Het kasteel van Haut-Koenigsbourg

Een middeleeuws werk op de Stophanberg in Elzas-Vogezen gebouwd in 3 fases

De burcht van Haut-Koenigsbourg in Elzas-Vogezen heeft een rijke geschiedenis, verspreid over 9 eeuwen. Het lijkt dan ook alsof jij tijdens je vakanties Elzas-Vogezen in de middeleeuwen bent beland. Het kasteel toont hoe zo’n verdedigingsbolwerk er uitgezien moet hebben in de 15e en 16e eeuw. De bouw van deze bezienswaardigheid verliep in 3 fases. De eerste fase vond plaats in de 12e eeuw. Toen hadden de bewoners van Elzas-Vogezen al door dat de 755m hooggelegen berg Stophanberg strategisch gezien een ideale plek was om een kasteel te bouwen. Ook kruisten zich hier belangrijke handelsroutes waarop graan, wijn, zout en zilver werden verhandeld.  Lees meer

Het kasteel werd gebouwd om de wijn- en tarweroutes in het noorden te bewaken.
  • Bezoek het kasteel van Haut-Koenigsbourg
  • Ga naar het hooggelegen Stophanberg
  • Bekijk de Elzas vanuit de zuid- en noordtoren
  • Volg de route vanuit Thannenkirch
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje

Tweede fase

Toen de burcht van Haut-Koenigsbourg in handen kwam van de Habsburgers aan het eind van de 15e eeuw, werd het kasteel vanuit verdedigingsoogmerk flink herbouwd met onder andere een artillerieplatform en vestingtorens. Veel is daar niet meer van te merken. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) brandde het kasteel grotendeels af en werd toen tweeënhalve eeuw lang verwaarloosd.

Derde fase: Bodo Erhardt

Gelukkig was Bodo Erhardt er die als architect begin 20e eeuw de opdracht kreeg van keizer Willem II van Hohenzollern om de burcht van Haut-Koenigsbourg zo nauwgezet mogelijk te restaureren in haar glorie van de 15e eeuw. Een werk dat 8 jaar in beslag nam. Dankzij Bodo Erhardt kan jij nu dus tijdens jouw vakantie Elzas-Vogezen genieten van een bezoekje aan dit fraaie openluchtmuseum met bijzondere bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden Haut-Koenigsbourg

Dankzij een eigen smederij, een molenhuis, enkele andere ambachtelijke gebouwen en de vele woonverblijven kon het kasteeldomein praktisch volledig in eigen levensonderhoud voorzien. Dat deze burcht meermaals het strijdtoneel is geweest van oorlogen en conflicten tussen verschillende koningen en keizers zie je terug aan de vele klapbruggen, de her en der opgestelde artillerievoorwerpen als kanonnen en een katapult en de wapenzaal. Ook moet je tijdens jouw bezoek aan de burcht van Haut-Koenigsbourg zeker een kijkje nemen vanuit de zuid- en noordtoren. Je hebt hier een enorm mooi uitzicht over de Elzas, de Vogezen (les Ballons en andere cols), het Zwarte Woud en bij heldere weersomstandigheden zelfs de Alpen.

Praktisch

Je kunt op verschillende manieren het kasteel in Elzas-Vogezen bezoeken. Bij de ingang vind je een Nederlandse folder waarin een uitleg over de burcht van Haut-Koenigsbourg staat. Ook kan je tegen een kleine betaling op pad met een audiogids. Deze kan gebruikt worden door 2 à 3 personen. Indien je kiest voor een gegidste bezoekbeurt in het Duits, Engels of Frans, kom je vanzelfsprekend nog méér details te weten. Let wel, in de zomermaanden is het echt superdruk in Elzas-Vogezen. Je kunt naar het kasteel rijden vanuit verschillende dorpen. Verkies je rustige en brede wegen, neem dan de route vanuit Thannenkirch. De parkeerplaats ligt op de steile weg ernaartoe. Hoe eerder je er bent, hoe dichter je het kasteel kan naderen met de wagen. Raadpleeg de website van de burcht van Haut-Koenigsbourg voor de openingstijden. 

Reviews en beoordelingen Haut-Koenigsbourg

Heb je zelf tips of opmerkingen over Het kasteel van Haut-Koenigsbourg? Plaats je beoordeling

Van Cleef Laurent8 februari 2018

De reisgids die ik geraadpleegd heb van Euroreizen ziet er heel begrijpelijk uit en is een zeer goede richtlijn om wandelingen te doen in toeristische steden en dorpen. Er is een zeer goede uitleg van de bezienswaardigheden op de wandelingen.

Patrick BOllen31 juli 2016

Zéér mooie uitstap. Prachtig kasteel en fijn dat er audiogids is in het Nederlands. Zeer mooie inrichting en prachtig uitzicht vanuit de torens. Een aanrader en het is echt zijn geld waard.

warnier6 maart 2016

Gewoon prachtig, je waant je net in de middeleeuwen. Restauratie is zeer geslaagd. Ga er terug met drie groepen in mei, juli en augustus en ikzelf vertrek terug naar de Elzas eind maart. Kasteel staat terug op mijn programma. Kan er niet genoeg van krijgen.

Leemans Ellen4 maart 2016

Hebben dit kasteel al 4 keer bezocht daar ze aan het werken zijn en we de vooruitgang willen zien. Is een echte aanrader. Mooi hoe je over de ganse vallei kan zien. Binnen de plafondschilderingen, wapenkamer, binnenplein, waanzinnig mooi!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info