Rondreis Route du Vin & Ballon

Geniet van de Elzasser wijnroute en de bergen in de hoge Vogezen

De regio Elzas-Vogezen in Frankrijk is uitstekend geschikt voor een weekendje weg of een langere vakantie. Met de rondreis Elzas-Vogezen ontdek jij een autoroute langs de mooiste plekjes en de belangrijkste bezienswaardigheden van Elzas-Vogezen. Alle ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie zijn hierin verwerkt: natuur, steden, wijnen, attractieparken, musea, historisch erfgoed en uiteraard de overheerlijke gastronomie. Lees meer

Lees ons programma onder de kaart voor de complete Elzas en Vogezen in 6 dagen.
  • Maak een stadswandeling in Straatsburg
  • Bezoek kasteel Haut-Koenigsbourg
  • Spot wijndorpen langs de wijnroute
  • Beklim Le Grand- en Petit-Ballon
  • Verken de Noordelijke Vogezen
  • Ontdek ook minder bekende steden zoals Sélestat 
Gratis deze rondreis downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje.

Rondreis Elzas-Vogezen op de kaart

Voorstel reisprogramma 6 dagen Elzas-Vogezen compleet 

Dag 1: heenreis naar La Petite-Pierre

Of je kiest voor het Simserhof, een voormalig netwerk van ondergrondse bunkers van de Maginotlinie (2 à 3 uur bezoek) eventueel in combinatie met de citadel in Bitche. De afstand tussen Simserhof en La Petite-Pierre bedraagt ongeveer 40 kilometer, let wel: veelal langs kleine en kronkelige wegen door de bossen. 

Je kan er ook voor kiezen om die eerste dag in het teken van kristal te plaatsen. St. Louis-lès-Bitche te geraken. Daar kan je een kristalmuseum bezoeken. Wil je je kennis over kristal bijspijkeren, zeker doen want het bezoek is allerminst saai. Nadien kan je nog naar de parochiekerk met het speciale gekleurde dak. In Meisenthal staat een andere kristalfabriek. Ook hier kan je naar een museum. Enkele kilometers verderop in Soucht is het mogelijk om een klompenmuseum te bezoeken. Soucht heeft overigens een kerk die je aandacht verdient. Nóg wat kunst en een vakwerkmuseum over kristal erbij nemen? Ga dan in Wingen-sur-Moder naar het museum Lalique. TIP: Neem in één van de kristalmusea een combinatieticket voor de andere, dan krijg je een korting.

Dag 2: Parc Naturel Régional des Vosges du Nord

Dit is de correcte benaming van dit immens uitgestrekt beschermd natuurgebied met beboste valleien, waanzinnig mooie panorama’s vanop de vele kasteelruïnes, malse weiden, riviertjes, beekjes en in dat groene lappendeken tussenin pittoreske dorpjes. Vandaag kan je het mooie La Petite-Pierre bezoeken met het Maison du Parc. Geniet meteen ook van een paar mooie landschappen. Je zal vandaag opnieuw keuzes moeten maken. Heb je zin om het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord met de wandelschoenen te verkennen? Vanuit La Petite-Pierre kan je mooie wandelingen maken (350 km uitgestippelde wandelpaden). De toeristische dienst zal je hierbij zeker helpen.

Een korte uitstap zijn de rotshuisjes van Graufthal. Alternatief is het Château de Lichtenberg: 900 jaar geschiedenis, prachtige uitzichten, tentoonstellingen ... Heen en terug naar Lichtenberg vanuit La Petite-Pierre doet je ongeveer 40 kilometer rijden, opnieuw langs trage wegen.

Dag 3: transfer naar Zellenberg via Straatsburg of via Saverne

Je kan kiezen voor de stadswandeling in Straatsburg (ca. 60 km van La Petite Pierre) of je kiest voor een rustiger en minder bekend deel, nl. de regio rond Saverne. Je trip staat dan volledig in het teken van kastelen. Eerst rij je naar Saverne voor een bezoek aan een paleis in combinatie met een korte stadswandeling. Daarna gaat het naar Haut-Barr voor de burcht die je bovenal laat genieten van unieke vergezichten.

Dag 4: Munster en Les Ballons d'Alsace

Munster is een voormalig kuuroord en vormt zowat de poort tot Les Ballons d'Alsace. Dit laatste is een groot bergmassief waarvan de Grand Ballon een hoogte heeft van 1424 meter. Om dit gebied te verkennen stellen we voor een autorit te maken. Eén volle dag is minstens noodzakelijk wil je de hoogtepunten gezien hebben en dat zijn niet alleen bergen. We geven je ook de gelegenheid om herdenkingsplaatsen te bezoeken van de Eerste Wereldoorlog, zoals het bekende Linge.

Dag 5: Route des Vins en Colmar

De Elzas staat synoniem voor wijnen. Er is een autoroute, de Route des Vins, die je langs de mooiste wijndorpjes van de Elzas brengt. Wij kozen er de mooiste uit die ook nog een aantal bezienswaardigheden hebben naast de vele wijnkelders en degustatielokalen. Colmar is een zeer gezellig stadje met prachtige vakwerkhuizen en een heel belangrijk museum. We stellen je een korte wandeling voor die je de gelegenheid geeft om zowel het museum, de kerken, de vakwerkhuizen als het idyllische 'Petite Venice' te zien en te bezoeken.

Dag 6: terugreis via Haut-Koenigsbourg of via Obernai – Mont St. Odile

Obernai is een romantisch stadje en de startplaats voor een bezoek aan twee speciale locaties. De Mont St-Odile is een klooster en bedevaartsoord gelegen op een hoge berg. Naast de mooie panorama's zijn er ook heel wat wandelwegen en een bijzondere kruisweg. Maar het kan nog hoger bij het kasteel van Haut-Koenigsbourg. Dit zeer mooi gerestaureerde kasteel straalt een enorme rijkdom uit en dateert uit de Duitse periode. Je kan er ook genieten van goede uitzichtspunten over de Vogezen. Wil je het liever over een andere boeg gooien? Dan is er het alternatief in Natzwiller waar je het voormalige Duitse concentratiekamp 'Le Struthof' kan bezoeken.

Reviews en beoordelingen Route du Vin & Ballon

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rondreis Elzas-Vogezen met eigen auto? Plaats je beoordeling

Marjolijn23 maart 2024

Praktische gids met zeer nuttige informatie, wandelingen en routes. Een goede leidraad om de regio te ontdekken.

Rinus 2 februari 2020

Prachtige gids met heel veel tips die in andere gidsen niet ziet. Zeker de c0ombinatie stadswandelingen met de rijtoer is voortreffelijk. WE gebruikten de vrije versier al de noordelijke Elzas.

Edmond Van Loock17 september 2019

We zijn net terug en de gids bracht ons op vele kleurrijke plaatsen en mooie panorama's. Telkens wij een reisje maken doen wij dat aan de hand van de reisgidsen van Euroreizen: beknopt maar volledig. Volgende bestemming: Sauerland

Roger Roman1 augustus 2019

Reis is gepland voor september 2019. Met de fantastische reisgids wordt het TOP!

W.Segers20 mei 2019

Prima gids. Ben het momenteel volop aan het toepassen. Zeker de rondleidingen in de steden zijn zeer handig. Aan te raden gids!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info