Mont Sainte-Odile, een klooster op een berg

Ontdek het mystieke bedevaartsoord Mont Sainte-Odile in de Elzas

Op een beboste heuvel doemt op 764 meter hoogte het klooster Mont Sainte-Odile op. Het is een toeristische attractie van de Elzas en trekt ook heel wat bedevaarders aan. Het mooie uitzicht over de Vogezen, de gewijde plek, de kruisweg, het mysterie van een heidense muur en de wandelmogelijkheden lokken jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar Mont Sainte-Odile. Lees meer

Ga naar het bedevaartsoord Mont Sainte-Odile voor een rustige excursie, momenten van stilte en bezinning.
  • Volg het spoor van de bedevaarders naar Mont Sainte-Odile
  • Leer meer over Sainte Odile, patrones van de Vogezen
  • Dompel je onder in de mystieke sfeer
  • Bewonder de mozaïeken in de kapellen
  • Wandel een stukje langs de Mur Païen    
  • Geniet er van het prachtige uitzicht   
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje

Wat is er te zien?

Het domein bestaat uit een kloosterkerk en 4 kapellen.  

De kapel ‘Chapelle des Larmes’ staat op de noordoostelijke hoek. Het is een reconstructie uit de tweede helft van de 19de eeuw. Hier zou Sainte Odile dagen aan een stuk hebben geweend om de dood van haar vader. Je vindt er een prachtige goudkleurige mozaïek. De Chapelle des Anges’ dateert uit de 12de eeuw.  Ook in deze kapel kan je prachtige mozaïeken in blauwe tinten bewonderen (1947) onder meer met een voorstelling van engelen die het aards paradijs bewaken. De ‘Chapelle Sainte-Odille’ bevat een stenen sarcofaag uit de 8ste eeuw met daarin de relieken van de heilige.  In de ‘Chapelle de la Croix’ ligt Eticho, Odilles vader, begraven. De basiliek dateert uit 1692.

Onderin bij het kloostercomplex siert een schitterende keramieke kruisweg de rotsachtige muren. De 14 staties zijn van Léon Elchinger en werden gemaakt tussen 1933 en 1935.

Mur Païen 

Grote roestbruine rotsblokken maken deel uit van de Mur Païen, een heidense muur van wel 12 kilometer lang die bijna zo goed als volledig rondom de Mont Sainte-Odile loopt. Vermoedelijk uit de 2de eeuw v.C. heeft de muur gediend als verdediging. Mocht je de wandeling rondom volledig willen doen, hou er dan rekening mee dat je minstens 5 uur onderweg kan zijn. Vanaf de parkings krijg je al een goede indruk van deze muur. 

Bron Sainte Odile  

Op goed 10 minuutjes stappen vanaf het klooster kan je naar de bron van Sainte Odile. Die zou plots ontsprongen zijn toen de Heilige Odile er een uitgeputte blinde man die dorst had wou helpen.

Reviews en beoordelingen Mont Sainte-Odile

Heb je zelf tips of opmerkingen over Mont Sainte-Odile? Plaats je beoordeling

Karin Lamers14 december 2021

Aantrekkelijk beschreven, je krijgt meteen zin om dit klooster te bezoeken met zijn prachtig beschilderde raamvensters en de wandeling te maken die al vele reizigers en pelgrims voor ons gemaakt hebben.

Nicole9 augustus 2019

Heel goed overzicht. Goed beschreven stadswandelingen. Leuke weetjes

Dedobbelaere3 juli 2018

Geweldig , je moet het gaan bezoeken als je in de omgeving bent.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info