Notre-Dame: wereldberoemde kathedraal aan de Seine in brand

Notre-Dame, huis van drie relikwieën in Parijs

De Cathédrale Notre-Dame de Paris is een iconische kathedraal in het centrum van Parijs. Dit indrukwekkende gotische bouwwerk is nog steeds wereldberoemd, onder meer door het boek 'De Klokkenluider van de Notre Dame', geschreven door Victor Hugo. De Notre-Dame is een echte bezienswaardigheid maar kan spijtig genoeg niet meer bezocht worden! 

Op 15 april 2019 om 19 uur sloeg het noodlot toe. Een eerste brandalarm gaf niet de juiste plaats aan en werd genegeerd, bij het tweede alarm was er geen blussen meer aan. De schade is immens groot, het dak is volledig weg en daarmee ook de fijne torenspits. Maar de structuur is blijven staan. Specialisten denken dat er meer dan 10 jaar zal nodig zijn om het gebouw te restaureren. En dan zijn er uiteraard nog de vele kunstwerken die beschadigd zijn. De belangrijkste konden evenwel in veiligheid gebracht worden en raakten niet beschadigd.Lees meer

In 1804 kroonde Napoleon Bonaparte kroonde zichzelf tot keizer der Fransen in de Notre-Dame.
  • Victor Hugo noemde de Notre Dame 'een grootse symfonie van steen'
  • Hét toonbeeld van Franse gotiek 
  • Bemerk de waterspuwers
  • Lees over de rijke geschiedenis
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

'Een grootse symfonie van steen' 

De kant van de Notre-Dame die het meest afgebeeld wordt is de rijkelijk versierde westgevel, die uitkijkt op het plein Parvis Notre-Dame - place Jean-Paul-II. Victor Hugo noemde deze gevel 'een grootse symfonie van steen'. Aan deze zijde bevinden zich ook de twee gigantische rechthoekige torens. Het is mogelijk deze torens te beklimmen. Deze torens zijn 69 meter hoog en boden een prachtig uitzicht over de stad. De toren beklimmen is nu niet meer mogelijk door de brand.

Ook staat de Notre-Dame bekend om haar waterspuwers. Deze werden al in de middeleeuwen aan de kathedraal toegevoegd. De waterspuwers zien er niet alleen mooi uit, ze zorgen er ook voor dat het regenwater niet langs de gevel naar beneden stroomt.

Als we het hebben over een 'symfonie' dan moeten we het ook hebben over het vroeg-18e eeuwse orgel aan de westmuur. Met z'n 6.000 pijpen, 110 registers en 5 manualen is dit orgel het grootste orgel van Frankrijk. Dit zou bij de brand niet beschadigd zijn door de vlammen, wel door rook en water maar is te restaureren.

Kerkschatten

In de Notre-Dame werden drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus gekruisigd werd. De kathedraal is daarom voor veel christenen een belangrijke plek. Kanttekening is echter dat deze kerkschatten slechts één keer per jaar opengesteld worden voor het publiek, namelijk op Goede Vrijdag. Andere relikwieën zijn de tuniek van Lodewijk de Heilige en een fragment van zijn kaakbeen en één van zijn ribben. De belangrijke kerkschatten werden gevrijwaard van de brand.

Een historische kathedraal met een rijke geschiedenis  

De Notre-Dame heeft een groot aantal belangrijke historische gebeurtenissen zien plaatsvinden. Tijdens de Franse Revolutie werd de kathedraal tijdelijk omgedoopt tot 'Tempel van de Rede'. In deze periode werden veel kunstwerken uit de Notre-Dame gestolen of zelfs vernietigd. Vanaf 1801 werd de Notre-Dame weer gebruikt voor het houden van missen. In 1804 kroonde Napoleon zichzelf tot Keizer der Fransen in de Notre-Dame Parijs. Ook vinden er vandaag de dag nog steeds staatsbegrafenissen plaats.

Niet alleen de kathedraal zelf, maar ook de plek waarop de Notre-Dame gebouwd is, is van historische waarde. Hier stond ooit de Gallo-Romeinse Jupitertempel, waarvan je nu nog steeds 12 originele stenen kan terugzien in de fundamenten van de Notre-Dame. In de 4e eeuw stond er een kerk en in de 6e eeuw werd er een basiliek gebouwd, die tot in de 12e eeuw is blijven staan... zij het dan als ruïne. Het is deze ruïne die in 1163 werd vervangen door de Notre-Dame, één van de pronkstukken van de Franse gotiek en een voorbeeld van religieuze architectuur in heel Europa.

Reviews en beoordelingen Regio Notre-Dame

Heb je zelf tips of opmerkingen over Notre-Dame: wereldberoemde kathedraal aan de Seine in brand? Plaats je beoordeling

Lieve Praet1 september 2017

Zeer tevreden!!! We hebben heel veel van Parijs gezien op een korte tijd dankzij de tips in de reisgids!

Clauw Corinne22 januari 2017

De reisgids ziet er zeer compleet maar vooral praktisch uit. Ik zal deze binnenkort gebruiken om met school een 3-daagse excursie naar Parijs te maken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info