Bezienswaardigheden van Mulhouse

Van hobby tot vermaarde collectie en van stoomtrein tot TGV

In Mulhouse ontdek je het unieke automobiel- en treinmuseum. Het treinmuseum Cité du Train strekt zich uit over twee grote hallen plus een gedeelte buiten. Je wandelt hier door de geschiedenis van het spoor. Om de wereld van de auto te ontdekken kan je tijdens jouw vakanties Elzas-Vogezen terecht in de Cité de l’Automobile. Lees meer

Het Mulhouse heeft zijn industriële verleden omgetoverd in een bron van kennis en nieuwsgierigheid.
  • Bezoek Cité de l'Automobile
  • Ontdek de ontwikkelingen van de automobiel
  • Bezoek Cité du Train
  • Maak kennis met de geschiedenis van het spoor
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje.

Cité de l'Automobile

Ontdek de wereld van de auto tijdens jouw vakantie Elzas-Vogezen in Cité de l’Automobile – Musée National-Collection Schlumpf in Mulhouse. Dit unieke automobielmuseum, ondergebracht in een voormalige textielfabriek, omvat wellicht de meest waardevolle auto’s ter wereld. Alle topmodellen (uitgezonderd van de Amerikaanse) staan hier in grote aantallen te glinsteren. Je vindt er meer dan 400 historische automobielen. Het zijn stuk voor stuk pareltjes van de meest luxueuze automerken vanaf 1930, zoals Bugatti (méér dan 100 exemplaren!), Rolls-Royce, Mercedes-Benz, Fraschini, Horsch en uiteraard de Franse merken Peugeot, Citroën, Renault, en zelfs de Belgische Minerva. Bizar is de ontstaansgeschiedenis van het museum. Eigenlijk is de collectie het resultaat van een wat uit de hand gelopen passie van de gebroeders Schlumpf, oude textielbaronnen uit Elzas-Vogezen, die aan het eind van de jaren zeventig hun verzamelwoede financierden op de rug van de nietswetende textielarbeiders. Hun droom was om van elk type Bugatti minstens één exemplaar in het bezit te krijgen.

Cité du Train

Cité du Train in Elzas-Vogezen strekt zich uit over twee grote hallen, plus ook een gedeelte buiten in Mulhouse met talloze bezienswaardigheden. Dit is een totale oppervlakte van 25 000 m². Je wordt hier tijdens jouw vakantie Mulhouse uitgenodigd om een kijkje in de wereld van het spoor te nemen. Le Parcours Spectacle vertelt jou het verhaal van de gouden jaren, waarin de trein als ultiem vervoersmiddel bloeide. In een grote cinemazaal vinden meerdere malen op een dag voorstellingen plaats met klank, beeld en lichteffecten. Hoe locomotieven en treinwagons evolueerden van 1844 tot heden wordt gepresenteerd tijdens een audiogestuurde rondleiding. Wie weet nog dat er ooit een 3e klasse bestond waarbij je plaats moest nemen op het dak?

Je wandelt hier in Mulhouse door de geschiedenis van het spoor. Onderweg ontdek je onder andere de sympathieke stoomtrein, een historische restauratiewagon (ingericht met poppen) en een maquette van de TGV Euroduplex. Wil je eindelijk eens weten hoe zo’n stoomlocomotief er van binnen en van buiten uitziet en hoe die stoom wordt gemaakt? Wil je meemaken hoe de TGV het inmiddels overtroffen snelheidsrecord van 574,8 km/h (2007) bereikte? Je kan dit ontdekken in Cité du Train in Elzas-Vogezen. Elke 20 minuten zie en hoor je tijdens jouw vakantie Mulhouse de bezienswaardigheid 232 U1, de laatst gebouwde stoomlocomotief, in actie.

Tot slot kan je buiten Le Panorma Ferroviaire bekijken. Hier worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden van spoorwegmateriaal. Je ziet ook hoe het er aan toegaat in een seinhuis, een stationsgebouw en hoe wagons zich kunnen draaien. Je hebt ongeveer 1,5 à 2 uur nodig voor dit bezoek. 

Reviews en beoordelingen Mulhouse

Heb je zelf tips of opmerkingen over De bezienswaardigheden van Mulhouse? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info