Kasteel Versailles bezoeken vanuit Parijs? Tips & Tickets

Bezoektips en wat je zeker moet gezien hebben

Voor wie écht in de Franse cultuur en haar geschiedenis wil duiken, is een bezoek aan Versailles echt een must. Niet voor niets staat de stad op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Versailles en haar kasteel liggen op enkele kilometers buiten Parijs. Een bezoek aan Versailles laat zich prima combineren met een stedentrip Parijs en vormt zo een mooi dagje uit.

In dit stuk neem ik je mee op ontdekkingstocht door het Paleis van Versailles. Ik laat je zien hoe je er het beste komt, wat je er kunt bekijken, waar je de kaartjes bestelt en, niet onbelangrijk, hoe je voorkomt dat je lang in de rij moet staan.

Voorzie zeker een volle dag voor een bezoek aan het domein van Versailles en vergeet niet de fonteindagen met Les Grandes Eaux Musicales.
 • Wandel in de immense tuinen van Versailles
 • Bezoek de oogverblindende zalen in het kasteel
 • Mis de fonteinen tijdens Les Grandes Eaux Musicales niet
 • Laat je verrassen in de Grand en Petit Trianon
Koop je ticket online!

Zo vermijd je wachtrijen aan de kassa

Niet wachten in de rij: slim kaartjes en trips naar Versailles bestellen.

De kaartjes voor deze trip koop je natuurlijk online. Ze zijn even duur als op de locatie en het is mogelijk om je bezoek tot 24 uur voor aankomst te cancelen. Wees verstandig en ga voor een voorrangskaartje zodat je zonder ellenlange wachttijden meteen langs de rij naar binnen kunt lopen.

Benieuwd naar méér wetenswaardigheden over Versailles?

Kies online een trip of een rondleiding met gids. Kaartjes koop je vlot en veilig op GetYourGuide. Onderstaand vind je een overzicht van wat er mogelijk is:

 • Skip-the-line tickets naar het Paleis van Versailles (alleen toegang tot het kasteel): € 18 p.p.
 • Kaartje voor het paleis, inclusief Trianon, de verblijven van Marie-Antoinette incl. de tuinen: € 20,- p.p.
 • Bustrip Parijs – Versailles met inbegrepen de busrit en bovenstaande toegangskaartjes: € 59,- p.p.

Kijk hier om je gewenste tickets te kopen .

Versailles Parijs

1. De rijke historie van Versailles

Lang geleden, in het jaar 1607, was het Louis XIII die naar Versailles afreisde om te jagen op de herten, fazanten en everzwijnen die in de bosrijke omgeving te vinden waren . Nadat hij in 1610 tot koning gekroond was, keerde hij nog verschillende malen terug en in 1623 liet hij een permanent jachtverblijf bouwen om in het jachtseizoen te bivakkeren.

Wat in eerste instantie begon als een eenvoudig verblijf, werd tussen 1631 en 1634 uitgebreid tot wat uiteindelijk de kern zou worden van het kasteel dat we vandaag de dag nog kunnen bewonderen.

1.1. Uitbreidingen en verbouwingen

De eerste keer dat Louis XIV, de zoon van Louis XIII, het kasteel van Versailles bezocht was in 1641. Hij was op de vlucht voor het pokkenvirus dat inmiddels ook in het Saint-Germain-en-Laye paleis was opgedoken. Tien jaar na zijn eerste bezoek deed hij het kasteel opnieuw aan om er te jagen, waarna hij ook regelmatig terugkeerde. Een nieuwe uitbreiding van het paleis volgde in 1661, waarna hij in 1682 het hele Franse Hof onderbracht in Versailles. Tot aan het overlijden van Louis XIV werden er vrijwel constant verbouwingen gepleegd aan de verschillende ruimtes .

1.2. De revolutie: de bevolking in verzet

Na het overlijden van Louis XIV verhuisde het hof naar Vincennes en uiteindelijk naar Parijs. Versailles verdween uit beeld. Jaren later, in 1722 om precies te zijn, was er de nieuwe koning, Louis XVI, die intrek nam in het kasteel en er langdurig verbleef.

