Catacomben van Parijs bezoeken? Tickets voor je spannende tocht

Ontdek de onderwereld van Parijs, alle info, tips + hoe tickets boeken

Parijs kent heel veel bijzondere gebouwen en plaatsen. Natuurlijk horen de Eiffeltoren en het Louvre daarbij, even zo goed als de Notre Dame. Ook de Catacomben zijn opzienbarend te noemen. De ondergrondse gangen vind je in het 14e arrondissement van Parijs . Prachtig om te zien, maar wel met een duistere historie.</p>

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Catacomben. Je kunt dit ondergrondse gangenstelsel alleen bezoeken, maar je kunt online ook entreekaarten bestellen voor een rondleiding. Ook skip-the-line tickets boek je eenvoudig vooraf.

  • Ontdek de duistere catacomben van Parijs
  • Een unieke blik op een ondergronds tunnelstelsel van 300 km 
  • Boek je tickets online
Boek je tickets online

Een bezoek aan de Catacomben zonder wachtrij

Lang wachten is vervelend. Zeker bij de Catacomben kan dit het geval zijn. Het aanschaffen van een voorrang entreekaart is dus een te raden. Je wordt dan door een ervaren gids rondgeleid door de duistere tunnels van Parijs. De kaarten zijn beperkt, dus wacht niet te lang met het bestellen van je kaarten . Dat doe je via GetYourGuide .

Catacomben Parijs

1. De historie van de Parijse Catacomben

Van oudsher zijn de catacomben groeves die de Romeinen voorzagen in hun vraag naar stenen. Deze bouwmaterialen hadden ze nodig om Parijs uit te kunnen laten groeien tot wat het nu is . De stad der liefde werd in de Romeinse tijd Lutetia genoemd. Ook het grootste museum ter wereld én de kerk met zijn beroemde klokkenluider zijn dankzij deze steengroeve tot stand gekomen. Pas later werd het gangenstelsel door de Merovingen gebruikt als begraafplaats.

1.1. Geen plaats meer voor de doden

De stad raakte ernstig in vervuiling toen de begraafplaatsen overvol raakten in de 18e eeuw. Lijken, die in staat van ontbinding waren, verontreinigenden het drinkwater waardoor mensen ziek werden en er nog meer doden te betreuren vielen . Louis XV verbood het om een lichaam nog langer in de grond te stoppen.

Catacomben in Parijs

1.2. Bottenhuis onder de grond

De kelder Cimetière des Innocents bezweek in 1780 door de hevige regenbuien . Forse modderstromen voerden door de stad, en namen alles wat op hun pad kwam mee. Inclusief alle dode lichamen die zich in de grond bevonden. De menselijke resten werden op aandringen van Koning Louis XV, maar ook op grond van de kerkraad, ondergebracht in de tunnels die nu de Catacomben van Parijs vormen.

Catacomben Parijs

1.3. Alle begraafplaatsen werden geleegd

In Parijs werden alle begraafplaatsen leeggemaakt. Het overplaatsen van menselijke resten uit de Cimetière nam ruim 2 jaar in beslag . Alle kerkhoven in de Franse hoofdstad werden binnen ongeveer 10 jaar ontruimd en in de Catacomben gelegd. Dit gebeurde vooral in de nachtelijke uren én na een inzegening van de dominee.

In het jaar 1810 vond er een grote renovatie plaats in de tunnels. Deze werd uitgevoerd door Hencard de Thury. Hoewel de menselijke resten eerst vooral ongeordend waren, werden ze tijdens de renovatie netjes gesorteerd . De plaats kon nu ook worden bezocht door nabestaanden.

Catacomben Parijs

1.4. De guillotine op Place de la Concorde

Heel veel menselijke overblijfselen in het gangenstelsel zijn anoniem. Het zijn er in totaal ruim 1850 . Ook de doden die tijdens de Franse Revolutie te betreuren vielen, vinden hier hun rust. Naast veel anonieme botresten, liggen hier ook de schedels en botresten van Georges Danton en Maximilien Robespierre . Ook Antoine Lavoisier is hier naar toe gebracht nadat hij ter dood werd veroordeeld middels de guillotine op de Place de la Concorde.

Tip : Er kunnen slechts een paar honderd mensen tegelijk de onderwereld bezichtigen. De wachttijd kan dan ook behoorlijk oplopen. Wees dus verstandig en reserveer je entreekaarten vooraf via internet .

1.5. Evenementen onder de grond

Toen de restauratie zo goed als afgerond was, werd het gangenstelsel ook anders gebruikt. Het heeft gediend als schuilplaats voor Robespierre, maar ook het Verzet schuilde tijdens tijdens de Wereldoorlogen in de onderwereld . Hier werden tegelijkertijd plannen klaargemaakt om de Duitsers te kunnen verslaan. In de 19e eeuw werden er ook veel feestelijkheden en muziekbijeenkomsten georganiseerd. Nog niet zo lang geleden zijn er zelfs een cinema en een bistro ontdekt in de Catacomben van Parijs .

