Montmartre bezoeken? Levendige buurt op een heuvel in Parijs

Montmartre telt veel meer bezienswaardigheden dan de Sacré Coeur

Tot 1870 was Montmartre een onbekende buurt op een heuvel buiten Parijs. Met de beslissing om er de beroemde Basilique du Sacré Coeur te bouwen, is deze buurt helemaal opgebloeid. Je vindt hier talloze winkeltjes, boetieks, restaurants en bistro's. Vanaf de top van de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. Reden genoeg om een bezoek te brengen aan Montmartre tijdens een citytrip Parijs!     Lees meer

De naam van de heuvel is waarschijnlijk afgeleid van 'Mons Martis', of 'Marsberg', omdat er in de Romeinse tijd een aan Mars gewijde tempel stond.
  • Bezoek de indrukwekkende Sacré Coeur
  • Geniet van het adembenemende uitzicht
  • Spot de kunstenaars op Place du Tertre
  • Bezoek het Musée de Montmartre
  • Loop eens binnen in oudste kerk van Parijs
  • Zoek 'ik hou van je' op 'Le Mur des je t'aime'
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Basilique du Sacré Coeur

Je kunt niet naast de Sacre Coeur kijken. Deze basiliek werd gebouwd na de Frans-Pruisische oorlog van 1870. De Parijzenaars hadden beloofd een kerk te bouwen als bedanking voor de vrijwaring van Parijs tijdens deze oorlog. Deze wil werd nog versterkt door het bloedbad die het Franse leger onder de Parijzenaars aangericht heeft, beter bekend als de bloedige week van de ‘Commune’ (1871). De basiliek werd een Romaans-Byzantijnse imitatie, waarvan de bouw gestart werd in 1876 en afgewerkt in 1919. Ze deden er zo lang over omdat er problemen waren met de funderingen. En het moet gezegd dat er soms financiële problemen waren want het geld kwam van de inwoners van Parijs, waaronder een belangrijk deel van deze die op Montmartre werkten of woonden. Op de zijkanten van de basiliek staan de ruiterstandbeelden van Lodewijk de Heilige en Jeanne d'Arc, in het midden het beeld van het Heilig Hart. In de 94 meter hoge toren hangt een bronzen klok van 19 ton, de Savoyarde. Deze klok werd geschonken door en gegoten in de Savoie. Ze is zo zwaar dat ze de toren zou beschadigen bij een normale werking, daarom is ze vastgezet en het is een elektrische klepel die tegen de klok slaat.

Dôme

Aan de buitenkant van de basiliek (links als je voor de hoofdingang staat) vind je de toegang tot de Dôme. Er is geen lift om de 300 trappen te vermijden, dus een beetje fysiek is onontbeerlijk. Boven kan je door de arcaden van een zicht van 360° genieten. Het is alle dagen open, normaal tussen 9 en 17u. (oktober-april) of tot 20u. (mei-september), maar dit kan wisselen, afhankelijk van de weersomstandigheden. De Dôme beklimmen is niet gratis en als je het doet moet je het niet doen om een zicht over Parijs te krijgen, want dat krijg je gratis op de parvis van de basiliek, maar moet je het doen voor een zicht over Montmartre. De basiliek is te bezoeken vanaf ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Meer informatie op www.sacre-coeur-montmartre.com

Place du Tertre, het kunstenaarsplein van Montmartre

Place du Tertre is het voormalige dorpsplein van Montmartre, het oude raadhuisje van 1790 staat er nog steeds. Montmartre trok na 1860 (herinrichting van Parijs) schilders, dichters en kunstenaars aan, niet in het minst omwille van het prachtige uitzicht. Een van de belangrijkste pleinen voor hen was Place du Tertre, niet om te werken maar om gezellig te praten en iets te eten of drinken. Naast deze kunstenaars werden ook andere personen aangetrokken naar deze heuvel. Zo werd het een heuse uitgaansbuurt. Maar activiteiten situeren zich nu gans onderaan de heuvel. Eén club werd hiervan heel beroemd: de Moulin Rouge, te herkennen aan de windmolen aan de voorgevel. Nu nog is deze buurt onderaan de heuvel beroemd om zijn nachtleven, een schril contrast met de rust en romantiek van het hoger gelegen deel van Montmatre waar je straks zal wandelen.

Zo’n honderd jaar geleden, bij het opkomen van het toerisme, hebben vooral kunstschilders de Place du Tertre ingenomen om hun werken te verkopen en hun kunnen te demonstreren aan de toeristen. Door het grote succes hebben de horecazaken echter het ganse plein in beslag genomen. Place du Tertre is nu één groot terras geworden. Die kunstenaars zie je nog wel aan de rand van de terrassen maar de charme van het plein is compleet verdwenen.

