De bezienswaardigheden van Riquewihr

Een toeristenmagneet in een vallei

Riquewihr in Frankrijk is ongetwijfeld hét stadje in Elzas-Vogezen dat de meeste toeristen aantrekt, namelijk ruim 2 miljoen per jaar. Riquewihr heeft een prachtige ligging in een vallei vol wijngaarden en beboste heuvels. De enige centrale straat Rue du Général de Gaulle is absoluut een bezoek waard in jouw vakantie Elzas-Vogezen. Lees meer

Riquewihr ligt tussen de wijngaarden, heeft prachtige straatjes en pleintjes 

  • Maak kennis met de middeleeuwen van Riquewihr
  • Bezoek de verschillende musea
  • Geniet van architecturale schoonheid
  • Ontdek de wijncultuur
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje

Middeleeuws dorpje

Riquewihr is van oorsprong een middeleeuws dorpje. De 2 stadsmuren om het stadje en de verdedigingsbolwerken zijn een stille getuige van die periode. Zo is er het verdedigingsbolwerk De Dolder, een 25 m hoge toren die gebouwd werd in 1291. Een deel van de stadsmuren dient nu als museum over het leven van vroeger. Riquewihr bezit nog een viertal andere musea, zoals Musée de la Communication en Alsace. Dit museum vind je in het kasteel van Wurtemberg-Montbéliard. Een klein maar interessant museum over de evolutie van communicatie en de post in Elzas-Vogezen.

Architecturale schoonheid

Veel bezoekers komen naar Riquewihr, omdat ze met eigen ogen willen zien of de authentieke rijkdom aan architecturale schoonheid uit de periode tussen de 15e en 18e eeuw echt klopt. Zelfs in de zijstraatjes ontdek je prachtige voorbeelden van de typische vakwerkhuizenstijl. 

Altijd Kerst

Heel bijzonder is dat je in dit stukje Elzas-Vogezen altijd Kerstmis hebbedingetjes kan kopen. Dus zelfs in jouw vakantie Riquewihr kan je een leuk kerstcadeautje halen.

Wijnkelders

Ontelbaar zijn de wijnkelders in Riquewihr, waar je uitgebreid door de wijnbouwer ingeleid wordt in de wijncultuur en wijnverkoop. Zo vind je in dit stadje in Elzas-Vogezen tijdens jouw vakantie Riquewihr bijvoorbeeld de bekende Grand Cru Schounenbourg.

Zellenberg

Zellenberg ligt op een heuvel tussen Ribeauvillé en Riquewihr. Het oudste gedeelte omvat het gedeelte wat vroeger een versterkte vesting was. Het hart wordt gevormd door de 2 parallelle straten Rue de la Fontaine en Rue du Schlossberg. Van de oorspronkelijke 4 vestingtorens zijn er 2 bewaard gebleven. Deze kan je bewonderen tijdens jouw vakantie Riquewihr. In 1782 werd het fort Schlossberg uit de 13e eeuw, van waaruit Zellenberg zich verdedigde tegen vijandelijke invallen, gesloopt. De nog bruikbare materialen werden gebruikt voor andere gebouwen. Net buiten de vesting staat de Saint-Ulrich parochiekerk (piéta 15e eeuw, orgel uit 1842). Deze bezienswaardigheid kan je tijdens jouw vakantie Elzas-Vogezen bekijken. De Place du 19 décembre 1944 kreeg deze naam, omdat de Duitsers op die dag de door het Amerikanen ingenomen dorpje in Elzas-Vogezen alsnog bombardeerden. En dat 2 weken na de bevrijding. Daar lag toen een groot munitiedepot met fosforbommen, dat door de bommenregen werd geraakt. Hierna liet een grote brand 7 huizen in vlammen opgaan.

Reviews en beoordelingen Riquewihr

Heb je zelf tips of opmerkingen over Riquewihr: toeristenmagneet in een vallei? Plaats je beoordeling

Nicole22 december 2021

Mooie reisgids. We hebben in december nog een reis gemaakt in de Elzas. De dorpen en steden waren weer prachtig versierd. De Covid maatregelen werden gerespecteerd op de kerstmarkt.

Diny Spierings8 september 2019

Heel mooi plaatsje zeker om terug te komen veel terrasjes en per gezellig mooie gebouwen met bloemen.

eva driesmans26 augustus 2017

Duiddelijke gids. Riquewihr is een mooi stadje maar het iets verdere Kaysersberg (mooiste stad in Frankrijk 2017) is zeker even mooi, minder druk en aangenamer om te bezoeken.

Van der Meulen Willy18 april 2017

Een aanrader. Prachtige streek, mooie gebouwen en lekker eten. De mooie plekjes liggen dicht achter elkaar. Bedankt voor de duidelijke streekinfo.

Piet van der Pennen14 maart 2017

Heel mooi en bruikbaar, zullen er zeker gebruik van maken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info