Ontdek de bezienswaardigheden van Colmar

Een wandeling langs prachtige vakwerkhuizen, mooie pleinen, La Petite Venise en onbekende rustige plekjes

Colmar is een van de best bewaarde steden van de Elzas-Vogezen. In 1945 was Colmar de laatste vluchthoek voor de Duitsers. Niettegenstaande de meeste omliggende dorpen totaal werden vernield, bleef Colmar volledig gespaard. De geallieerden zijn er gewoon binnengestapt. Daardoor zie je nu prachtige eeuwenoude vakwerkhuizen en is de oude stadskern met een doolhof aan straten en steegjes bewaard gebleven. Lees meer

Download de gratis wandelroute Colmar, ze brengt je langs de 'must see' en onbekende parken.
  • Een compleet overzicht van de bezienswaardigheden in Colmar met de wandelroute van 5,6 km
  • Ontdek de mooiste vakwerkhuizen en historische straten en pleinen
  • Leer de geschiedenis kennen van de vele monumenten
  • Maak kennis met de beeldhouwer Bartholdi, de ontwerper van het Vrijheidsbeeld
Gratis wandelroute downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje.

Wat doet het Vrijheidsbeeld van New York in Colmar?

Het Vrijheidsbeeld werd ontworpen door de Franse beeldhouwer Frédéric Bartholdi die geboren is in Colmar. In zijn geboortehuis is een museum ingericht. Hij heeft naast het Vrijheidsbeeld ook nog vele andere beelden ontworpen waarvan een paar te zien zijn in Colmar. Het Vrijheidsbeeld was een schenking van het Franse volk (betaald door schenkingen) aan de Amerikanen (1886). Eigenlijk is het beeld in New York een kopie, het originele veel kleinere staat in Parijs in de Jardin du Luxembourg. Het grote Vrijheidsbeeld in New York bestaat uit een stalen frame bekleed met koperen platen. Het was Gustave Eiffel (van de beroemde Parijse Eiffeltoren) die het stalen frame heeft ontworpen. Een andere kopie en ook heel wat kleiner staat op een rotonde op een van de grote toegangswegen naar Colmar.

Wandelroute Colmar op kaart

Musée d'Unterlinden

Een voormalig klooster en nu de trots van Colmar. De collectie bevat vooral middeleeuwse schilders en beeldhouwers. Hiernaast zijn er ook meubels, gebruiksvoorwerpen en dergelijke te zien. Het hoogtepunt van je bezoek is het retabel van Issenheim. Dit meesterwerk is van de hand van de 16de eeuwse kunstschilder Matthias Neithardt (synoniem Grünewald). Het retabel werd geopend naargelang de periode van het jaar. Om het toch volledig te kunnen zien werden er kopieën van de panelen aan de muren gehangen. Het werk is in restauratie sedert september 2018 maar blijft te zien. In de andere zalen komen vooral kunstenaars uit deze Rijnregio aan bod en daarbij zijn de schilderwerken van Martin Schongauer zeer waardevol. Schongauer is van Colmar en is een naam om te onthouden, het museum bezit trouwens de grootste collectie ter wereld van deze kunstenaar. Evenzeer zijn er in het museum werken te zien uit een meer recente periode van Picasso, Renoir en Monet. Het museum kreeg vrij recent een moderne uitbreiding. Website: www.musee-unterlinden.com

Place de la Cathédrale

Het plein mag dan wel 'Place de la Cathédrale' noemen maar deze kerk is maar een paar jaren van haar bestaan (alleen tijdens de Franse Revolutie) een kathedraal geweest. De collegiale St. Martinkerk bevat amper kunstschatten, je zou meer verwachten van een stad als Colmar die een enorme rijke economische bloeiperiode heeft gekend. Dat is wel terug te vinden in de vele vakwerkhuizen. Het Ancien corps de garde, het vroegere wachthuis dateert uit de 16de eeuw. Vanop het plein zie je de voorgevel met zijn mooie balkon. Links van dit gebouw zie je het Maison Adolph, het dateert van de 14de eeuw en is meteen ook daarmee het oudste huis van Colmar. Het ziet er nog in goede staat uit, een plaat op de zijkant moet je bevestigen dat dit het Maison Adolph is. Ga nu door de arcaden van het Ancien corps de garde. Je komt in de rijke Rue des Marchands en als je naar links gaat zie je het Maison Pfister. Een van de beroemdste huizen van Colmar. Het is een 16de eeuws huis gebouwd in opdracht van een rijke ondernemer. Het is van ver te herkennen aan zijn balkon. Daar tegenover ligt het Musée Bartholdi.