Musée de Montmartre et Jardins Renoir

Dit museum is een echte aanrader als je van rust wil genieten en even de geschiedenis van Montmartre wil induiken. Het museum werd recent compleet vernieuwd en uitgebreid, onder meer met de tuinen van Renoir. In de tuin kan je ook naar de wijngaard Clos Montmartre. Het eerste weekend van oktober zijn hier de oogstfeesten. Tijdens deze grote festiviteiten worden de wijnflessen (ca. 300) van de vorige oogst verkocht. Dikwijls aan heel hoge prijzen voor een minder goede wijn. Deze wijngaard wordt door de stad onderhouden. Als je uitkijkt op de wijngaard zie je ook een gebouw dat begroeid is (zie foto) met het opschrift ‘Lapin Agile’. Dat was een café waar veel kunstenaars kwamen, zoals Picasso. De tuin roept ook herinneringen op aan die lang vervlogen tijden waarin de kunstenaars konden rusten en bijpraten op de bankjes in deze private tuin. Jij kan dat nu ook doen.

Twee expositiegebouwen

Er zijn twee expositiegebouwen. In het oudste en alleenstaande gebouw in de tuin hebben heel wat artiesten gewoond. Nu zijn er schilderijen tentoongesteld van kunstenaars die hier woonden en werkten. Er is ook nog een klein origineel café. Een ingericht appartement zie je echter in het andere expositiegebouw. Dat is de woning van Valadon. Het is gans bovenaan en je moet door een glazen deur maar wat je dan te zien krijgt is fantastisch. Een origineel ingericht woongedeelte en een atelier. Zeker doen! In dit gebouw kom je ook volledig in de sfeer van Montmartre terecht. Een bezoek aan dit museum is een echte aanrader. Een audioguide is inbegrepen in de entreeprijs maar niet beschikbaar in het Nederlands, spijtig.  Meer info op www.museedemontmartre.fr

Kerk Saint-Pierre

Er zijn heel wat minder bezoekers en dat brengt meteen ook even een verademing in je bezoek aan Montmartre. Je kan de kerk gratis bezoeken van 9u. tot 18u, elke dag, behalve tijdens de erediensten. Het is een van de oudste kerken van Parijs maar bezit wel moderne glasramen. De huidige kerk zou dateren van de 12de eeuw en staat op de plaats van een eerder kerkelijk gebouw uit de 8ste eeuw, toen gebouwd ter ere van Saint-Denis. Eveneens in die 12de eeuw was het naast een parochiekerk ook een abdijkerk want er was hier een benedictijnerabdij. De abdij werd gesloten in 1686. De Franse Revolutie heeft de kerk ernstig in verval gebracht maar ze werd gerestaureerd net voor de Eerste Wereldoorlog. Ze is nu een van de belangrijkste kerken uit deze Parijse regio.

Place des Abbesses

Vroeger was dit plein ook een favoriete plek voor kunstenaars. Het was ooit wel eens een alternatief voor Place du Tertre, doch kunstenaars zijn er hier veelal niet te zien. Dit plein is wel interessant om langs te komen omdat er drie bezienswaardigheden zijn. Voor het eerste moet je het groen parkje inwandelen. Daar zie je een grote muur die volgeschreven is met ‘Ik hou van je’ in meer dan 300 talen. In het Nederlands is het ongeveer op schouderhoogte in het midden. Het is wel even zoeken. Le Mur des je t'aime, zoals dit kunstwerk officieel heet, heeft zelfs een eigen website: www.lesjetaime.com. Dit werk is opgedragen aan de liefde. Bedoeling van de kunstenaars was dat deze muur een plek zou worden waar mensen nog eens hun liefde verklaren, maar toen wij er laatst waren (buiten het toeristisch seizoen) was het er zo druk dat het eerder gewoon een bezienswaardigheid is geworden.

De kerk Saint-Jean de Montmartre moet je zeker eens binnenstappen. Het is een heel bijzondere kerk opgericht rond 1900. Het is een gebouwd door een architect die nog student was bij Viollet-le-Duc. Hij heeft niet-conventionele bouwmaterialen (gewapend beton, bakstenen en keramiek) gebruikt om deze kerk te bouwen en dat heeft wel gezorgd voor vertraging, tot zelfs het stilleggen van de werken. De bouw van deze art-nouveau kerk heeft 10 jaar in beslag genomen. In tegenstelling tot wat men eerder dacht is het na meer dan honderd jaar nog steeds in een goede staat bewaard gebleven.

Kortom, een citytrip Parijs is niet compleet zonder een bezoek aan de veelzijdige wijk Montmartre!

Reviews en beoordelingen Regio Montmartre

Heb je zelf tips of opmerkingen over Montmartre: levendige buurt op een heuvel in Parijs? Plaats je beoordeling

Mieke Krijger31 juli 2021

De 'rondwandeling Montmartre' is uitstekend, prachtige route met veel info. Alleen punt 6 over Poulbot, kan anders. De zin 'De jeugd in Montmartre wordt ook wel gekscherend Poulbots genoemd.' Die benaming is niet bedoeld als gekscherend. Poulbot heeft zich belangeloos ingezet voor de arme en vaak ondervoede kinderen in Montmartre, Wanneer de kinderen in Montmartre Poulbots worden genoemd dan is dat uit dank en is dat een hommage aan Poulbot.

AWOUTERS28 augustus 2018

Uitstekend, gemakkelijk.

Wendy De Waegemaeker 4 januari 2017

Heel duidelijke wandelingen boordevol interessante info. Handig met het bijgevoegde kaartje! Wij hebben genoten!

Natalie De Decker12 november 2016

Zeer handige reisbrochure, ook om veel tips uit te halen als je niet de aangegeven wandelingen volgt.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info