Quartier Latin: meer dan dé studentenbuurt van Parijs

Quartier Latin biedt kunst, cultuur en gezellige restaurants

Al eeuwen lang staat Quartier Latin vooral bekend als studentenbuurt. Toch heeft deze wijk zoveel meer te bieden dan alleen studentikoos vermaak. Quartier Latin is een bruisende buurt vol met winkels, boetiekjes, restaurants, bistro's en cafés. Quartier Latin is de wijk waar creatievelingen elkaar in sfeervolle bars en bistro's ontmoeten. Studenten, intellectuelen, artiesten en schrijvers,... allemaal zijn ze dol op wat de buurt te bieden heeft. Ook het Quartier Latin is dus absoluut een niet te missen bezienswaardigheid op je citytrip Parijs! Lees meer 

Het Quartier Latin dankt zijn naam aan het feit dat in de middeleeuwen de lessen aan de universiteit de Sorbonne in het Latijn werden gegeven.
  • Onderga de bruisende sfeer van deze wijk
  • Heb oog voor de historische gebouwen
  • Bezoek het Musée de Cluny
  • Ontspan in de prachtige Jardin du Luxembourg
  • Lees het verhaal achter het Palais du Luxembourg 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Quartier Latin ligt in het 4e en 5e arrondissement, één van de oudste delen van Parijs, gelegen aan de linkeroever van rivier de Seine. Het is dus niet vreemd dat in deze buurt een aantal van de mooiste historische gebouwen te vinden zijn. Zo bevindt zich in deze wijk de oudste universiteit van Europa, de Sorbonne. Ook vind je in deze buurt verschillende bezienswaardigheden zoals musea, theaters en zelfs een paleis!

Musée de Cluny

Dit museum, gelegen in Quartier Latin, heet voluit 'Musée National du Moyen Age et des Thermes de Cluny'. Het Musée de Cluny bestaat uit 2 onderdelen. Enerzijds is er het 15e eeuwse Hôtel de Cluny, waar je een uitgebreide collectie aan middeleeuwse kunstwerken kan bezichtigen. Je vindt hier onder meer het wereldberoemde 15e eeuwse wandtapijt van 'De Dame met de Eenhoorn', afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden, maar ook prachtig metaalwerk, zoals de 'Gouden Roos van Basel' uit 1330. Anderzijds zijn er de 3e eeuwse baden, één van de oudste en meest volledige Gallo-Romeinse overblijfselen ten tijde van 'Lutetia', de Romeinse benaming voor het huidige Parijs.

Théatre de l'Odéon

Dit theater werd net voor de Franse Revolutie gebouwd en heeft sindsdien een roerige geschiedenis doorgemaakt gaande van naamsveranderingen tot wisselende leiders. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw een belangrijke stadsschouwburg. Vandaag de dag is het gebouw in oude stijl gerestaureerd en wordt het nog steeds regelmatig gebruikt voor kleine producties.

Palais et Jardin du Luxembourg

Palais du Luxemburg is een paleis dat in 1612 gebouwd werd in opdracht van Maria de Médici, die na de dood van haar man koning Hendrik IV niet meer op het Louvre wou wonen. Het statige paleis is gebouwd in Florentijnse stijl, maar wordt 'Palais du Luxembourg' genoemd omdat Maria de Médici het terrein kocht van de hertog van Luxemburg. Maria de Médici betrok haar overdadig ingerichte kasteel in 1625 maar heeft er niet lang van kunnen genieten. In 1630 werd ze er door haar zoon Lodewijk XIII uit verbannen. Sinds 1799 zetelt de Franse Senaat in dit gebouw. Het kleinere bijgebouw 'Petit Luxembourg' is nu de officiële residentie van de senaatsvoorzitter. 

Ten zuiden van het paleis ligt de prachtige, 24 hectare grote Jardin du Luxembourg. Deze tuin dient tegenwoordig als stadspark. In deze tuin vind je een achthoekige vijver (de Médicifontein), terrassen, standbeelden, maar ook een openluchtcafé, poppentheater, tennisbanen en een muziektent. Ondanks dat dit park zich in het centrum van Parijs bevindt, staat het bekend om de rustige sfeer die er hangt. Deze gemoedelijke sfeer maakt dit dan ook een mooie bezienswaardigheid en een 'rustpunt' tijdens je citytrip Parijs. Ook zeer geschikt om met kinderen te vertoeven!

Reviews en beoordelingen Regio Quartier Latin

Heb je zelf tips of opmerkingen over Quartier Latin: meer dan dé studentenbuurt van Parijs? Plaats je beoordeling

Ruben Sleypen 12 januari 2018

Toplocatie met topeten

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info