Musée Bartholdi

Deze beeldhouwer is geboren in 1834 in dit huis. Bartholdi woonde vanaf 1850 in Parijs en was een bereisd man. In het museum is zijn appartement uit Parijs nagebouwd. Er is uiteraard veel aandacht aan zijn beroemdste werk, het Vrijheidsbeeld van New York. Ook de voorbereidingen voor andere bekende werken krijg je hier te zijn. Bartholdi stierf in Parijs in 1904. De foto hiernaast is een beeld gemaakt door de kunstenaar dat op de binnenplaats staat. Website: www.musee-bartholdi.fr

La Maison des Têtes

Het is momenteel een restaurant en je kan overal hoofdjes (têtes) zien op de gevel. Het is een huis uit het begin van de 17de eeuw toen de stad een enorme economische bloei kende. Nog veel andere mooie huizen op deze wandelroute dateren van dezelfde periode. En bovenop het huis pronkt een beeldje van Bartholdi.

Dominicanerkerk

Deze kerk werd gebouwd tussen de 13de en 15de eeuw en behoorde tot een klooster. Tijdens het toeristisch seizoen is de kerk geopend en moet je zeker even binnen stappen. Op het eerste zicht is het een eenvoudig interieur maar de grote publiekstrekkers zijn de glasramen met Salomo (14de - 15de eeuws) en het schilderij met de Madonna im Rosenhag (1473, Martin Schongauer).

Quartier des Tanneurs

In het Nederlands: ‘Wijk van de leerlooiers’. Het behandelen van leder doen ze hier al bijna 200 jaar niet meer maar de mooie vakwerkhuizen zijn goed bewaard gebleven. Deze huizen hebben hoge zolders om de huiden te drogen. Die zolders zijn nu wel omgebouwd in verschillende woonlagen maar toch nog steeds goed herkenbaar. Op het centrale plein staat de fontein Schwendi. Deze fontein stelt Lazarus Schwendi (16de eeuw) voor. Hij heeft een wijnstokplant in de hand, over de soort is er nu nog steeds discussie. Hij is Duits van geboorte en heeft zowel militaire als politieke activiteiten gehad. In 1563 krijgt het de heerlijkheid Hohenlandsberg met de stad Kientzheim, het bijhorend kasteel en een paar deelgemeenten. Hij werd erg geliefd en stierf in 1583 op 61-jarige leeftijd. Hij ligt begraven in de kerk van Kientzheim. Het beeld van de hand van Bartholdi is een kopie van het origineel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelde. Tegenover de fontein zie je het Ancienne Douanne.

Ancienne Douanne

Dit is het oudste openbare gebouw van Colmar, het dateert van eind de 15de eeuw. Het is prachtig gerestaureerd en heeft geglazuurde dakpannen. Het had bij zijn ontstaan verschillende functies. Op het gelijkvloers was het deels een magazijn en had ook de douane zijn kantoren. Vandaar ook zijn tweede naam ‘Koifhus’ of vertaald ‘Koophuis’. Op het eerste verdiep waren er kantoren van allerlei officiële instanties. Na de Franse Revolutie verloor het zijn oude functie en werd het gebruikt voor diverse zaken, zelfs als school. Nu gaan er evenementen door. Het gebouw kan niet bezocht worden.

