Pleinen: historische gedenkplaatsen en bezienswaardigheden

Magnifieke open ruimtes in Parijs, waar veel monumenten te bezichtigen zijn

Parijs staat bekend om haar vele ruime pleinen die vaak een belangrijke historische achtergrond hebben. In deze gratis reisgids vertellen we meer over de mooiste en belangrijkste pleinen die de stad Parijs rijk is. Dit zijn de pleinen die je zeker gezien moet hebben op je citytrip Parijs! Lees meer

De prachtige pleinen van Parijs vormen een portaal naar het verleden.
  • Wandel over karakteristieke pleinen van Parijs
  • Heb oog voor de prachtige fonteinen
  • Ga naar de plek waar de Franse Revolutie begon 
  • Lees meer over historische monumenten
  • Ervaar de ruimtelijkheid van Parijs
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Place de la Bastille

Place de la Bastille is één van de meest bekende pleinen Parijs. Dit plein is vernoemd naar het oude fort dat ooit een belangrijke rol had. De Bastille was een 14e eeuws fort aan de rand van het toenmalige Parijs. Gebouwd in 1370 om Engelse aanvallen uit het oosten te weerstaan, maar het fort heeft nooit een rol van militaire betekenis gespeeld. Vanaf kardinaal Richelieu fungeerde het fort als staatsgevangenis voor de tegenstanders van de regering. De Bastille werd gezien als symbool voor de onverdraagzaamheid van het regime en werd dan ook sterk gehaat door het volk. Op 14 juli 1789 begon hier de Franse Revolutie: het volk bestormde het fort. Later werd de Bastille volledig afgebroken.

De Place de la Bastille is nog steeds een geliefde plek voor politieke en sociale demonstraties. Ieder jaar wordt hier op 14 juli 'Bastille-dag' gevierd.

Centraal op het plein staat de Colonne de Juillet. Deze zuil werd opgericht in 1840 ter ere van de slachtoffers van Les Trois Glorieuses, de revolutie van de middenklasse tegen koning Karel X die in juli 1830 plaatsvond. Onderaan deze 52 meter hoge zuil liggen de 500 slachtoffers begraven die tijdens deze revolutie om het leven kwamen.

Place Vendôme

Place Vendôme werd aangelegd in de 18e eeuw en is ontworpen in de stijl van Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Oorspronkelijk stond hier dan ook een ruiterstandbeeld van deze koning maar in 1810 werd dit vervangen door de Colonne d'Austerlitz, een zuil van 43 meter hoog. De zuil stelt Napoleon voor als Romeinse Keizer en is gesmeden uit het brons van 1200 buitgemaakte kanonnen tijdens de slag van Austerlitz. De afbeeldingen op de zuil stellen de hoogtepunten van Napoleons gloriedagen voor.

Place de la République

Dit plein werd ingericht in 1856 en staat symbool voor de Franse Republiek, die vereenzelvigd is in het standbeeld midden op het plein. De Franse Republiek staat voor 'liberté, égalité et fraternité', oftwel vrijheid, gelijkheid en broederschap. Bovenaan het standbeeld staat de Vrijheid met een toorts in haar hand. Onderaan staat de Gelijkheid met de vlag in de hand, samen met de Broederschap zittend op een ploeg.

Reviews en beoordelingen Pleinen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Pleinen: historische gedenkplaatsen en bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info