Gang catacomben Parijs

2. Het gangenstelsel van Parijs bezoeken

Het gangenstelsel dat zich onder de stad bevindt is in totaliteit meer dan 300 km lang . Dat moet ook wel, want hier vind je ruim 600.000.000 overledenen. Een groot deel van de tunnels zijn niet opengesteld voor publiek.

Het is gevaarlijk en je kunt er meer dan makkelijk verdwalen. Het betreden van deze gangen is dan ook ten strengste verboden. Er ligt ruim 2.000 meter aan tunnel die je wél mag belopen en meer dan de moeite waard is .

2.1. Charles X en zijn gevolg als eerste gasten

In 1787 was Charles X als één van de eerste, samen met zijn volgers, in de ondergrondse tunnels onder de stad . Daarna bezochten ook andere vooraanstaande personen uit de politiek de onderwereld. De kerk verbood de toegang tot de tunnels in 1833 maar deed deze tientallen jaren weer open omdat er felle protesten ontstonden.

In de begintijd waren de Catacomben slechts 4x per jaar open voor publiek. In 1867 was dat 1x per maand en nog eens 11 jaar later vrijwel elke week. Nu kun je de tunnels onder de stad Parijs vrijwel elke dag bezoeken . Dat kan individueel, maar ook door deel te nemen aan een gegidste tour. Gedurende de publieke wandelroute, zie je een gedeelte van de menselijke resten van verschillende begraafplaatsen.

De wanden waarlangs je loopt bestaan uit schedels en andere botten. Andere tunnels zijn afgesloten. Je kunt dus niet zomaar de weg kwijtraken.

Catacomben Parijs

2.2. Het rijk van de doden

Als je in de rij voor de onderwereld hebt staan wachten, dan daal je af naar de tunnels door middel van een trap met meer dan 100 treden. onderweg wordt je op verschillende manieren gewaarschuwd over het dodenrijk welke je op het punt staat te betreden . Ook in de gangenstelsels kun je diverse gedachten en teksten lezen.

Wenteltrap van de catacomben

2.3. Steengroeve in volle glorie

Tijdens je rondleiding door het gangenstelsel kom je ook een ruimte tegen waarin je de groeve ziet zoals die door de Romeinen is gebruikt. Er bevinden zich veel lege plaatsen in de wanden. Hier zijn de stenen uitgehakt die nu onder het Louvre liggen.

2.4. Port-Mahon

Als je doorloopt kom je bij de Port-Mahon. Deze galerij bevat standbeelden van Décure . Een Fransman die destijds in de groeve werkte en kunst maakte van de kalkzandstenen. Je kunt ook een standbeeld bekijken dat lijkt op Minorca. Het gevang waar Decure een straf zou hebben uitgezeten.

2.5. Expositieruimte

Nadat de wandeling vordert nader je een expositieruimte. Hier kun je genieten van diverse tentoonstelling en exposities . Onlangs kon je hier nog foto’s bewonderen van Olivier Mériel. Hij liet zien hoe het gebied, wat nu de stad der liefde is, er ruim 40.000.000 miljoen jaar terug uit heeft gezien.

Schedels in de catacomben

3. Wanneer kun je de tunnels van Parijs bezoeken?

  • de Catacomben zijn vrijwel altijd open behalve op maandag. Ook op nieuwjaarsdag én op 1 mei kun je de tunnels niet bezoeken.
  • daarnaast kun je de onderwereld elke dag bezoeken van 10.00 t/m 20.30 . Een uur voor sluitingstijd mag je voor het laatst naar binnen.

4. Wat zijn de beste entreekaarten voor de tunnels?

Entreekaarten voor route door de tunnel en de exposities kun je kopen aan de kassa. De prijzen variëren en zijn verschillend voor jonge mensen tussen de 18-26 . Ben je echter niet ouder dan 18? Dan hoef je niet te betalen voor een entreekaart . Je kunt ook kiezen voor een audiotour in de Spaanse, Engelse of Franse taal.

4.1. Bezienswaardigheden combineren

Als je niets wilt missen van Parijs, dan is het leuk om diverse bezienswaardigheden te kunnen combineren . Koop daar een bijpassende entreekaart bij. Je krijgt dan niet alleen toegang tot de ondergrondse tunnels, maar ook tot de archeologische crypte die een kwartier verderop ligt.

4.2. Een entreekaart zonder wachten in de rij

Heb je een hekel aan wachten? Koop dan een iets duurder entreekaartje en sla de ellenlange wachtrijen voor de Catacomben over . Je profiteert van een leuke gegidste tour en kunt direct de tunnels betreden.

Muuropschrift catacomben

5. Lang wachten in de rij voorkomen

Zeker in het zomerseizoen zijn er veel toeristen die de Catacomben willen bezoeken. Omdat het aantal mensen per keer beperkt is tot tweehonderd, kan het maar zo voorkomen dat je 2-3 uur in de rij staat te wachten . We hebben wat praktische informatie voor je waarmee je lang wachten in de rij makkelijk kunt voorkomen.