Marché Couvert

Sedert bijna tien jaar is er hier opnieuw een overdekte markt. Alle dagen geopend, behalve de maandag. Op donderdag is er ook een markt rondom het gebouw. De markt werd gebouwd in 1865 langs het riviertje zodat de handelaars met hun platte bodem bootjes konden aanmeren. Toen dat die activiteit verviel heeft het verschillende functies gehad. In 2010 kreeg het zijn originele functie als handelsplaats terug. Er zijn zo’n 20 handelaren permanent aanwezig met verse producten. Website: www.marche-couvert-colmar.fr

La Petite Venise

Op de oevers van de Lauch werden huizen gebouwd en deze zijn in de zomer prachtig bebloemd. Mede daardoor is dit stadsdeel zo populair bij de toeristen, het kreeg de naam ‘Klein Venetië’ voor de vele aftakkingen van dit riviertje en de talrijke bruggen. Je hebt een mooi uitzicht vanop de bruggen in de Rue Turenne (punt 8) en de Bld. St. Pierre (buiten de wandelroute). Tussen deze twee bruggen ligt de wijk van 'Krutenau', hier woonden vroeger de groenteboeren, in die periode was dit al buiten de stad gelegen.

Champ de Mars

Centraal in de Champ de Mars staat het monument voor admiraal Bruat: Fontaine Bruat. Het monument werd door Bartholdi ontworpen en gebeeldhouwd. Admiraal Bruat die in Colmar geboren werd stierf in 1855, hij kreeg zijn monument reeds in 1864. Hij was heel belangrijk voor Frankrijk en zijn Franse vloot en heeft tal van overwinningen op zijn palmeres staan. Hij stierf echter niet in een gevecht maar wel door cholera in de havenstad Messina (Sicilië). Hij ligt begraven op Père Lachaise in Parijs.

Als je de Champ de Mars uitloopt dan kom je op de Place Rapp. Opnieuw een monument van een generaal, nu wel bekender. Generaal Rapp werd geboren in Colmar in 1771 en terug was het beeldhouwer Bartholdi die opdracht kreeg om een monument te beeldhouwen. Het werd opgericht in Colmar in 1856 maar stond het jaar voordien al in Parijs tijdens de wereldexpo van 1855. Bartholdi woonde toen immers al in Parijs. 

Generaal Rapp heeft een enorme staat van dienst in het Franse leger en was een van de belangrijkste generaals onder Napoleon Bonaparte. Hij zou zelfs verschillende keren het leven gered hebben van Napoleon. Maar tijdens de Honderd Dagen (1815) keerde hij zich eerder af van Napoleon. Hij werd gedeputeerde van het departement Haut-Rhin. In die functie moest hij een leger leiden die de vallei van de Rijn verdedigde. Echter door de nederlaag bij Waterloo had dit geen zin meer. Hij nam pensioen en stierf vijf jaar later, in 1821, aan maagkanker. Hij is begraven in Colmar.

Aan de andere kant van de Champ de Mars staat de Préfecture du Haut-Rhin. Een bestuursgebouw van het departement Haut-Rhin met het secretariaat en het kabinet van de prefect. Niet toegankelijk voor het publiek. Het gebouw dateert van 1866 en werd ernstig beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sedert 1978 zijn de publieke diensten van de prefectuur ondergebracht in een moderner gebouw hier net om de hoek.

Reviews en beoordelingen Colmar

Heb je zelf tips of opmerkingen over De bezienswaardigheden van Colmar? Plaats je beoordeling

Henny8 juli 2024

Hai, het ging mij om de wandeltour door Colmar, eenmaal daar er even gebruik van gemaakt, maar hierna mijn eigen weg gegaan, alle informatie borden staan ook niet aangegeven in de wandeltour. Groetjes Henny

Paul Vermeersch5 juni 2024

De gids heeft ons enorm geholpen bij de stadswandeling van Colmar. Gemakkelijk en niet nodig om zelf nog verder op te zoeken.

Lobbens Jan26 augustus 2023

heel nuttige tips voor stadswandeling Colmar en Strasbourg, overzichtelijke wandelingen

Miriam7 april 2023

Deze gids dient als voorbereiding op onze verblijf in de Elzas in september 2023. Heb de gids van a to z doorgenomen en is echt top! Een hele goede leidraad, veel nuttige tips! Hiermee kunnen we zeker verder! Dankjewel Meneer Geert van Euroreizen! :)

Johan29 maart 2023

TOP . Handige informatie-en reisgids. Allerlei nuttige informatie voor bezoekjes en uitstappen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info