De Petit Trianon gaf hij aan zijn echtgenote, Marie-Antoinette. Aan hun verblijf in het kasteel kwam een einde toen in 1789 de beroemde Franse Revolutie afrekende met het koningshuis , ten gunste van het volk. Te lang hadden de koning en zijn vrouw in weelde geleefd terwijl het “gewone” volk nauwelijks te eten had.

Ons advies: bestel je kaartjes online en op tijd. Zo kan je ter plaatse tenminste direct doorlopen naar entree A. Het is ook raadzaam om op het station in Parijs direct een retourkaartje te kopen. Zo zorg je ervoor dat je niet in ellenlange rijen terecht komt.

1.3. Kasteel voor vermaak, de toepassingen sinds de Revolutie

Veel van het meubilair is ten tijde van de Franse Revolutie uit het kasteel verdwenen, maar toch bleef het kasteel veel bekijks trekken. Het kasteel werd zelfs een tijdje omgedoopt tot een tentoonstelling.

Het zou nog tot 1837 duren voordat het kasteel door Louis-Philippe werd opgeknapt en in 1837 haar deuren opende als volwaardig museum . Na die periode werd het door Napoleon gebruikt om politieke redevoeringen en feesten te houden. Daarnaast onthaalde hij er koningin Victoria en speelde het kasteel een rol in de benoeming van het Duitse Keizerrijk.

1.4. Opnieuw een tijd van bloei

Toen WO I van 1914 tot 1918 door Europa woedde, werd Versailles afgesloten om schade aan de verbouwing te voorkomen. In 1919 was het kasteel het decor voor de ondertekening van het wereldberoemde Verdrag van Versailles , deels omdat op deze locatie in het verleden ook het Keizerrijk van Duitsland was ontstaan.

Hoewel het kasteel nu weer volop in de belangstelling stond, was de toestand van het gebouw heel vervallen en waren de financiële middelen voor een verdere restauratie uitgeput. Na een aanzienlijke financiële injectie van de Amerikaanse John D. Rockefeller kon het werk aan het kasteel worden voltooid . Het resultaat van de restauratiewerkzaamheden en de bezoeken van koningin Elizabeth en de Kennedy’s zorgden ervoor dat het kasteel weer in het middelpunt van de belangstelling stond.

2. Versailles’ tuinen en paleizen

Versailles ligt op een perceel dat 1070 hectares beslaat. Geen bescheiden stukje grond dus. Behalve het paleis van Versailles treft je op het stuk grond ook 2 kleinere kastelen, diverse tuinen, een kanaal en een boerderij . In totaal zijn er meer dan 2.000 ruimtes. Tijdens de hoogtijdagen van weleer woonden hier zo’n vijfduizend mensen op het hof.

2.1 Franse schilderijen op de eerste etage

Wanneer je de eerste etage van het kasteel bezoekt, kun je daar een tentoonstelling met schilderijen van Franse kunstenaars bezichtigen. Op deze verdieping vind je ook meer info over de historie van het kasteel.

2.2 'Le Grand Appartement du Roi'

De woonruimte van de koning bestond uit zeven luxueuze vertrekken voor sociale bijeenkomsten, feestjes en parades . Ieder vertrek is vernoemd naar zowel een planeet als naar mythen uit de Romeinse en Griekse oudheid.

Dit staat symbool voor de sterke verbintenis tussen Versailles en de zonnemythologie . De ruimtes heten:

 • Salon d’Apollon
 • Salon de Mercure
 • Salon de Mars
 • Salon de Diane
 • Salon de l’Abondance
 • Salon de Vénus
 • en Salon d’Hercule.

Schilderijen, marmer en Italiaanse tierelantijnen sieren iedere ruimte uitbundig.

2.3 Galerie des Glaces

Het beroemdste vertrek van Versailles is Galerie des Glaces, ook wel de Spiegelgalerij genoemd. Deze kamer dankt haar naam aan de 357 spiegels in de ruimte . Hiermee wil Frankrijk laten zien een waardige concurrent te zijn van de spiegelmarkt in Venetië.

De 73 meter lange kamer is een ode aan economische, kunstzinnige en politieke succesverhalen van Frankrijk. Aan het plafond sieren dertig schilderijen die samen het verhaal van Louis XIV weergeven.