5.1. Entreekaarten

Gelijk de Catacomben in zonder te wachten? Deze toegangskaarten bestaan. Je hoeft niet te wachten en geniet ook nog eens van een exclusieve tour van 90 minuten .

5.2. Plan je bezoek slim

Het voorjaar of najaar zijn goede tijden om de ondergrondse tunnels van Parijs te bezoeken. Het is dan nog lang niet zo druk als in het hoogseizoen. Ook in de ochtend op een doordeweekse dag kun je geluk hebben. Zorg er in ieder geval voor dat je ruim op tijd aansluit in de wachtrij. Bij voorkeur 120 minuten.

Wachtrijen aan de catacomben van Parijs

6. Hoe kun je de Catacomben in Parijs het beste bereiken?

6.1. Wandelend

De ondergrondse tunnels van Parijs vind je dichtbij de Tour Montparnasse. In slechts 15-20 minuten wandel je naar de entree van de onderwereld .

· Ben je dichtbij de Notre Dame? Dan doe je er een kleine 3 kwartier over.

· Als je vanaf de Eiffeltoren vertrekt moet je rekening houden met 60 minuten wandeltijd.

Het adres van de Catacomben in Parijs is: Avenue de Colonel Henri Rol-Tanguy 1, gelegen aan Place Denfert-Rochereau. Je kunt de exacte locatie ook op de kaart hierna bekijken.

6.2. Metro of de bus

  • Als je liever met de bus of metro reist, dan kun je de RER B aansluiting nemen . Deze brengt je naar Denfert Rochereau, vlakbij de entree van het gangenstelsel. Ook als je terug reist kun je dat het beste met de metro doen. Het vertrekpunt vind je bij Mouton Duvernet.
  • Als je met de bus wilt gaan, neem dan buslijn 38 of 68 .

6.3. Eigen vervoer

Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats bij de Saint-Jacques Boulevard . Binnen een ruime 5 minuten loop je de entree van het tunnelstelsel tegemoet.

6.4. Locatie van de Parijse tunnels

7. Wat moet je wel of juist niet doen tijdens je verblijf?

  • vind je het lastig om in smalle ruimtes te zijn? Dan kun je deze bezienswaardigheid beter overslaan . Ook voor jonge kinderen of mensen die last hebben van hun hart of longen blijven beter buiten.
  • trek stevig schoeisel aan waar je makkelijk op loopt. 2000 meter en 130 traptreden kan best pittig zijn. Als je de tunnels verlaat moet je nog eens ruim 80 treden beklimmen.
  • houd er rekening mee dat er geen sanitaire voorzieningen zijn in het gangenstelsel. Neem wat drinken mee en zorg dat je voorafgaan je bezoek naar de wc gaat.
  • trek wat warms aan want onder de grond schommelt de temperatuur rondom de 14-15 graden.
  • het meenemen van grote rugtassen of shoppers is niet toegestaan . Tassen worden tevens gecontroleerd als je de tunnel verlaat. Neem dus geen menselijke resten mee. Ook aanraken van de overblijfselen is niet toegestaan.
  • je mag kiekjes maken, maar geen flitser gebruiken.

7.1 Extra voorwaarden bij je bezoek

Om de onderwereld van Parijs te mogen betreden, moet je aan een aantal voorwaarden kunnen voldoen, namelijk:

  • alleen naar binnen als je geen hartaandoening of ademhalingsmoeilijkheden hebt.
  • sla een bezoek over als je angstig bent of claustrofobie hebt . Dit is ook van toepassing op kinderen.
  • tunnels zijn niet toegankelijk voor rolstoelers.
  • kinderen die niet ouder zijn dan 14 jaar mogen alleen onder begeleiding naar binnen .

Reserveer je toegangskaarten vast online. Zo hoef je niet te wachten in de ellenlange rijen die voor het tunnelstelsel staan opgesteld.

8. Video: de tunnels onder de Franse stad

Bekijk alvast deze video zodat je precies weet wat je te wachten staat.

9. De nacht doorbrengen dichtbij de Catacomben

Parijs is geen stad om slechts één dag te bezoeken. Zeker niet als je ook nog wilt kunnen genieten van de ondergrondse tunnels. Een overnachting is dan een prima idee. We hebben alvast enkele mooie hotels in Parijs voor je geselecteerd.

Hotel Paris La Fayette

Hotel Paris La Fayette

10. Download een wandelroute door de stad der liefde

Wil je jouw bezoek aan de ondergrondse tunnels combineren met een leuke wandeling door Parijs? Download dan onze gratis preview gids mét wandeling . Natuurlijk kun je ook de volledige reisgids aanschaffen als je niets wilt missen van Parijs.

Reviews en beoordelingen Catacomben bezoeken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Catacomben van Parijs bezoeken? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info