Rondvaart of boottocht op de Seine: Welke kies je?

Ontdek Parijs op een andere manier: maak een rondvaart op de Seine

Parijs kent meer dan voldoende mooie plekjes en hotspots om te bezoeken. Maar wat je sowieso bijblijft als je door de straten van de hoofdstad loopt, is de rivier de Seine . Hoe kan het ook anders, want het water loopt als een levensader door de stad heen.

Meevaren op één van de boten is dan ook een echte aanrader als je de vele bijzondere plekken eens vanuit een ander perspectief wilt bekijken.

  • Maak een rondvaart of boottocht op de iconische Seine
  • Van romantisch tot sightseeing of kunstzinnig
  • Aanrader: een cruise by night
  • incl. lunch of diner mogelijk
  • Boek je tickets online
Boek je tickets online

Toegangskaarten voor een boottocht over de Seine in Parijs

Tip : je kunt op verschillende manieren deelnemen aan een boottocht over de Seine. Je kunt kiezen voor gewone boottickets, maar ook een rondvaart mét diner behoort tot de mogelijkheden.

Al vanaf € 15 kun je toegangskaarten reserveren . Dit doe je bij voorkeur vooraf en online om tijd én geld te kunnen besparen. Op deze manier houd jij meer tijd over om te kunnen genieten van deze Franse hoofdstad.

Boottocht op de Seine

1. Rivier Seine in Parijs

1.1. Parijs of Lutetia in de Middeleeuwen

De stad Parijs is ontstaan in ongeveer 250 V.C. Om precies te zijn op een minuscuul eiland dat de naam Île de Cité droeg. In deze tijd werd de stad van de liefde nog Lutetia genoemd door de Romeinen . Handelswaar werd voornamelijk via het water van de Seine verkocht. Ondanks het feit dat Parijs inmiddels was uitgegroeid tot een flink grondgebied dat de oevers allang had bereikt.

In 1200 kregen de handelaren die hun waar vooral via het water verkochten het alleen voor het zeggen. Er werd in deze tijd vooral geleefd van visvangst, maar ook werd er vanaf Place de Grève handel verscheept zoals wijnen, granen en diverse materialen om mee te kunnen bouwen. De Seine werd veelvuldig en intensief gebruikt . Er werd zelfs kleding in schoongewassen. Het vervuilde water van de rivier was een bron van bacteriën en heeft in Frankrijk dan ook meerdere keren voor een flinke uitbraak van dodelijke ziekten gezorgd.

1.2. De realisatie van de wandelpromenades en de kades

De rivier de Seine overstroomde regelmatig. Om deze overstromingen te kunnen voorkomen, zijn er in de 19e eeuw flinke wanden gerealiseerd die het water van de rivier in bedwang zouden moeten houden . Deze hoge wallen maakte het voortbestaan van de havens én de bijbehorende activiteit onmogelijk. Nadat ze waren verdwenen, werden er in opdracht van Hausmann diverse kades en promenades gebouwd. Ze werden voorzien van verschillende bomen zodat mensen langs het water konden wandelen.

Een eeuw later werden deze kades vooral gebruikt als plaats om voertuigen te parkeren. Er is zelfs besloten om een extra weg aan te leggen langs de bestaande kader. In de ’80-er jaren zijn de kades en de promenades in hun oude glorie herstelt.

1.3. De rivier de Seine in de huidige tijd

Als je goed kijkt zie je nog steeds dat er veel vrachtverkeer over de rivier vaart, maar ook de Batobus en de boten voor rondvaarten zijn onmiskenbaar aanwezig. Op het breedste gedeelte is de Seine circa tweehonderd meter lang. Dit is ter hoogte van de Pont de Grenelle. De rivier kronkelt voor bijna 13 kilometer door de Franse hoofdstad en wordt overspannen door maar liefst 37 bruggen . Ook de I’Ourg en het Saint-Martin kanaal kun je vinden aan deze rivier. Ze zijn in de 19e eeuw ontstaan om Parijs te kunnen voorzien in haar waterbehoefte.

1.4 Culturele verschillen tussen Rive Gauche et Droite

De Seine kun je tevens terugvinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De rivier is hier in ‘91 opgezet. Tussen de linker- en rechterzijde van de oevers zit tevens een verschil in cultuur.

  • Links (Rive Gauche) kun je vooral veel kunstgalerieën en wetenschappelijke tentoonstellingen vinden.
  • Recht (Rive Droite) heeft men de straten die vooral meer chique, modern en commercieel zijn .

2. Hotspots tijdens een rondvaart op de Seine in Parijs

Als je een boottocht wilt maken, dan moet je eerst een keuze maken uit het overweldigende aanbod van rederijen. Elk bedrijf vaart zijn eigen route maar hotspots zoals de Notre Dame, het Louvre, Grand Palais en ook vele andere bezienswaardigheden worden vrijwel nooit overgeslagen.

Je kunt niet alleen genieten van alles wat je vanaf de boot ziet, maar je maakt ook kennis met bekende bruggen zoals de Alexandre III uit 1900. De brug werd gebouwd ter ere van de Wereldtentoonstelling. De bouw van de brug was niet alleen nodig zodat Frankrijk kon laten zien wat ze op gebied van kunst in huis had. De Pont Alexandre III had ook een praktisch doel. De tentoonstelling was met de komst van de uitbundig gedecoreerde brug makkelijker te bezoeken. Vanaf deze plek heb je een prima zicht op Les Invalides en Champs-Elysees.