Spiegelgalerij Versailles

2.4 De Oorlogskamer

In 1686 creëerde men in Versailles de oorlogskamer. De militaire overwinningen die daar te zien zijn leidden ooit tot het Nijmeegse vredesakkoord. De godinnen Victories (overwinning) en Bellona (oorlog) zijn in deze kamer op afbeeldingen te bewonderen, net als Koning Lo dewijk XIV te paard en tal van wapens en trofeeën.

Salon de Guerre Versailles - Oorlogskamer

2.5 De Vredeskamer

Zoals er een Oorlogskamer is, zo is er ook een Vredeskamer in Versailles. Dit vertrek is symmetrisch ten opzichte van de Oorlogskamer. Ook in deze kamer staan soortgelijke decoraties van marmer, maar hier laten deze de positieve kant van vrede zien.

2.6 De hal van grote veldslagen

Deze galerij werd in 1833 toegevoegd en is met haar 120 bij 13 meter het grootste vertrek in het kasteel . Op ontdekkingstocht door deze ruimte ontdek je onder meer 33 schilderijen waarop grote slagvelden uit de historie van Frankijk staan afgebeeld . Ook zijn er vele borstbeelden te vinden van aanvoerders die op de slagvelden hun leven hebben opgeofferd.

Onze tip: Snel de rij voorbij: Boek je kaartjes online . Dat kan je heel wat uren wachten besparen!

2.7 Paleistuinen

Het kasteel wordt omringd door grote tuinen die uitstekend verzorgd worden. Het mooie groen wordt aangevuld met vele standbeelden en vazen. Maar het bijzonderste zijn toch de fonteinen. Het gros dateert uit de tijd van Louis XIV, die overigens zelf ook één van deze fonteinen ontwierp; de Three Fountains Grove.

De fonteinen in de tuin van het kasteel gebruikten vroeger heel wat water. Zelfs meer dan het dagelijkse waterverbruik van heel Parijs destijds. Vandaag de dag staan ze niet meer de hele dag aan. Op speciale 'fonteindagen' en specifieke tijdstippen zijn de fonteinen in actie te bewonderen . Zeker de moeite waard!

Fonteinen van Versailles

2.8 De Grand Trianon

In 1687 liet Louis XIV een klein kasteel neerzetten voor zijn maîtresse Mme de Montespan . Het kleine paleis, dat de Grand Trianon heet, is geïnspireerd door architectuur uit Italië, heeft maar één etage en ligt te midden van prachtige tuinen.

Grand Trianon Versailles

2.9 De Petit Trianon

Om in alle rust tot zichzelf te kunnen komen liet Louis XV in 1758 een klein paleis, de Petit Trianon, bouwen . Het gebouw heeft twee etages en is in Griekse stijl vormgegeven. Louis XVI gaf dit paleis later aan Marie-Antoinette. Zij heeft het paleis volledig opnieuw ingericht en gedecoreerd en zette tuinmannen aan het werk om de botanische tuinen aan te passen naar Anglo-Orientaals ontwerp.

2.10 De Queens Hamlet

Het rijkelui’s leven lijkt een droom, maarMarie-Antoinette leefde ook graag als gewone burger. Speciaal hiervoor is de Queens Hamlet gebouwd. Een klein dorpje waar zij, verkleed als boerin, even kon ontsnappen aan haar luxe leventje.

Queen's Hamlet Versailles

Versailles openingstijden

Je kunt Versailles het hele jaar door bezoeken, met uitzondering van alle maandagen en de speciale dagen 25 december, 1 januari en 1 mei . De openingstijden verschillen per periode en zijn als volgt:

1 april - 31 oktober:

 • Het Kasteel van Versailles is iedere dinsdag t/m zondag geopend van 9.00 uur - 18.30 uur.
 • De openingstijden van de tuinen op deze dagen zijn ruimer: van 8.00 uur - 19.30 uur.
 • Vanaf 12.00 uur is ook Trianon geopend.

1 november - 31 maart:

 • In de winterperiode is Versailles geopend op dinsdag t/m zondag van 9.00 uur - 17.30 uur.
 • Het Trianon landgoed is vanaf 12.00u geopend.
 • De paleistuinen zijn te bezichtigen van 8.00 uur - 18.00 uur.

