Elzas wijnroute - Elzasser Route des Vins

Download de gratis reisgids met oa Elzasser Route des Vins

De Elzasser wijnroute, de Route des Vins, is ongeveer 180 km lang, maar op een korte afstand heb je al veel hoogtepunten om te bezoeken, stelt de gratis reisgids. Overal probeert men je te overhalen om even halt te houden voor een glas, een degustatie of een maaltijd. Deze dorpjes zijn zeker een wandeling waard: Eguisheim, Ribeauvillé en Turckheim (zie kaart). Ook de steden Riquewihr en Kaysersberg komen verder in deze gratis reisgids ruimschoots aan bod. En we hebben nog meer tips over kleinere dorpjes en een leuk eetadresje (Thannenkirch) ver weg van de massa toeristen. Lees meer

  • Elzas
  • Route des Vins
  • Elzasser wijnen
  • Verschillende soorten wijnbouwers
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje

Elzasser wijnen

Het totale wijnbouwgebied telt 11.000 hectare, allemaal verdeeld in kleine percelen van gemiddeld 9 are. Iedere wijnbouwer beschikt gemiddeld 70 are. De meeste wijngaarden staan op hellingen tussen de 200 en 400 meter, dit gebied is theoretisch beschermd tegen nevel en sneeuwval. Het is er droog, zonnig en warm, door de bescherming van de Vogezen.

In de Elzas kent men verschillende soorten wijnbouwers:

  • Propriétaires viticulteurs: deze wijnbouwers (20%) doen alles zelf: van de druivenstok tot de wijnverkoop.
  • Eigenaars van een klein stukje grond: zij onderhouden dit in hun vrije tijd of verhuren het. Dikwijls verkopen ze de druiven aan handelaars of verbouwers. Steeds is hier grote discussie over de prijzen, die worden vastgelegd door een commissie.
  • Coöperative viticole: de eigenaars die hiervan lid zijn leveren de druiven aan die organisatie die zorgt voor de bereiding en verkoop van de wijnen (30 %);
  • Producteurs-négociants: dit zijn eigenaars van wijngaarden die ook druiven of losse wijnen opkopen van anderen. Zij bieden alle variëteiten aan, van duur tot goedkoop. Zij hebben ongeveer 50 % van de wijnhandel in handen.

In de Elzas produceert men witte wijn, met uitzondering van de Pinot Noir die een rode wijn is (deze moet zelfs fris gedronken worden). De naam van de wijn is deze van de druivensoort. Een paar bekende namen: Sylvaner, Riesling, Muscadet d'Alsace, Pinot Blanc, Pinot Noir, Gewürtztraminer, Tokay d'Alsace. De Edelzwicker komt van een mengeling van edele wijnen. Geen speciale wijn, doch wordt veel gedronken in drankgelegenheden. Deze wijnstreek onderscheidt zich van de andere Franse wijngebieden doordat de wijn de naam draagt van de druivensoort, de flessen een lange en smalle hals hebben en de wijn verplicht in de Elzas dient gebotteld te worden.

Meer informatie over de Elzasser wijnen: www.vinsalsace.com

Reviews en beoordelingen Route des Vins

Heb je zelf tips of opmerkingen over Elzas: heerlijke wijnroute ? Plaats je beoordeling

Robert6 augustus 2022

juist terug van trip in de Elzas. Gids was zeer goed bruikbaar. Hebben een succesvolle reis gemaakt dank zij die reisgids. Bedankt

jb Drenth19 juli 2022

mooie site met veel info we gaan er eind aug heen. dank voor uw werk

Jos Kepers3 juli 2022

Super leuk en informatief boekje over de vele bezienswaardigheden en routes om te doen tijdens een bezoek aan de Elzas. Alleen al deze reisinformatie geeft veel voorpret en is een goede basis om een verblijf in de Elzas verder in te vullen.

Yves Goethals11 juli 2020

De beschrijving van de wijnroute bevat veel interessante tips betreffende bezienswaardigheden waar men anders misschien zou voorbijrijden. Ik heb 2 stadswandelingen uit de gids gedaan. De routebeschrijving van de wandeling in Straatsburg was goed, die van Colmar daarentegen was enkel bruikbaar met andere hulpmiddelen. op sommige momenten was het een was zoektocht om op de route te kunnen blijven. Bovendien leek het me soms een minder goede vertaling uit het Frans te zijn. De uitleg bij de hotspots was dan weer zeer goed voor beide steden.

Janneke 6 februari 2020

Een mooi en zeer duidelijke reisgids met goede informatie waar je wat aan hebt. Bij aanvragen zeer snel een mail ontvangen met de reisgids ! En niet in de ongewenste mail wat zeer fijn is(dus geen gezoek!) Ook alle andere informatie van jullie altijd de moeite waard Bedankt!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info