Pont Alexandre III op de Seine

3. Boottocht overdag of als het donker is

Een boottocht kun je overdag doen, maar ook als het donker is kun je hiervan genieten. Parijs wordt dan ook niet voor niet “City of Lights” genoemd. Je hebt de keuze uit veel aanbieders en soorten rondvaarten. Zo kun je ervoor kiezen om aan boord te worden ontvangen met een drankje of zelfs een diner bij kaarslicht. Tijdens de tour mis je niets van de hotspots omdat de gids je hier in diverse talen op attendeert. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een audiotour in je eigen taal of de verschillende folders bekijken.

Omdat er veel rederijen en aanbieders zijn, is het reserveren van een ticket in veel gevallen niet nodig. Zeker in het hoogseizoen (april-oktober) kun je elke 30 minuten op een rondvaartboot stappen. Van november-maart kun je dat om de 60 minuten doen.

De boottickets kun je direct ter plaatse kopen bij de rederij of online reserveren . Dat geldt zeker als je iets extra’s aan je boottocht wilt toevoegen. Hierbij kun je denken aan een maaltijd een snack, drankje of lunch. Deze arrangementen dien je vooraf te boeken. De meeste rederijen vind je rondom de wateren dichtbij de Eiffeltoren.

4. Met de pendelboot over de Seine

In Frankrijk wordt deze waterbus ook wel de Batobus genoemd. Deze pendeldienst stopt op 8 plaatsen en heeft meer weg van een watertaxi dan van een rondvaartboot . Het is dus vooral een handig vervoersmiddel als je over het water van de ene naar de andere kant van de stad wilt.

Je kunt opstappen bij vrijwel alle belangrijke plekken zoals bijvoorbeeld Musée d’Orsay, het Louvre en de Notre Dame.

De Batobus is elke dag tussen 10u00 en 19u00 in dienst. In het hoogseizoen kun je tot 21u00 gebruik maken van dit vervoersmiddel dat, afhankelijk van het seizoen, om de 15 of 30 minuten vertrekt.

Je kunt geen los kaartje kopen voor deze pendelbus. Online een 1- of meerdaagse pas reserveren behoort wel tot de mogelijkheden.

5. Leuke cruise arrangementen op de Seine in Parijs

5.1 Rondvaart in het donker met verrukkelijke maaltijd

Dineren op het water is niet alleen romantisch, maar je wordt ondertussen ook nog eens getrakteerd op een waar lichtspektakel. Natuurlijk worden bekende hotspots niet overgeslagen die juist als het donker is prachtig zijn verlicht. Een dergelijk arrangement kun je hier reserveren , je vindt er ook een overzicht van andere mogelijkheden.

5.2 Boottocht én een bezoek aan het Louvre

Een toparrangement voor kunstliefhebbers . Je geniet niet alleen van een heerlijke boottocht, maar bezoekt ook nog eens het Louvre . Je verliest geen tijd met het wachten in de ellenlange rijden, want deze rondvaart voorziet je van entreekaarten die je voorrang geven bij de ingang. Deze tour kun je hier online reserveren .

5.3 Lekker lunchen op de boot

Wil je wel alle bekende bezienswaardigheden van Parijs zien maar doe je dat het liefst vanaf het water? Dan is deze rondvaart met lunch precies wat je zoekt. Terwijl je kijkt naar de mooie architectuur van deze Franse hoofdstad, geniet je samen of met de hele familie van een smakelijke lunch. Must see’s zoals de Notre Dame en de Eiffeltoren worden uiteraard niet overgeslagen . Hier kun je een overzicht vinden en jouw toegangskaarten direct online bestellen.

5.4 Varen en de Eiffeltoren beklimmen

Als je Parijs vanuit alle ooghoeken goed in je op wilt kunnen nemen, dan kun je een combinatie maken uit een bezoek aan de Eiffeltoren en een rondvaart over de Seine . Zo zie je de stad vanaf het water én vanuit de lucht.

Uiteraard is deze rondvaart gegidst zodat je niets mist van de bijzonderheden die je onderweg voorbij vaart. Het boeken van deze tour kun je het beste online doen . Zo voorkom je teleurstellingen én lange wachtrijen.

Rondvaart Seine, Parijs

6. Video: Seine rondvaart in Parijs

Parijs is altijd mooi, maar wordt nog adembenemender vanaf het water. Bekijk deze video en kom alvast in de stemming voordat je afreist naar de stad van liefde én licht.

7. Wat zijn de beste hotels om te overnachten?

Parijs kent verschillende leuke arrondissmenten en wijken met dito hotels. We hebben de leukste alvast voor je op een rij gezet, dat maakt voor jou de keuze een stuk makkelijker.

Hier kun je nog meer mooie hotels vinden in de heerlijke wijken van Parijs.

Hotel Paris La Fayette

Hotel Paris La Fayette

8. Zorg dat je geen must-sees mist en download nu de Parijs reisgids

Urenlang slenteren langs mooie bezienswaardigheden, indrukwekkende architectuur én varen op de Seine? Met onze Parijs Reisgids weet je precies waar je moet zijn. Uiteraard voorzien we je van een complete stadstour mét coördinaten en bijzonderheden.

Wil je weten hoe dat eruit ziet of ben je benieuwd naar wat je kunt verwachten? Download dan zeker onze gratis Parijs gids mét een handige lijst van wandelroutes.

Reviews en beoordelingen Boottocht op de Seine

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rondvaart of boottocht op de Seine: Welke kies je?? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info