4. Toegangskaartjes Versailles

Uiteraard is het mogelijk om toegangskaartjes bij de ingang aan te schaffen. Wil je voorkomen dat je lang in de rij moet wachten? Boek dan je tickets online . Voor ieder deel van het landgoed is een apart entreebewijs nodig. Het is ook mogelijk een kaartje te kopen dat toegang geeft tot het hele gebied.

4.1. Prijzen

 • Een Passport Ticket voor het Kasteel van Versailles kost €20 - €27 euro . Tickets voor dagen waarop geen fonteinshows zijn, zijn goedkoper. Klik hier om online je entreebewijs te boeken .
 • Kaartjes voor alleen het kasteel kosten €18. Een kaartje voor het Trianon landgoed kost €12 . Bestel je entreebewijs online .
 • Iedereen jonger dan 18 jaar en EU bewoners tot 26 jaar kunnen het paleis, op dagen zonder fonteinvoorstelling, gratis bezichtigen .
 • Een bezoek aan de tuinen van Versailles is gratis, met uitzondering van een bezoek op een fonteindag . Een ticket voor de tuinen kost €8,50 - €9,50 (afhankelijk van dag en periode). Kinderen van 6-17 jaar, invaliden en studenten krijgen €1 korting.

5. Ontdek Versailles

5.1. Wandelen in Versailles

Wie veel van Versailles wil zien, zal lopend moeten gaan. Dit is de enige manier waarop je het paleis in kunt en ook Marie-Antoinette’s landgoed is enkel lopend te bezichtigen. In het enorme kasteel met verschillende etages zul je tijdens je bezoek heel wat stappen zetten!

5.2. Fiets door de tuinen

Altijd al door echte kasteeltuinen willen fietsen? Dat kan! Huur een fiets bij één van de verhuurpunten in de buurt en fiets op eigen tempo door de prachtige tuinen van Versailles.

5.3. Huur een golfkar

Met een golfkarretje kun je moeiteloos een aardige afstand afleggen . Je kunt er eentje huren voor je bezoek aan Versailles. In een golfkar kunnen 4 á 5 mensen en samen rijden jullie dan door de bijzondere tuinen.

5.4. Een boottochtje

Aan het uiteinde van de tuinen bij Versailles ligt een idyllisch meertje . Ontdek Versailles daar vanaf het water, dobber rond tussen de watervogels en geniet van het betoverende uitzicht.

5.5. Stap in een treintje

Laat je snel van de ene plek naar de andere brengen in een toeristentreintje dat over het terrein rijdt. Een goede manier om de tuinen te ontdekken!

Versailles verkennen met het treintje

6. Vermijd lange wachtrijen

Niemand staat graag lang in de rij te wachten. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om dit tijdens tijdens je trip naar Versailles te voorkomen:

6.1. Sla de wachtrij over en boek je kaartje online

Bestel voor je bezoek je tickets online . Bij aankomst kun je dan direct door naar ingang A. Kom je met de trein? Koop dan voor vertrek een retourticket. Dat scheelt voor de terugweg een wachtrij op het station

6.2. Bezoek Versailles in het laagseizoen

’s Zomers zijn er dagelijks veel toeristen die het Kasteel van Versailles bezoeken . Voor een rustiger bezoekje kun je daarom beter in het laagseizoen gaan. Toch in het hoogseizoen naar Versailles? Bezichtig dan eerst de kasteeltuinen en ga later op de dag pas naar het kasteel.

6.3. Te vermijden bezoekdagen

Verreweg de meeste toeristen bezoeken Versailles in het weekend of op dinsdag (fonteindagen). Op andere dagen mis je de fonteinvoorstellingen, maar kun je wel stukken rustiger rondkijken in de tuinen en in het kasteel.

Onze tip: Snel de rij voorbij: Boek je kaartjes online . Dat kan je heel wat uren wachten besparen! Twijfels? Op deze foto zie je hoe erg de wachtrij kan zijn…

Hoe de wachtrijen vermijden?

TIP: Boek je tickets online en sla wachtrijen over !

7. Routebeschrijving naar Versailles

Je vindt het Kasteel van Versailles op zo’n twintig kilometer buiten Parijs.

