De bezienswaardigheden van Ribeauville

Het pareltje van Elzas-Vogezen vol kastelen en monumenten

Ribeauvillé in Frankrijk is het pareltje van Elzas-Vogezen op de Route des Vins, op een kleine 5 km van Riquewihr. In de Grand Rue kan je tijdens jouw vakantie Elzas-Vogezen wandelen langs oogverblindende huizen in typische Elzasser bouwstijl. Zelfs in enkele zijstraten spot je opmerkelijke vakwerkhuizen. Tijdens de 12e en 13e eeuw heerste in Ribeauvillé de familie van Ribeaupierre, een bijzonder rijke en machtige familie die drie imposante kastelen liet bouwen. Samen met de monumenten en bezienswaardigheden in het stadje zijn deze dan ook één van de hoofdredenen waarom je moet kiezen voor een vakantie Elzas. Lees meer

Ontdek de rijkdom Ribeauvillé: reis door de dorpen, bezoek musea en bezoek de wildparken 

  • Bezoek de 3 kastelen
  • Spot oogverblindend mooie huizen
  • Bewonder de vergulde zilveren drinkbekers
  • Meest gekende bedevaart
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje

Ruïnes van kastelen

Saint-Ulrich uit de 11e eeuw is het oudste kasteel van Ribeauvillé in Elzas-Vogezen. De familie Ribeaupierre woonde in dit kasteel tot de 16e eeuw. Het Girsberg kasteel uit de 13e eeuw ligt slechts een paar honderd meter verderop. Ook hier is een bezoek aan de ruïnes, die in de 17e eeuw ontmanteld zijn, tijdens jouw vakantie Elzas-Vogezen de moeite waard. Het derde kasteel is de Haut-Ribeaupierre die ook in de 13e eeuw in Ribeauvillé werd gebouwd. Dit kasteel is het hoogst gelegen en ligt op 642 m hoogte op een groene heuvel in Elzen-Vogezen. Dit kasteel werd multifunctioneel gebruikt als verblijf, uitkijktoren en gevangenis. Nu laat de bezienswaardigheid een wat verwilderde indruk na. Je kan alle 3 de kastelen langs via een wandelpad. Zo kan je de ruïnes van dichtbij bekijken. In het stadje zelf zijn een aantal vestingstorens te zien en delen van de verdedigingsmuur.

Stadshuis Ribeauvillé

Bij een bezoek aan het stadhuis tijdens jouw vakantie Ribeauvillé, gebouwd tussen 1773 en 1778, krijgt een collectie vergulde, zilveren drinkbekers uit de middeleeuwen zeker jouw aandacht. Het Maison des Ménétriers heeft een mooie versierde erker. De Eglise Saint-Grégoire uit de 13e tot 15e eeuw herbergt één van de oudste orgels uit de Elzas-Vogezen. De Tour des Bouchers uit de 13e eeuw steekt met zijn 29 m hoog uit boven de rest en fungeerde als toegangspoort die de scheiding vormde tussen de oude en nieuwe stad van Ribeauvillé.

Evenementen Ribeauvillé

Ribeauvillé is ook de startplaats van de meest gekende bedevaart uit Elzas-Vogezen. De bedevaart loopt over verschillende kapelletjes tot in Sainte Marie-aux-Mines. In september vindt elk jaar de Pfifferdaj plaats. Dit feestelijke evenement met een optocht waarin troubadours, jongleurs, vuurspuwers met hun kunsten en fratsen meelopen, laat zien hoe de bevolking in de middeleeuwen werd vermaakt. Daarnaast is er een markt, animatie, muziekopvoeringen, dans en spuiten de fonteinen zowaar wijn uit Elzas-Vogezen.

Reviews en beoordelingen Ribeauvillé

Heb je zelf tips of opmerkingen over Ribeauville: een Elzas-pareltje? Plaats je beoordeling

[email protected]25 september 2021

Zeer duidelijke reisgids waar we gebruik van hebben gemaakt. Ook de stadswandelingen zijn de moeite waard. Correcte informatie !

Eindhoven Angélique11 september 2021

Net terug uit de Elzas en heel veel gehad aan de tips in de reisgids. Mooie ervaringen en herinneringen.

Van Cleef Laurent22 februari 2018

De reisgids is zeer duidelijk en goede beschrijving van bezienswaardigheden. Wij gaan naar de Elzas in april 2018

desmet jean-paul2 januari 2018

heel toffe gids wij hebben ook eguisheim thierbache bezocht dit was een zeer mooie midweek trip bedankt voor al die info

Luc Deceuninck28 juli 2017

Wij waren op zondag 23 juli 2017 in Ribeauvillé. Vanuit Hunawihr te voet tussen de wijnvelden. PRACHTIG!! Ribeauvillé is prachtig, wij keren zeker nog eens terug.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info