Elzas wijnroute - Elzasser Route des Vins

Download de gratis reisgids met oa Elzasser Route des Vins

De Elzasser wijnroute, de Route des Vins, is ongeveer 180 km lang, maar op een korte afstand heb je al veel hoogtepunten om te bezoeken, stelt de gratis reisgids. Overal probeert men je te overhalen om even halt te houden voor een glas, een degustatie of een maaltijd. Deze dorpjes zijn zeker een wandeling waard: Eguisheim, Ribeauvillé en Turckheim (zie kaart). Ook de steden Riquewihr en Kaysersberg komen verder in deze gratis reisgids ruimschoots aan bod. En we hebben nog meer tips over kleinere dorpjes en een leuk eetadresje (Thannenkirch) ver weg van de massa toeristen. Lees meer

 • Alle promoties Elzas-Vogezen 2 tot 6 dagen

  Alle promoties Elzas-Vogezen 2 tot 6 dagen

  Promoties die je van noord tot zuid brengen, van 2- tot 4-daagse gastronomische verblijven tot rondreizen 6 dagen. Ook verwenweekendjes in wellnesshotels en casino. Ontdek ze nu allemaal.
  va. € 85 - Boek nu
 • Elzas
 • Route des Vins
 • Elzasser wijnen
 • Verschillende soorten wijnbouwers
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje

Elzasser wijnen

Het totale wijnbouwgebied telt 11.000 hectare, allemaal verdeeld in kleine percelen van gemiddeld 9 are. Iedere wijnbouwer beschikt gemiddeld 70 are. De meeste wijngaarden staan op hellingen tussen de 200 en 400 meter, dit gebied is theoretisch beschermd tegen nevel en sneeuwval. Het is er droog, zonnig en warm, door de bescherming van de Vogezen.

In de Elzas kent men verschillende soorten wijnbouwers:

 • Propriétaires viticulteurs: deze wijnbouwers (20%) doen alles zelf: van de druivenstok tot de wijnverkoop.
 • Eigenaars van een klein stukje grond: zij onderhouden dit in hun vrije tijd of verhuren het. Dikwijls verkopen ze de druiven aan handelaars of verbouwers. Steeds is hier grote discussie over de prijzen, die worden vastgelegd door een commissie.
 • Coöperative viticole: de eigenaars die hiervan lid zijn leveren de druiven aan die organisatie die zorgt voor de bereiding en verkoop van de wijnen (30 %);
 • Producteurs-négociants: dit zijn eigenaars van wijngaarden die ook druiven of losse wijnen opkopen van anderen. Zij bieden alle variëteiten aan, van duur tot goedkoop. Zij hebben ongeveer 50 % van de wijnhandel in handen.

In de Elzas produceert men witte wijn, met uitzondering van de Pinot Noir die een rode wijn is (deze moet zelfs fris gedronken worden). De naam van de wijn is deze van de druivensoort. Een paar bekende namen: Sylvaner, Riesling, Muscadet d'Alsace, Pinot Blanc, Pinot Noir, Gewürtztraminer, Tokay d'Alsace. De Edelzwicker komt van een mengeling van edele wijnen. Geen speciale wijn, doch wordt veel gedronken in drankgelegenheden. Deze wijnstreek onderscheidt zich van de andere Franse wijngebieden doordat de wijn de naam draagt van de druivensoort, de flessen een lange en smalle hals hebben en de wijn verplicht in de Elzas dient gebotteld te worden.

Meer informatie over de Elzasser wijnen: www.vinsalsace.com

Reviews en beoordelingen Route des Vins

Heb je zelf tips of opmerkingen over Elzas: heerlijke wijnroute ? Plaats je beoordeling

marjo13 augustus 2019

Het online gidsje was zeer goed gemaakt. Nu wisten we wat we zeker moesten gaan zien. Graag maken we nog eens gebruik van deze dienst. Ter plekke nog gezocht naar informatie en daar werd niet meer in verteld.

alfons aerts11 augustus 2019

prima reisgids veel nuttige informatie

Hans Marti26 juli 2019

We hebben er goed gebruik van gemaakt. Wel een ietwat rommelige beschrijving omdat niet alles chronologisch wordt weergegeven. Ook de routebeschrijving was niet altijd even duidelijk. Bijvoorbeeld hebben wij moeite gehad met het vinden van de start van de Route de crepe op de BonHommes.

MARC VLAEMINCK14 juli 2019

MOOI EN VERZORGD , ZAL ER ZEKER NUTTIG GEBRUIK KUNNEN VAN MAKEN.

F.Postma30 mei 2019

Mooie uitgebreide reisgids, waar we zeker plezier van zullen hebben bij de voorbereiding.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info