Adres: Place d'Armes, 78000 Versailles, Frankrijk.

7.1. Met het openbaar vervoer naar Versailles

 • Vanuit Parijs is Versailles goed bereikbaar. Stap in een RER C, VICK of VITY trein en reis naar de eindbestemming van deze trein: Versailles Rive Gauche . Vanaf daar is het nog 10-15 minuten lopen naar het paleis.
 • Ook met de SLOM trein kun je naar het paleis. Neem lijn N op Paris Montparnasse en reis naar Versailles Chantiers of stap in lijn L bij Paaris Saint-Lazare en stap uit op Versailles Rive Droite .
 • Tot slot kun je ook met de bus reizen.Stap dan bij Post de Sèvres in bus 171 richting Versailles.

Combineer je een stedentrip Parijs met een bezoek aan Versailles? Boek dan je ticket via GetYourGuide en vermijd wachtrijen!

7.2. Naar Versailles met de auto

Rijd je met de auto van Parijs naar Versailles? Ga dan via de A13 richting Versailles Centre. Let op, de weg naar Versailles kan erg druk zijn! Je kunt op Place d’Armes parkeren. Houdt rekening met hoge parkeerkosten (ongeveer €20 per dag).

8. Handige tips

 • Tijdens een bezoek aan het Paleis van Versailles zul je heel wat meters lopen. Zorg dus voor goed schoeisel waar je lang op kunt wandelen.
 • Je kunt in Versailles op diverse plaatsen eten kopen, maar hier is het vaak druk en de prijzen zijn hoog. Bespaar tijd en geld door zelf eten en drinken mee te nemen en geniet van een lekkere picknick aan het kanaal.
 • Houd er rekening mee dat de volgende items niet mee naar binnen mogen: buggy’s, koffers, grote tassen, paraplu’s, selfie sticks en scherpe objecten .
 • Op een zonnige dag is het een aanrader te zorgen voor voldoende water, zonnebrandcrème, een zonnebril en eventueel een hoed of pet om je hoofd te beschermen.
 • Vroeg op de dag is het een stuk minder druk. De rijen zijn dan korter en je kunt op je gemak rondkijken.
 • Voorkom lang wachten in de rij en boek vooraf je Versailles ticket online .
 • Het Kasteel van Versailles en de indrukwekkende tuinen bezoek je niet even. Trek hier dus zeker een hele dag voor uit zodat je op je gemak kunt genieten van alles wat er te zien is.

9. Interessante weetjes

 • In het kasteel is een spiegelzaal van 73x10 meter met zeker 350 spiegels. Een bijzondere ruimte die moeilijk te beschrijven is.
 • Er is een speciale machine ontworpen om water uit de Seine naar de tuinen van Versailles te pompen om deze van water te kunnen voorzien.
 • In vroegere tijden liet men replica’s van grote Franse marineschepen op het kanaal varen om bezoekers te imponeren .
 • Lang geleden was het perceel rondom het kasteel moeras. Er is heel wat werk verzet om de tuinen en het kanaal te creëeren!
 • In de Queens Hamlet, het dorpje van Marie-Antoinette stond een molen, een werkende boerderij met schuur en een vijver.
 • Het Paleis van Versailles was voorzien van de nodige leidingen en putten, zodat bewoners hygiënisch hun behoeften konden doen. Dat was in die tijd lang geen evidentie.

10. Paleis van Versailles video

Wil je vast een eerste indruk van Versailles? In deze video zie je wat je kunt verwachten en kun je je alvast een beeld vormen van het Kasteel van Versailles.

11. Hotels in Parijs

Voor een bezoek aan Versailles kun je ook prima overnachten in Parijs.

Onze top 3 hotels in Parijs:

Hier kun je nog meer mooie hotels vinden in de heerlijke wijken van Parijs.

Hotel Paris La Fayette

Hotel Paris La Fayette

12. Combineer Versailles en Parijs en check de gratis stadswandeling

Met onze gratis stadswandeling Parijs kun je deze immense stad op je gemak verkennen. En wil je meer weten en ontdekken? In onze complete reisgids Parijs lees je meer over de Franse hoofdstad.

Reviews en beoordelingen Kasteel Versailles

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kasteel Versailles? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info