Struthof, zwarte bladzijde van oorlogsgruwel in Elzas-Vogezen

Bezoek aan Struthof maakt een mens heel stil

Indrukwekkend, emotioneel, weerzinwekkend, om nooit te vergeten, … het  zijn maar een paar indrukken die je overvallen bij een bezoek aan Struthof - Konzentrationslager Natzweiler. Het monument aan de ingang van dit voormalig concentratiekamp getuigt al meteen van de wreedheden die hier plaats grepen tijdens Wereldoorlog II. Lees meer

Na een bezoek aan Struthof kan je alleen maar hopen: 'dit nooit meer'.
  • Breng een bezoek aan Struthof, KL-Natzweiler
  • Stap door de poort en je voelt meteen het weerzinwekkende
  • Maak gebruik van onze leidraad voor het bezoek
  • Feiten en cijfers over de barbaarsheid
  • Lees over de ommezwaai van idyllisch naar gruwel   
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje

Idyllische plek transformeert in oord van gruwel   

Struthof, op de noordzijde van de Mont Louise, 800 meter boven de zeespiegel, deel uitmakend van het Vogezen massief. Hier genoot men tot vóór 1941 van de prachtige natuur, de gezonde lucht. Wandelen, skiën in de winter, een paradijs voor liefhebber van natuur en ontspanning. Dat idyllische plaatje zou echter een totaal andere invulling krijgen vanaf mei 1941 met de opening van het Kamp Natzweiler, één van de vele nazi-concentratiekampen van het Derde Rijk. 

Wat zie je? 

Het museum is ondergebracht in een gereconstrueerde barak. Je ziet er filmpjes, foto’s, archieven, tekeningen van gedeporteerden, authentieke objecten zoals werktuigen, bestek, … Er is een database waar alle gegevens van de 52 000 gevangenen zijn opgeslagen. Je ziet de ruwe houten stapelbedden waarin men 3 hoog boven elkaar moest in slapen. Hoe verder je in  het museum gaat, hoe gruwelijker het wordt.

Een erg pakkend deel van het bezoek is het zien van het crematorium en de oven. Alles aan het gebouw is nog origineel. De galg op het plein laat niets aan de verbeelding over. Toen gevangenen opgeknoopt werden, moesten de andere gedeporteerden verplicht toekijken.

Het CERD is het gebouw langswaar je binnenkomt. Dit bevat een permanente tentoonstelling met vooral aandacht voor de andere nazi concentratiekampen. De Kartoffelkeller werd uitgegraven door gevangenen. 22 cellen waarvan het uiteindelijke doel nooit is geweten, maar alleszins niet om aardappelen (Kartoffeln in het Duits) in op te slaan.

Je komt ook op de appelplaats, in de keuken, de gevangenis, de ruimte waar medische experimenten op mensen werden uitgevoerd, ... 

Reviews en beoordelingen Struthof

Heb je zelf tips of opmerkingen over Struthof? Plaats je beoordeling

paradis22 mei 2018

Heel interessant hebben er veel aan gehad, bedankt.

Depestel Marleen21 januari 2018

Dank zij de goede informatie is het makkelijk om een goede vakantieplanning op te maken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info