Beklim de Petit Ballon in Elzas-Vogezen

Klimmen en dalen tussen Col du Bonhomme en Petit Ballon

Deel 2 van de autoroute Elzas-Vogezen in onze gratis reisgids leidt jou van de Col du Bonhomme tot de Petit Ballon via Route des Crêtes. De Route des Crêtes is een bergpas in de Vogezen van Frankrijk, op bijna 1000 m hoogte, die vanaf de Col du Bonhomme tot Cernay loopt. Daartussen liggen er 56 heerlijke, mooie kilometers vol bezienswaardigheden. Wil je een van de mooiste uitzichten over Elzas-Vogezen krijgen? Dan moet je deze autotocht in jouw vakantie Elzas-Vogezen absoluut maken.

De top van Petit Ballon heeft een hoogte van 1.272 meter.

  • Bewonder het uitzicht op Petit Ballon
  • Ga langs de Route des Crêtes
  • Beklim Col de la Schlucht
  • Bezoek begraafplaats Bois de Maettlé
  • Breng een bezoek aan Hohneck
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje.

Route des Crêtes

Voor een klein beetje geschiedenis kan je ook terecht bij Petit Ballon in Elzas-Vogezen. De Route des Crêtes werd pas in 1914 door het Franse leger aangelegd op de westelijke zijde van een bergrug in de Vogezen. Tussen 1871 en 1918 was dit ook de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Duitsland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de pas aangelegde weg gebruikt om de Franse troepen aan het front te bevoorraden.

Col du Bonhomme

Beklim naast de Petit Ballon ook de top van de Col du Bonhomme tijdens jouw vakantie Elzas-Vogezen. Deze berg is 949 m hoog. Hier wachten je eerst nog wat klimmende kilometers (Col du Lousbach) om daarna op een golvende weg door te steken tot de Col de la Schlucht (top 1135m). Onderweg kan je genieten van Gazon du Faing met een prachtig uitzicht. Boven op de top is het iets minder mooi door de vele skifaciliteiten. Rij de bergpas verder rechtdoor over de D430 om na een paar kilometer al de gelegenheid te krijgen om één van de hoogste bergtoppen van de Elzas-Vogezen te bereiken, namelijk de Hohneck (1362m). 

De weg omhoog ´loopt’ niet makkelijk. Enerzijds door het soms brokkelige asfalt en anderzijds door de 7 haarspeldbochten. De meeste toeristen laten hun auto beneden staan en gaan de steile weg te voet tegemoet. Dit kan via een 2 km lang natuurpad met grote trappen, startend naast een café-restaurant. Eenmaal boven wacht je een mooi uitzicht. 

De weg naar Petit Ballon

Om Petit Ballon te bereiken, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt vanaf de Hohneck de Route des Crêtes verder blijven volgen. De weg loopt over een golvend parcours met een fantastisch mooi landschap. Let hier wel op voor de vele fietsers en motorijders. Omdat je nergens vanaf Route des Crêtes een doorsteek hebt naar Petit Ballon, moet je via dit traject een grote omweg van 50 km te maken. Via de Col du Herrenberg rij je tot aan de afslag met de D27, daar ga je naar links richting Sondernach. Eerst loopt de weg hier nog flink steil bergopwaarts (Col du Platzerwasel, 1193m). Na een steile afdaling kom je uiteindelijk in Sondernach. Linksboven check je de Franse militaire begraafplaats Bois de Maettlé bij Sondernach. Hier rusten 373 Franse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Zij zijn voornamelijk gesneuveld bij de gevechten in het dal van de Fecht.

Uitzicht Petit Ballon

Neem niet een kleiner weggetje richting Petit Ballon, dan kom je namelijk verder op een bosweg uit. Je neemt wél de route richting Metzeral, waar je vervolgens via Muhlbach naar Munster reist. Daar begint de klim van bijna 12 km. Eenmaal boven krijg je vanuit de parkeerplaats een uitzicht van 240°. Zeker de moeite waard en een goed alternatief voor mensen die wat moeilijker te been zijn. Wie nog een ruimer panorama wilt zien, kan te voet bergopwaarts. Na een wandeling van bijna 20 minuten bereik je de échte top waar je beloond wordt met een 360° panorama over Elzas-Vogezen.

Autoroute

Reis je liever met de auto omhoog? Kies dan voor een ingekort traject. Als je op de drukke doorsteek van de Col de la Schlucht komt, rij dan niet richting Hohneck, maar neem meteen de afdaling naar Munster. Vanuit daar sluit je aan op de klim van ongeveer 12 km naar de top van Petit Ballon in Elzas-Vogezen.

Reviews en beoordelingen Petit Ballon

Heb je zelf tips of opmerkingen over Petit Ballon: klimmen en dalen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info