de Gaume-streek terechtkomt. Onderweg in Luxemburg kom je door verschillende dorpjes en stadjes. 

In Luxemburg vind je heerlijke smaken in combinatie met een zuiders gevoel.
Reisgids Luxemburg
Reisgids Luxemburg downloaden
  • Ontdek de bezienswaardigheden in de provincie Luxemburg
  • Drie autoroutes: Ourthe, Semoisvallei en Gaume
  • Stadswandelingen in o.m. Bouillon, Arlon, Bastogne ..
  • Geniet van een zuiders microklimaat in de Gaume
  • Ca. 8 natuurwandelingen laten je het mooiste zien .
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 15

Historische bezienswaardigheden in Aarlen

Aarlen, de hoofdstad van de provincie Luxemburg, is één van de oudste steden in België. Nog voor de Romeinen, was het een Keltische nederzetting. In de Romeinse tijd lag Orolaunum op een belangrijk kruispunt van wegen die Reims, Trier en Keulen met elkaar verbonden. In het Archeologisch Museum kan je dan ook heel wat Galloromaanse voorwerpen bezichtigen, die in Aarlen zijn opgegraven.

Andere bezienswaardigheden zijn de 17e eeuwse Sint-Donatuskerk, gebouwd op de ruïnes van een voormalig kasteel, gelegen op de centrale heuvel ‘Knipchen’ en de neogotische Sint-Maartenskerk. Je kan in Aarlen ook de grootste Joodse begraafplaats van Wallonië vinden of een bezoekje brengen aan het Musée Gaspar, een museum ter ere van de in Aarlen geboren beeldhouwer Gaspar. In Aarlen kan je de gerestaureerde ruïnes van het 15e eeuwse Kasteel van Barnich, ook wel ‘Kasteel van Autelbas’ genoemd, bezichtigen.

Verken het Land van Aarlen

In Haute-Lesse kan je het wereldbekende boekendorp Redu bezoeken, waar je naast een 20-tal boekhandels ook nog ambachtslui aan het boekbinden kan zien. Toeristische trekpleister in deze regio is zonder twijfel het Euro Space Center.

Voor wie geïnteresseerd is in militaire geschiedenis, mag een bezoek aan Bastogne niet ontbreken tijdens een vakantie Ardennen. Bastogne is niet alleen het keerpunt in de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik, maar geniet vooral wereldwijd bekendheid omwille van de ‘Slag om Bastenaken’ tijdens het Ardennenoffensief in december 1944. In het Bastogne Historical Center op de Mardassonheuvel kan je een grote tentoonstelling over de WOII bezoeken en vanaf het stervormige Mémorial du Mardasson heb je een ruim uitzicht over de omgeving.

Geniet van het microklimaat van de Gaume

In het uiterste zuiden van België ligt de kleine Gaume-streek, die slechts uit 7 gemeenten bestaat (waarvan Virton, Torgny en Saint-Léger de bekendste zijn), maar een ontdekkingstocht zeker waard is. De Gaume wordt ook wel Belgisch-Lotharingen genoemd. Je geniet er van prachtige loofbossen, bloemrijk platteland en bijzonder architecturaal, religieus of militair erfgoed.

Sportmogelijkheden in Luxemburg

Luxemburg is een waar walhalla voor de wandelaar, fietser en mountainbiker. Deze streek is rijk aan weiden, akkers, bossen en heuvels. Wandel door de cuestas (berghellingen) van de Gaume en de Lorraine, trek door de depressie van de Famenne of beklim het hoge plateau van de Ardennen. Met haar 651 meter hoge top, is op de Baraque de Fraiture zelfs op beperkte schaal wintersport mogelijk.

De natuur is in Luxemburg overal aanwezig: 52% van de oppervlakte is bebost, 41% is weide- en landbouwgrond en slecht 2.5% is bebouwd. Doorheen dit prachtige, diverse landschap kronkelen bekende rivieren, zoals de Ourthe, de Aisne, De Lesse, de Lomme, de Semois, de Sûre en de Our. Terwijl de Lesse bekend staat om haar wilde karakter en een ware uitdaging kan blijken voor kajakkers, is de Lesse ter hoogte van de brug Barbouillons in Daverdisse veel rustiger en dus ideaal om te vissen.

Er zijn in de provincie Luxemburg heel wat avonturenparcours; niet alleen voorbehouden aan echte dare devils maar geschikt voor het hele gezin. Scheer letterlijk hoge toppen op een accrobrancheparcours.

Reviews en beoordelingen Reisgids Luxemburg

Heb je zelf tips of opmerkingen over Luxemburg ontdekken met de reisgids Ardennen? Plaats je beoordeling

patrick HUYS23 mei 2021

Zeer goede en interessante route om volgen : veel cultuur, geschiedenis, op het horeca. Veel leuke tips. Kortom : een verrijking.

Faems23 mei 2019

heel mooi, interessant

Peter Vangeloven23 oktober 2018

Ziet er zeer nauwkeurig uit. We hebben enkele wandelingen gedaan en deze verliepen perfect

jos18 juli 2017

Ok

eddy16 juli 2017

aan te bevelen gids alsook de wandeling zelf

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info